Az antikolás, öregbítés technikája újra és újra központi téma, amellyel különlegessé teheted bútorod megjelenését. Csodás forgalmazóink számos alkalommal mutatták már meg, hogy mennyi lehetőség rejlik benne. Ha kíváncsi vagy, hogyan tudsz egyszerűen, néhány ecsetvonással antikolt hatást kelteni bútoraidon, tarts velünk a következő percekben! 

Szegedi Annie Sloan forgalmazónk Tündi, a Kisvacak Kreatív Műhely tulajdonosa egy szuper videót (CIKK ALJÁN TALÁLOD!) készített, amely tökéletesen megmutatja, mennyire könnyű öregbíteni egy bútort. Első lépésként Annie Sloan krétafestékkel festette le, ami egy kiváló alap az antikoláshoz. Nézzük, hogyan készített el:

1. Átlátszó wax felvitele

Az éjjeliszekrénynek Country Grey színt adott, amelyet két rétegben vitt fel a kisbútorra. Ezt követően átlátszó Clear Wax-szal finishelte a teljes felületet Annie Sloan waxecsetével.

“Egy nagyon jó vastag, sűrű szövésű ecsetről beszélünk, amivel borzasztó könnyű a bútort átwaxolni. Jól mártsd bele az ecsetet, majd a teljes felületet kend át vele. Igazából arra nincs szabály, hogy hogyan használd az ecsetet, lehet körkörösen és föntről lefelé is, tehát igazából bárhogy. A lényeg az, hogy mindenhova kerüljön a waxból.”

 

2. Wax visszatörlése

Az átlátszó wax után kapja meg a bútor a végleges színét, hiszen az mélyíti a festék árnyalatát. Miután alaposan átkented, gondosan töröld át egy ronggyal a waxolt felületet.

“Azért fontos, hogy egy ronggyal vissza legyen törölve a wax, mert azzal a fölösleges réteget szedjük le róla. Így csak egy vékony réteg marad rajta, ami ki tud keményedni a bútoron. A visszatörléshez használj egy egyszerű rongyot, ami anyagát tekintve valamilyen vászon legyen. Tehát, a pamut zokni, ami szöszölődik, nem igazán jó, mert nagyon csúnyán bele tud ülni főleg a világos színeknél.”

 

3. Antik hatás elérése

Ha antik hatást szeretnél elérni festéssel, akkor válaszd Annie Sloan sötét vagy barna waxát.

“A barna wax-szal bánj óvatosan! Elsőre nagyon sötétnek tűnik, ami ijesztő lehet hirtelen, de pánikra semmi ok. A sarkokra és az élekre vigyél fel egy kicsit, majd kezd el belemasszírozni a bútorba, a felesleget pedig töröld le. Fontos, hogy alatta legyen a színtelen wax. Ha nincs alatta, akkor ezt fogja rögtön beszívni és akkor valóban jobban le tud sötétedni a bútor.”

 

Arra is van megoldás, ha úgy érzitek nagyon sötét lett egy adott rész. Tudsz rajta világosítani, méghozzá nagyon egyszerűen!

” Ha világosítani szeretnél, színtelen waxszal egy picit menj rá a sötét felületre, és a ronggyal kezdd el visszatörölni. Ezáltal vissza tudod szedni ezt a sötétbarna viaszt. Ezt csakis abban az esetben tudjátok megcsinálni, hogyha a sötét wax alá rakjátok a színtelent is, tehát a Clear Wax-ot.”

A waxnak 2-3 hét kell, mire 100%-ban kikeményedik és a bútor teljesen használható lesz.

 

Kattints a videóra és nézd meg, hogyan antikolja Tündi ezt a csodás bútort!