Ma ismét Csenge, a Kissy Design megálmodója alkotott nekünk, aki megmutatja, hogy látszólag két teljesen különböző laminált bútor egy egyszerű átfestés által, hogyan alakul teljes egésszé. A cikk végén a folyamatot egy videóban is megnézheted! Izgalmas lesz! Tarts velünk! 

 

Csenge egy teljes nappalit varázsolt újjá, amelynek egyik eleme egy 90-es évekbeli Réka bútor névre hallgató laminált szekrénysor része, a másik egy modern, hosszúkás, fiókos szekrény, valamint egy lebegő polc, ami a TV felett található. A két teljesen különböző bútort stílusában és színében is szerette volna összehangolni, ezért ahogy korábban is, Annie Sloan festékeihez nyúlt nagy örömünkre.

ELŐKÉSZÜLETEK

Összeszedtük azokat az eszközöket, amiket Csenge az átalakítás során használt:

  • Annie Sloan Large Flat brush lapos ecset (nagy)
  • Annie Sloan Small Flat brush lapos ecset (kicsi)
  • Annie Sloan szivacs henger (nagy)
  • Annie Sloan Original Chalk PaintTM festék
  • Annie Sloan Matt Lakk

 

TIPP: Mielőtt belevágsz a bútorfestésbe, portalanítsd és zsírtalanítsd a festeni kívánt felületet. Ez a legfontosabb lépés az előkészülés során annak érdekében, hogy a festék jól tapadjon a bútoron.

 

FESTÉS

Csenge a polcos elemmel kezdte a festést, amit először alaposan megtisztított. Ezt követően felvitte egy rétegben az Annie Sloan Original Chalk PaintTM festéket.

“Továbbra is az a tapasztalatom ezzel a festékkel, hogy brutálisan kevés kell belőle, annyira jól pigmentált. A sötét felületet is annyira jól fedi.” – meséli Youtube videójában Csenge, miután felvitte az első réteget a bútorra.

Csenge tippje – amivel mi is 100%-ban egyet értünk, hogy – az alapozóréteg legyen nagyon vékony, hiszen erre fog tapadni a többi réteg.

Miközben a polcos elem első rétege szárad, Csenge megtisztította, portalanította és zsírtalanította az fiókos szekrényt, majd leszedte a fogantyúkat róla, hogy könnyebben odaférjen a nehezen elérhető részekhez is. Az Original színt használta itt is, amit minimálisan vízzel hígított egy kis tálban. Ebből egy keveset kiöntött egy kiterített alufóliára, majd itt vette fel a festéket a hengerre.

Először a bútor tetejét festette le, majd a külső oldalakat. A bútor ajtóiba mart mélyedések festéséhez a kis Annie Sloan lapos ecsetet használta. Ezt követően jöhetett is a második réteg, majd amikor “érintés száraz” lett a felület, Csenge felvitte a harmadik réteget is.

E közben a polcos elemre is felkerültek a további rétegek.

LAKKOZÁS

Pár óra száradás után, Csenge a nagy Annie Sloan lapos ecset segítségével kezdte el felvinni a lakkot. Miután megszáradtak a bútorok, a komódra visszakerültek a fogantyúk, a polcot pedig óvatosan visszatette a falra.

MINDJÁRT KÉSZ A TELJES NAPPALI!

A soron következő bútor a Réka szekrénysor eleme. Csenge az egyik polcot eltávolította, hogy még nagyobb hely legyen itt, hiszen nagy kosarakat szeretne ide helyezni, amibe gyerekjátékokat pakolhat. A fogantyúkat erről a bútorról is levette és összehangolta a már kész komóddal, így fekete változatok kerültek ide is.

Alapos tisztítás után, Csenge bele is vágott a festésbe, amihez szintén az Annie Sloan Original színt használta három rétegben. Itt is hengerrel dolgozott, és a matt lakkot is ezzel vitte fel, kivéve az éleknél, széleknél, ahol a kis lapos ecsetet használta, hogy a kisebb részekhez is hozzáférjen.

A száradást követően jöhetett a dekoráció. Fonott kosarakkal, zöld növényekkel, vázákkal, könyvekkel és apró kiegészítőkkel tette Csenge még otthonosabbá a felújított bútorok megjelenését.

 

Teljesen oda vagyunk a végeredményért, amelynek minden lépését videó formájában is végig követheted Kissy Design csatornáján!

 

Ha tetszett Csenge bútorfestése, ezt a munkáját is imádni fogod: