A hálószobába érdemes olyan színeket választani, amelyek megnyugtatják a lelket. Elsőre a bézses, meleg árnyalatokhoz nyúlunk legtöbbször, de ma Napfény Illata Anikó saját hálóján keresztül mutatja meg nekünk, hogy egy kis nyitottsággal, rálelhetünk a kívánt nyugalomra, ha az elsőre harsánynak tűnő színek, finomabb változatával dolgozunk. Anikó egy visszafogott zölddel tette különlegessé a szobájuk falának színét, amiről most Ő mesél Nektek a következő percekben. Fogadjátok szeretettel! 

 

Legyen a fal színe…

Mivel a hálószobában sok szobanövény van, az urban jungle stílus adta magát. Ehhez az Annie Sloan falfestékek közül a Terre Verte árnyalatot választottam. Akkor még nem sejtettem, mennyi különböző tónus rejtőzik ebben a festékben.

A Terre Verte egy hűvös, semleges szürkés-zöld, benne elegendő fehérrel ahhoz, hogy semlegesként használhassuk egy rendszerben. Kihasználja a kékeszöld nyugalmát, és kiegyensúlyozza azt a szerves, enyhén barna pigmentek bevonásával. Ahogy a neve is sugallja, ez egy nagyon hagyományos színárnyalat, amelyet a Zöld Föld pigment ihletett. Ezt a színt a középkori olasz festők használták, középső és árnyék testtónusok aláfestésére.

Jól illik a következő színekhez: Piranesi Pink, Olive, Doric

A hálószoba komód feletti festését, melyről a Fessünk szivárványt a hálószobába című cikkben olvashattok, az ágy feletti rész követte. Ide egységesen Terre Verte színt terveztem. A falon egy-két csavarnyomot kellett kijavítani, ezeket gletteltem, majd száradás után csiszoltam és portalanítottam.

A maszkolás után jöhetett a festés. Alaposan felkevertem a falfestéket, ezzel „hígul” is picit, csökken a viszkozitása, emiatt szebben el lehet dolgozni, ugyanakkor jól is fed.

 

Mivel érdemes falat festeni? 

A festés eredményét befolyásolja az is, milyen eszközökkel dolgozunk. A falfestéshez egy ecsetre (a sarkokhoz, nehezen elérhető helyekhez) és egy hengerre lesz szükségünk. 

A henger hosszát aszerint érdemes megválasztanunk, hogy mekkora felületet akarunk befesteni. A festőhenger átmérője szabja meg, hogy tudjuk eldolgozni a festéket a falon, ha nagyobb az átmérő, akkor jobban gördül, kevésbé csúszkál (olyan 48 mm-es és annál vastagabb már jó lehet). Persze itt is figyelembe kell venni a festendő felület nagyságát.

Sima felületet sűrűn tömött hengerekkel lehet elérni, persze, az alapban is simának kell lennie. (kb. 9-15 mm-es szálhosszú, poliakril henger jó egy kicsit érdesebb felülethez).

Az a jó, ha a henger vége lekerekített, mert akkor nem húz csíkot.

 

Hány rétegben érdemes felvinni az Annie Sloan falfestéket?

Nekem a fal két színnel volt festve, így az első réteg nem lett tökéletes, sőt, eléggé foltos még ilyenkor, de nem szabad megijedni, mert a következő réteg szépen befedi majd felületet.

Nagyon jó volt az Annie Sloan falfestékkel dolgozni, mert szépen terült és viszonylag hamar megszáradt, emiatt gyorsan haladtam vele.

Ez a festék egyszerre súrolható és matt, ami ritka jó párosítás. Személy szerint nem szeretem a falon a selyemmatt festékeket, különösen suúrlófényben nem előnyösek, mert a fal minden hibáját kiemelik.

Volt még egy kellemes meglepetés, amit ez az Annie Sloan falfesték árnyalat okozott: a belejavíthatóság. Mivel úgy terveztük, hogy a két dobozpolcot visszatesszük a falra, így ennek a furatait nem javítottam ki.

Közben viszont módosult az elképzelés, és bele kellett javítanom a már kész falba, majd ismét festeni azt. Ilyenkor sokszor megesik, hogy az egész falat telibe kell ismét festeni, mert meglátszik a javítás.

Gondoltam, teszek egy próbát és csak azokat a részeket festettem 2 rétegben, amit javítani kellett: és láss csodát, gyönyörűen belesimult a javítás az eredeti festésbe.

A zöld falat a kiegészítők tették teljessé, mi pedig azóta is nagyon szeretjük az új hálószobát. Ha rásüt a nap reggel, ez a zöld vidámmá változik, estefelé megnyugtató szürkés árnyalatú lesz.

Ha Ti is szívesen kipróbálnátok Annie Sloan falfestékeit, akkor keressétek meg a hozzátok legközelebb eső forgalmazót, aki mindenben a segítségetekre lesz! …és semmiképpen ne felejtsétek el megmutatni, mit alkottatok! Jelöljetek meg minket Facebookon vagy Instagramon , hadd lássuk a gyönyörű munkáitokat!