Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amit Tőletek kapunk, hogy lehet-e Annie Sloan festékeivel laminált bútort festeni. A válasz egyértelműen: IGEN! Csenge, a Kissy Design megálmodója pedig most meg is mutatja, hiszen egy sötét színű laminált bútornak adott új árnyalatot. Tarts velünk a következő percekben, és lesd el Csenge technikáját!

ELŐKÉSZÜLETEK

Az első lépés minden esetben a takarítás. Egy sima, mosogatószeres tisztítást végezz el a bútorodon, ezután tüzetesen nézd át még egyszer és amennyiben látsz még rajta bármilyen szennyeződést, akkor ne sajnáld rá az időt, tisztítsd át még egyszer, majd várd meg, hogy megszáradjon!

TIPP: A zsíros, olajos foltokra figyelj a legjobban, mert azon nem fog megtapadni a festék. 

FESTÉS

Csenge a festéshez Annie Sloan Original árnyalatú Chalk Paint™-jét választotta.

TIPP: A festéket használat előtt minden esetben keverd fel.

A festéket hígítás nélkül is használhatod, Csenge azonban egy tálba kiöntötte egy részét, amit pici vízzel lazított, majd alaposan összekevert.

Laminált bútor festése esetén az egyik legfontosabb szabály, hogy leheletnyi vékony rétegekben vidd fel a festéket. Időigényesebb picit, de cserébe tartósabb és szebb lesz a végeredmény. – mondja Csenge a tutorial videójában. 

Az első réteg egy teljesen áttetsző, fátyolszerű alap lesz. Ez a réteg fogja adni a jó alapot a festés további részéhez. Csenge ecsettel festette a széleket, csücsköket és a sarkokat, a hengerrel pedig a nagyobb, sima felületeket.

A technikám viszonylag egyszerű és időtakarékos. Ecsettel vittem fel és osztottam el arányosan, foltokban a festéket, majd gyors mozdulatokkal eldolgoztam a hengerrel. – meséli Csenge. 

TIPP: Figyelj arra, hogy rögtön dolgozd el a festéket, mert gyorsan szárad.

Az első réteg felvitele után, Csenge ecsettel folytatta a munkát. A sarkokat és a széleket kezdte el rétegezni. A sarkok festésénél határozott mozdulattal, belülről-kifelé haladva húzd az ecsetet, egy, maximum két ismétléssel. Ha elkezded kenegetni vagy dörzsölgetni, akkor lejön az előző réteg. A nagyobb felületekre Csenge hengerrel vitte fel a második és harmadik réteget.

Mivel Csenge sötét bútorból szeretett volna világosat varázsolni, ezért végül öt rétegben vitte fel a festéket, hogy mindenhol tökéletes legyen a fedés. A festés száradására egy éjszakát hagyott, majd másnap lakkozta.

“Elégedetten konstatáltam, hogy ha hagyjuk egy estét száradni a festéket, akkor gyönyörű szépen ki fog fehéredni és tényleg látványosan világosabb lesz. Abszolút meg voltam elégedve az eredménnyel.”

Jöhet a zárás!

Csenge az áttetsző, matt finishű Annie Sloan lakkot használta, amelyből még ő maga is meglepődött, hogy milyen keveset használt fel. Ezt egy rétegben vitte fel, pontosan azzal az eszközhasználattal és technikával, ahogyan a festéket is. A lakknak legalább egy éjszakát adj a száradásra, de hivatalosan 14 nap kell, hogy teljesen rákeményedjen a felületre.

A következő napon Csenge megcsiszolta a polcok széleit, amelyeket egyesével tett vissza az általa kigondolt helyekre, és ahogy ő mondja:

“Az eredménnyel teljesen meg vagyok elégedve, szerintem nagyon szép lett! Abszolút jól áll ennek a minimál stílusú bútornak a fehér szín!

Köszönjük a hasznos útmutatót Kissy Design-nak!

Nézd meg a teljes folyamatot ebben a videóban!