Neked is van otthon barna vagy fekete bútorod, ami jó eséllyel laminált is? Nem meglepő, ha a válasz igen, hiszen az elmúlt évtizedekben tarolt ez a trend. Egy ideje viszont már a fehér (és lassan már a színes) lett a divat, de semmi gond, ezért van a bútorfesték! Most megmutatjuk, hogyan tudod egyszerűen átfesteni bútorod úgy, hogy egy menő világos darabod legyen! A cikk végén egy videós segítséget is kapsz!

Sötétből világos. Lehetséges?

Hát persze, hiszen az Annie Sloan Chalk Paint-et vagyis a krétafestéket pontosan erre találták ki!

Magas pigmenttatalmú, kiválóan tapad és tökéletesen fed, így nem lesz szükséged végtelen számú rétegre a teljes fedéshez.

Tudjuk, hogy meglepő, de még csiszolnod és alapoznod sem kell, így a folyamat valóban nagyon egyszerű. Nézzük, hogyan csináld!

Mit használtunk?

  • Annie Sloan Old White Chalk Paint
  • Annie Sloan kicsi lapos ecset
  • Annie Sloan világos Chalk Paint wax
  • Annie Sloan kicsi Chalk Paint waxecset
  • víz
  • tiszta, szöszmentes rongy

1. LÉPÉS: TISZTÍTÁS

Ez a legfontosabb része a folyamatnak. Ha koszos, zsíros marad a felület, akkor nem fog megtapadni a festék. Mivel nem kell csiszolni és alapozni sem, ezért a tapadás előfeltétele csupán ez az alapos tisztítás.

Ne használj durva tisztítószereket, mert azok kioldhatnak olyan anyagokat, melyek által sérül a bútor felülete és ez később a festésnek sem tesz jót.

Sima, mosogatószeres átmosást ajánlunk és közvetlenül a festés előtt egy denaturáltszeszes áttörlést.

2. LÉPÉS: FESTÉS

Igen, máris elérkeztünk ehhez a részhez! Fontos azonban megjegyezni, hogy csak sérülésmentes felületek esetében ugorhatsz a második lépésre. Ha málló festék, feljött laminált felület, sérült részek vannak a bútoron, azokat előbb (még a tisztítás előtt!) javítani kell vagy el kell távolítani őket.

Ezután már tényleg kezdhetünk festeni! Az első réteg lesz az alapozó réteg.

Első réteg esetében ne hígítsd a festéket és csak nagyon vékony rétegben vidd fel.

Nem kell megijedni, nem lesz szép! Ez teljesen normális, folytasd a festést a következő rétegekkel, mindegyiket vékonyan felvíve. Ha úgy érzed nem csúszik megfelelően az ecset, akkor pici vizet most már adhatsz a festékhez.

Tipp: ha rusztikus felületet szeretnél használj körecsetet és fess össze-vissza mozdulatokkal. Ez adja meg a kézműves hatását a bútornak.

A krétafesték gyorsan szárad, így a rétegek között elég maximum 1 órát várnod. Ha nagy a bútor, akkor tulajdonképpen kezdheted is a második réteget, mire az elsőt befejezted.

3. LÉPÉS: ZÁRÁS

A krétafestéket mindig zárni kell, mivel ez védi majd meg a felületet a külső hatásoktól. Mi a leginkább a waxot szeretjük, ekkor kapod azt a csodás természetes hatású (szinte bőr érintésű) felületet. A wax eggyé válik a festékkel és egy mérsékelten vízálló felületet ad.

A waxot legkényelmesebb waxecsettel felvinni, de használhatsz a célra sima szöszmentes pamut rongyot is.

Vegyél egy kicsit a dobozból, kend el olyan mozdulatokkal, mintha a kezedet krémeznéd. A felesleget egy rongy segítségével töröld vissza.

A wax kikeményedése a páratartalomtól függően 21 nap is lehet. A gyakorlatban ez azért 4-5 nap alatt meg szokott történni. Addig vigyázz a bútorra, mert sérülékeny lehet.

Nézd, ilyen egyszerű!

MUTATJUK MINDEZT VIDEÓBAN IS!

Most, hogy már tudod az elméletet, lesd el a mozdulatokat a videóból!

Ha kedvet kaptál a bútorfestéshez további segítséget csodás forgalmazóinktól kaphatsz és ezekben a szemet gyönyörködtető kis üzletekben minden szükséges kelléket megtalálsz a festéshez. Nézd meg ITT ki a hozzád legközelebb eső Annie Sloan forgalmazónk!