A falburkolatok manapság elég divatosak, a festett lambériák pedig még inkább!  Legyen szó nappaliról, konyháról, előszobáról, hálószobáról, vagy akár fürdőszobáról, az Annie Sloan festékekkel pillanatok alatt új köntösbe bújtathatod a szobák megjelenését.

 

Melyik típusú festéket válaszd? 

 • Az Annie Sloan Satin Paint ideális beltéri fafelületekre és ragyogóan működik a falburkolaton, ha finoman fényes finishre vágysz.
  TIPP: Ha a Satin Paint festék mellett döntesz, már festett felület esetén, érdemes minden esetben a festeni kívánt területet alapozni, vagy csiszolással egy picit felbolyhosítani.
 • Természetesen használhatsz Annie Sloan ChalkPaint™ festéket is a lambérián, azonban itt minden esetben fel kell vinned zárásként Annie Sloan Wax-ot, vagy lakkot.

Fontos! Minden projekt más és más, ezért érdemes figyelembe venni az adott felület állapotát, hogy jó döntéseket hozz a felújítás során. Minden esetben érdemes tesztelned egy kis felületen!

 

Festetlen, friss falburkolat

Új falburkolat esetén, elképzelhető, hogy a fa felülete porózus, azaz megköti a nedvességet. Ebben az esetben érdemes alapozóréteget használni, hogy az anyag ne szívja be a festéket.

TIPP: Alapként használhatod az Annie Sloan Satin Paint hígított verzióját és miután megszáradt, a további rétegeket hígítatlanul vidd fel a tökéletes eredmény érdekében.

Előfordulhat, hogy a kezeletlen fa léceken gyanta is van, de néhány lépés betartásával, könnyen eltávolíthatod:

 1. Hőpisztoly, vagy hajszárító segítségével melegítsd fel a gyantás részt.
 2. Palettakés használatával finoman távolítsd el a gyantát.
 3. Tisztítsd meg lakkbenzinnel a kezelt felületet, majd hagyd alaposan kiszáradni festés előtt.

Ha úgy döntesz, hogy Annie Sloan krétafestéket használsz a nem festett, friss fa falburkolaton, nem szükséges a csiszolás, de a kopásálló eredmény érdekében, vigyél fel Annie Sloan Wax-ot vagy lakkot a záráshoz. 

 

Lakkozott, waxolt felületek festése

Olyan lambériád van, ami korábban fényes finisht kapott, lakkal vagy viasszal lett kezelve? Az ilyen típusú felületek gyakran taszítják a festéket, ezért Annie Sloan Satin Paint esetében a felület csiszolása vagy alapozó használata szükséges a biztos tapadás és tartósság elérése érdekében.

Annie tippje: 

“Alapozóként használhatsz Annie Sloan Chalk Paint™ festéket mivel azt úgy fejlesztettem ki, hogy gyakorlatilag bármilyen felületre felvihető legyen alapozás vagy csiszolás nélkül, annak érdekében, hogy időt tudj spórolni a munka során. Ha fényes felületet szeretnél festeni, használj egy semleges színű krétafestéket alapként az előkészítéshez, mint például az Old White vagy a Country Grey árnyalat, majd erre vidd fel az Annie Sloan Satin Paint festéket.”

Természetesen Annie Sloan Chalk Paint™ festékkel is átfestheted a teljes felületet, csak ne felejtsd el, hogy ezt a típusú festéket minden esetben zárni kell lakkal, vagy viasszal.

 

3/4-es lambéria a falon

Ha olyan falburkolatot festesz, amely háromnegyedig vagy félig takarja csak a falat, és azt szeretnéd, hogy minden ugyanolyan matt hatású és teljesen azonos színű legyen, akkor érdemes megnézned, hogy az Annie Sloan Chalk Paint™ színek közül, melyik található meg a Wall Paint falfesték kollekcióban is. Ebben az esetben a lambériát a korábban már említett módokon tudod festeni, míg a kilógó falfelületet a falfestékkel tudod színezni.

TIPP: 3/4-es falburkolat esetén függőlegesen fess, hogy szép végeredményt kapj.

Ha kontrasztot szeretnél elérni a burkolat és a fal között, akkor válaszd az Annie Sloan Satin Paint festéket a lambériára, az Annie Sloan Wall Paint-et pedig a falra. Abban az esetben is, ha ugyanazt a színt választod, textúráját tekintve, más végeredményt fogsz elérni, hiszen a Satin Paint fényes finisht, míg a Wall Paint matt végeredményt ad. Az ilyen jellegű finom különbség, elegáns hatást kelt a szobában.

Falburkolat a teljes falon

Teljes falburkolat esetén, a választás a Tiéd!

Döntsd el, hogy milyen végeredményre vágysz, és annak alapján válaszd az Annie Sloan Satin Paint vagy Annie Sloan Chalk Paint festéket a munkához.

Sokszor leírtuk a mai cikkben, de biztos, ami biztos: Krétafesték használata esetén, mindig zárd a festést Annie Sloan lakkal vagy viasszal! 

Bízunk benne, hogy hasznos volt számodra ez a cikk és most már felkészülten vágsz neki a saját kreatív projektednek! 🙂

Egy biztos:

Annie festékei

 • kiemelkedő minőségűek, vízbázisúak,
 • prémium pigmentáltsággal rendelkeznek,
 • alacsony VOC-tartalmúak
 • és garantáltan lenyűgözően fognak mutatni a Te otthonodban is!

Készen állsz? Ragadj ecsetet és mutasd meg nekünk alkotásodat Instagrammon vagy Facebookon!