A modern festési technikák mellett még mindig az egyik legnépszerűbb: az antikolás. Mai cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan tudod három egyszerű lépésben rusztikussá tenni kedvenc bútoraidat. Tarts velünk! 

 

Az antik hatású bútorok ára elég borsos, de a jó hír az, hogy Annie Sloan Chalk Paint™ festékeivel könnyedén “öregbítheted” bútoraid megjelenését.

Amire szükséged lesz:

 • a bútorra, amit át szeretnél változtatni
 • Annie Sloan Chalk Paint™ krétafestékre a kedvenc színeidben
 • Annie Sloan Clear Wax-ra
 • Annie Sloan Black Wax-ra
 • körecsetre
 • waxecsetre vagy rongyra
 • pici vízre

 

Mielőtt belevágsz!

 • “Milyen bútort antikolhatok?”Bármilyet, de nem mindegyiket javasoljuk! Azt tanácsoljuk, hogy igyekezz olyan bútort választani, aminek a külsejéhez passzol az antik hatás. Egy sima, modern kocka bútornak nem fog olyan jól állni a koptatás, mint például egy picit cirádásabb, vagy martabb felületnek. (Mi egy egy IKEA, fényes felületű, laminált konyhabútor ajtón keresztül mutatjuk meg neked lépésről-lépésre, hogyan érheted el az öregbített hatást. VIDEÓ A CIKK VÉGÉN!)
 • “Érdemes előre tervezni?”Igen, de közben nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat. A bútor megjelenését Te alakítod ki, Te döntöd el, mennyire szeretnél  antikolt hatást kelteni. Nagyon fontos: NEM TUDOD ELRONTANI! Ha picit sötétre sikerült az antikolás, könnyedén tudsz világosítani rajta, és ugyanez igaz fordítva is.

 

 

Első lépés: TISZTÍTÁS

A legfontosabb, hogy a bútor felületét alaposan megtisztítsuk a szennyeződésektől és a portól. Nincs szükség csiszolásra, vagy alapozásra, hiszen az Annie Sloan Chalk Paint™ festékek egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen felületen megtapadnak. De, ehhez elengedhetetlen az alapos tisztítás, por-és zsírtalanítás.

TIPP: Ne használj erős vegyszereket és durva kefét, mert árthat a bútornak. Helyette használj inkább puha, “szöszmentes” rongyot, valamint mosogatószeres vizet. Ha a bútorod megviselt állapotban van, akkor a málló festéket, a feljött laminátumot el kell távolítani és a szerkezeti hibákat ki kell javítani, mielőtt nekikezdesz a bútorfestésnek.

Második lépés: FESTÉS

 • “Milyen festéket használjak?”
  Krétafestéket. Az Annie Sloan Chalk Paint krétafesték tökéletes választás az antikoláshoz, hiszen csodás alapot ad a záró rétegként felvitt sötét viasznak. Emellett pedig sűrű, nem csöpög, így könnyedén tudod használni a festés során. A krémes textúrának köszönhetően, az ecsetvonások gyönyörűen meg tudnak maradni a felületen, ezáltal pedig még autentikusabb lesz a bútor kinézete. Ha fényes a bútorod, akkor sem kell aggódnod, hiszen az Annie Sloan Chalk Paint festékek tökéletes fedést biztosítanak és maximális matt hatást.
 • “Milyen ecsetet válasszak?”
  Az ecsetkiválasztás nagyon fontos része az antikolás folyamatának. A legjobb döntés a körecset, hiszen ezzel lehet a legegyszerűbben és legszabadabban rusztikus hatást elérni a bútoron.
  TIPP: Amire figyelj, hogy az ecseted mindig jó minőségű és sűrű szövésű legyen!
 • “Milyen technikával fessek?”
  Fellélegezhetsz, mert a körecsettel való festéshez, nincs szükség precizitásra! Sőt! Nyugodtan elengedheted magad. Mozgasd az ecsetet szabadon, minden irányba, hiszen a végeredmény ettől lesz szép.
  TIPP: Az első réteget hígítás nélkül vidd fel, majd a száradást követően folytathatod a következő réteggel. Ha úgy érzed, hogy nem csúszik eléggé az ecseted, akkor nyugodtan hígítsd egy pici vízzel a festéket a második, vagy harmadik réteg előtt. 

Harmadik lépés: ANTIKOLÁS

Miután adtál egy alap színt a bútorodnak, jöhet a festés megkoronázása: az antikolás.

 1. Vidd fel az Annie Sloan Clear Wax-ot wax ecsettel, vagy egy szöszmentes pamut ronggyal a bútorra, olyan mozdulatokkal mintha a kezedet krémeznéd! A felesleget töröld vissza!
 2. Válassz egy sötét viaszt (Annie Sloan Dark vagy Black Wax) és kend el a repedésekbe, marásokba, barázdákba.
  TIPP: Ha túl sötétnek érzed, pánikra semmi ok: egyszerűen csak töröld vissza! Ehhez használhatsz újra sima átlátszó viaszt is.
 3. Kész is vagy! Várj 4-5 napot a wax kikeményedésedig (a teljes kikeményedés akár 21 napig is terjedhet), és ezután vedd használatba a bútorodat!

 

Kíváncsi vagy, hogy mindez, hogyan néz ki a valóságban? Megmutatjuk! Kattints a videóra!