Mai blogcikkünkben Erdély Kittyhez kukkantunk be, aki a kerti kisházat bújtatta új külsőbe. Kitty sminkesként, valamint digitális tartalomgyártóként tevékenykedik a mindennapokon, de mi személy szerint az írásaiba szerettünk bele. Aztán megláttuk, hogy mit hozott ki a kopott házikóból Annie Sloan festékeivel, amitől elállt a lélegzetünk. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan újította fel Kitty a kerti tárolót, akkor tartsatok vele a következő percekben, hiszen ma ő mesél Nektek! (VIDEÓ A BLOGCIKK VÉGÉN!)

 

A kerti kisház lefestése már tavaly megfogalmazódott a fejemben, de végül idén került sor a megvalósítására. Alig vártam, hogy végre új külsőt adjak neki. Mielőtt belevágtam volna, a Pinteresten nézelődtem és inspirálódtam. Akkor tetszett meg, hogy két színt ötvözzek: fehéret és valamilyen szürkés/bézses árnyalatot. Letisztult végeredményt szerettem volna elérni és úgy érzem, hogy ez sikerült is. Mielőtt megmutatnám a végeredményt, összegyűjtöttem Nektek, hogy melyik termékeket használtam.

  • Annie Sloan French Linen Chalk Paint

  • Annie Sloan Old White Chalk Paint

  • Annie Sloan Athenian Black Satin Paint

  • Annie Sloan Chalk Paint matt lakk

  • Annie Sloan nagy lapos ecset

 

Előkészületek

A festéshez bátorság kell. Ezt most a saját bőrömön tapasztaltam meg. Már hetek óta nálam voltak az eszközök és a festékek, de egyszerűen csak halogattam az átalakítást napról-napra. Pedig, ha van egyszerű dolog, akkor az a festés Annie Sloan termékekkel. Nem festettem korábban ilyen nagy felületet, sőt, igazából a sminkes ecseteken kívül más ecset nem is járt a kezemben.

Viccet félre téve, elképesztően hálás vagyok, mert a kisház lefestésének köszönhetően egy teljesen újfajta sikerélménnyel gazdagodtam. 

Mielőtt ténylegesen belevágtam, letisztítottam a kisház oldalait mosogatószeres vízzel. Ekkor a párom, Dávid, még csak bentről kukucskált, aztán addig sertepertéltem a házikó körül, hogy ő is kedvet kapott az újraalkotáshoz, így a következő fázisnál becsatlakozott. A tisztítást követően elkezdtük finoman átcsiszolni a felületet, és mire a végére értünk, ránéztem:“Lehet, ezt a tisztítás előtt kellett volna?” Gyorsan felhívtam Nemiskacat Enikőt, aki mondta, hogy a csiszolás után mindenképpen portalanítsuk át a felületet, úgyhogy bár kétszer dolgoztunk, betudtam annak, hogy ez az első ilyen projektünk. 🙂

Végre jöhetett a festés! 

Régebben Annie festékeivel készítettem már kisebb kreatív projekteket: festettem már vele cuki fatáblát, de ami a legnagyobb népszerűségnek örvendett az oldalamon, amikor egy hatalmas tököt színeztem át az Antoinette árnyalattal, hogy virágokkal töltsem meg. Azonban, ez volt az első olyan alkalom, amikor élesben, nagy felületre használtam a Chalk Paint-eket.

Olyan gyönyörű sűrű és pigmentáltak ezek a festékek, hogy egy picit hígítottam is őket. Egy műanyag tálkába öntöttem a festékből és ahhoz adtam hozzá egy pici vizet. Először a French Linen árnyalattal dolgoztunk, amit nagyon vékony rétegben vittünk fel, szinte csak egy alapot készítettünk vele.

 

Pikk-pakk meg is száradt az első réteg, úgyhogy a második réteget már sokkal alaposabban kentük fel, hogy szép fedést érjünk el. 

Nekem az tetszik különösen Annie festékeiben, hogy tényleg nem igényel a használata semmilyen előképzettséget. Én, teljesen laikusként, igazi szakembernek éreztem magam a festés közben, mert annyira jó volt a krétafestékkel dolgozni. Csodaszép, egyenletes festett felületet értünk el vele. Mosolyogtam, mert Dáviddal egy csomószor megálltunk, hátrébb mentünk és csak mondogattunk egymásnak, hogy “húú, ez nagyon jó lesz!”

Ha már alkottatok valamit, akkor biztosan tudjátok, mit érezhettünk, amikor konkrétan a szemünk láttára alakult át a kisház folyamatosan. 

 

A ház oldalai után a kisház ajtaját, a külső léceket és az ablakkeretet festettük le a fehér Old White színnel. Itt is először vékonyan, elnagyolva vittük fel az első réteget, majd a második rétegnél már egy picit vastagabban tettük fel a színt. Ez a fehér árnyalat konkrétan szempillantás alatt tüntette el a kisház eredeti barna színét. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire pigmentált Annie Sloan Chalk Paint festéke!

 

Utolsó simítások

Ránk esteledett, úgyhogy másnap délelőtt fejeztük be az utolsó simításokat. Dávid egy pici ecsettel kikorrigálta azokat a részeket, ahol minimálisan egymásba csúszott a két árnyalat, vagy éppen kimaradt a festésből, mert nagy ecsettel nem fértünk oda rendesen. Én közben az Athenian Black Satin Paint festékkel a fém zsanérokat elkezdtem lefesteni feketére, hogy egy jó kis kontrasztot teremtsek a kisház világos árnyalataival szemben.

 

Végül pedig elérkeztünk a lakkozáshoz, amihez Nemiskacat Enikő az átlátszó matt Annie Sloan lakkot ajánlotta. Ezt vittük fel egy rétegben a kisház teljes felületére. A lakk finoman mélyítette a színeket, ami nagyon jól állt a kisháznak. Egy észrevételünk volt a lakkozás során, hogy nem szabad nagyon erősen odanyomni az ecsetet, mert akkor minimálisan felkapja a festéket. Miután kitapasztaltuk, hogyan vigyük fel a lakkot, szépen egyenletesen eldolgoztuk és igazából kb. összesen másfél nap alatt, teljesen új külsőt adtunk a kerti tárolónak. 

Az elkövetkezendő pár napban, szinte minden alkalommal, amikor kinéztünk az ablakon, mindketten megjegyeztük, hogy mennyire jó lett a kisház. Tényleg óriási változást értünk el vele és ami a legjobb, hogy mi magunk csináltuk. Büszkék voltunk magunkra és elképesztően hálásak, hogy ilyen szép kis kertünk lett. Úgyhogy, ha egy dologra biztathatlak Titeket, akkor az az lenne, hogy engedjétek el a bennetek lévő félelmeket és kérdéseket, hogy sikerülhet-e.

Saját tapasztalatból mondom, hogy tutira sikerül olyat létrehozni, amire jó szívvel néztek, mert már önmagában a szabad alkotás is olyan, ami pillanatok alatt boldogságot csempész a mindennapokba.