A korábbi cikkünkben Napfény Illata Anikó előszobájának átalakításába leshettünk be, ahol megmutatta, hogyan adott új külsőt a falnak és az ajtónak. Ma egy picit a részletekben is elmerülünk, hiszen megmutatja, hogyan dobta fel a sima fehér ajtó megjelenését néhány apró trükkel. Kíváncsi vagy? Görgess lejjebb! 

 

Ajtófelirat IOD pecséttel

Az Annie Sloan Satin Paint-tel fehérre festett ajtót a kilincsek felújításán túl szerettem volna még kicsit feldobni.

Arra gondoltam, hogy egy felirat jól mutatna rajta. Valami egyszerű, ami az érkezéshez, távozáshoz is kapcsolódik. Így esett a választás a Hello szövegre, melyet IOD dekorpecséttel vittem fel a felületre.

LÉPÉSEK:

  • Első lépésként megterveztem, hol lesz a minta, és az ajtóra táblakrétával rajzoltam segédvonalakat.
  • Majd a pecsétet finom csiszolópapírral (240, 320-as) megcsiszoltam.
  • Ezt követően IOD tintát vittem fel a pecsét felületére IOD nyomdapárna segítségével. Igyekeztem egyenletesen eloszlatni a tintát úgy, hogy csak a nyomdázandó felületre kerüljön.
  • Ezután óvatosan az ajtóra nyomtam az első betűt, majd így haladtam tovább a többivel.
  • Mivel az így kapott felirat rusztikusan nézett ki, még ecsettel igazítottam rajta. Amire ilyenkor figyelni kell, hogy a tinta lassan szárad, emiatt könnyű elmaszatolni, belenyúlni. A száradási idő 24 óra, és ez valóban ennyi volt ezen a festett felületen, eddig nem szabad a kész mintát megérinteni.

TIPP: A teljes száradás után lakkal lehet még tartósabbá tenni a feliratot.

Kilincs újjávarázsolva

Az ajtó festése után már látszott, hogy valamit kezdenünk kell a régi, megkopott, megkarcolódott, aranyszínű kilinccsel is.

A lepattogzott aranyozás alatt látszódott, hogy a kilincs acélból készült, így azt terveztük, hogy megcsiszoljuk és átfestjük a felületet.

Az Annie Sloan Satin Paint fémfelületek festésére is alkalmas: például radiátor, kilincs, csövek a lakásban. Fémek esetén fontos a felület előkészítése: csiszolása, esetleg a festék eltávolítása, valamint a tisztítás, zsírtalanítás.

Fémfelületekre speciális, fémekhez való alapozó szükséges. Ehhez ismerni kell a fém anyagát a megfelelő alapozó alkalmazásához.

LÉPÉSEK:

  • Először megcsiszoltuk a kilincset, majd zsírtalanítottuk a felületét.
  • Majd felkentünk egy réteg alapozót.
  • A teljes száradás után az Annie Sloan Satin Paint Athenian Black következett, ebből három rétegre volt szükség, melyet ecsettel és szivacshengerrel hordtunk fel.
  • Igénybe vett felületek esetén egy lakkréteg is hasznos lehet. (Chalk Paint Lacquer, lakk)

TIPP: Kilincset festeni nem könnyű, mert nagyon bonyolult a felület, és vigyázni kell a zár résznél, hogy ne menjen festék a zárba, mert akkor nem lehet majd bekulcsolni az ajtót. Szóval a kilincsfestést gyakorlottabb festőknek ajánlom, ráadásul az anyagról és az alapozóról is dönteni kell, amihez érdemes akár szakértő segítséget kérni.

 

 

“Bár nagy munka volt, sokkal letisztultabb, és kellemesebb lett így az előszobánk, érdemes volt belevágni a festésbe.“-mesélte Anikó. Mi is meg kell, hogy erősítsük a döntésében, mert gyönyörű lett a végeredmény! Az Annie Sloan Hungary csapata nevében szívből gratulálunk hozzá.

Ha lemaradtál az első részről, akkor KATTINTS IDE!

 

TOVÁBBI CIKKEK ANIKÓTÓL!