A csempefestés manapság egyre nagyobb teret hódít, hiszen sokkal pénztárca kímélőbb megoldás egy új csempe lerakásánál.  Napfény Illata Anikó már nem először fest csempét és rengeteg tapasztalata van a témával kapcsolatban, amiket most meg is oszt veled mai bejegyzésünkben. 

Az első konyhabútort és csempét a konyhában 2001-ben festettem le. Akkoriban még nem volt ezeknek divatja, sőt, előzménye sem nagyon.

Mivel én festékgyárban dolgoztam, közvetlenül a „zománcos” fejlesztőmérnök kollégámtól kérhettem tanácsot a csempefestést és a konyhabútor festését illetően: az ő instrukciói szerint festettem le ezeket, a kicsit feltuningolt, átalakított festékkel: hiszen ebben az időben ez a fajta festék nem jelentkezett igényként még a piacon.

Sőt, a vizes zománcok is gyerekcipőben jártak még akkoriban, így oldószeresekkel dolgoztunk.

Jó tanácsok Anikótól

7 éves tapasztalatom van a felfestett felületekről: a konyhabútor nagyon jól bírta a gyűrődést, semmi baja nem lett ezidő alatt. A csempe helyenként besárgult – ez egyébként jellemző, ha oldószeres festékkel dolgozunk -, illetve a gáztűzhely környékén, ahol intenzívebben kellett takarítanom, voltak helyek, ahol kis foltokban (kb. 5 mm) lejött a festék.

Manapság egyre többen festenek csempét, megjelentek kifejezetten csempefestékek is. Nem próbáltam mindegyiket, így nem is akarok nyilatkozni ezekről, úgyhogy szigorúan az eddigi tapasztalataimra szeretnék hagyatkozni, és ennek megfelelő – szubjektív – tanácsokat adni a csempefestéssel kapcsolatban.

 

 • Bármit, amit lefestünk, egy idő után újra kell festeni, frissíteni kell. Ez igaz a csempefestésre is, ez a bevonat nem lesz örök.

 • A csempefestést akkor célszerű alkalmazni, ha a csempe alapvetően jó állapotú, de valamiért nagyon nem tetszik a csempe színe, és nem akarjuk – már csak gazdasági okokból sem – leverni és újracsempéztetni a felületet.

 • Ez a megoldás átmeneti, csak pár évre szól, ezután vagy újra kell festeni, javítani, vagy újra kicsempézni a felületet.

 • Olyan felületet, amelyik folyamatosan vízzel érintkezik, vagy nagyon erős igénybevételnek van kitéve, házi módszerekkel nem célszerű festeni. Ezekhez speciális, ipari festékek javasoltak, ipari felhordással. Hozzáteszem, ezek sem adnak végleges megoldást.

 • A rossz hír, hogy csempe és csempe között is nagy különbség van, mint ahogyan a laminált vagy műanyag felületek sem egyformák: így az eljárás és az eredmény sem lesz mindenféle csempén azonos.

 • Minél mattabb, kopottabb, régibb a csempe, annál jobb lesz a festék tapadása. A magasfényű, tükörsima csempe a legkevésbé festhető.

 • A csempefestés sarkalatos pontja a felület előkészítése: itt dől el ugyanis, hogy mennyire tartós, szép és használható lesz a végeredmény.

 • Az alkalmazott festékek típusainál mindig figyelembe kell venni, milyen igénybevételt kell kibírnia a felületnek (mennyire lesz vizes, mennyire kopik majd a felület például).

 • Fontos, hogy a felhasznált festékek kompatibilisek legyenek egymással: az alapozó, zománc, esetleg lakk összeférjenek, és ne marja fel az egyik a másikat.

 • A festett felületek kíméletesebb bánásmódot és időközönként karbantartást, felújítást, megújítást igényelnek. Nem lehet bútorokat húzogatni a felületen, vigyázni kell a karcolásokkal, érdemes például a fémkukák alá védőfilcet tenni.

 • A festett csempét kíméletesen tisztítsuk.

Szóval vannak kompromisszumok, ezek ismeretében érdemes dönteni a festés mellett vagy ellen.

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? 

Anikó a toalett helyiségnek adott új külsőt, ahol a falakon és a padlón is csempe van.

A felületet nagyon alaposan zsírtalanította, eltávolította a vízkövet. Mivel a felület előkészítése nagyon fontos, így érdemes Anikó tanácsait megfogadva, gondos figyelmet fordítani a folyamat ezen fázisára.

Anikó tippje: Az alapos tisztításhoz erős tisztítószereket használjunk, természetesen a különböző háztartási tisztítószereket ne keverjük egymással. Jó lehet egy sósavas lemosás is: ezt azután viszont nagyon alaposan el kell majd távolítani, ahogyan mindenféle tisztítószer maradványt is. Egy finom csiszolás is nagyon hasznos, hogy picit érdesítsük a felületet.

A tisztítást követően alapozóként Otexet használt Anikó, ami egy gyorsan száradó alkid alapozó. Ezt követően Annie Sloan Satin Paint festékét használta a hófehér Pure árnyalatban, amit négy rétegben vitt fel a tartósság és biztonság érdekében.

Anikó tippje: Az alapozó után mindenképpen várjunk 24 órát és a Satin Paint esetén is várjuk ki az előírt száradási időt. És ne felejtsük el a 14 nap kikeményedési időt.

 

Anikóék nagyon szeretik a végeredményt és ezzel mi is így vagyunk! Itt még azonban nincs vége a felújításnak, hiszen a falak is új színt kaptak, amit hamarosan megmutatunk!