Napfény Illata Anikó már több alkalommal festett bútort Chalk Paint festékkel. Elmondása alapján nagy rajongója az Annie Sloan festékeknek így nem volt kérdés, hogy amint megjelentek az új falfestékek, azt is ki szerette volna próbálni. Anikó egy csodás szivárványt készített color-blocking technikával. Ez a díszítési módszer kiváló megoldás, ha szeretnénk sima, egyszínű felületeket feldobni. Lássuk, hogyan készült!

Legyen minél több zöld!

Érezzük néha, hogy kell a változás, így voltam én is a hálószobával. Már egy ideje tervezgettem, hogy kicsit változtatok rajta: az, pedig, hogy itt rengeteg a szobanövény, adta magát, hogy a hangulata kicsit urban jungle stílusú legyen.

Ezt legegyszerűbben falfestéssel lehetett megvalósítani, így bőszen nézegettem a zöld árnyalatokat, mert az biztos volt, hogy zöld lesz a fal. Ráadásul most a zöld virágkorát éli.

Szerencsére beszéltem Enikővel (Annie Sloan Hungary) is, aki elmondta, hogy új Annie Sloan falfesték színek lesznek, köztük jó kis zöldek is. Így is lett, az új színek közül azonnal szerelembe estem a Terre Verte színnel, és már alig vártam, hogy lássam a falon is.

Mi az a color-blocking?

A falra két helyre terveztem színes felületet, az egyik a komód szekrény feletti felület volt, ide valami dekoratívat akartam.

Így jött a képbe a color-blocking, ami divatos már egy ideje, de míg korábban a szögletes-geometrikus verziók voltak trendiek, idén – és külföldön már az elmúlt 2 éveben is –egyértelműen megjelentek az íves geometriai alakzatok, mint például a kör vagy a boltív. Emellett a formák is nagyobb méretűek.

A color-blocking lényege, hogy a színskálán ellentétes pólusú (komplementer) színeket párosítanak, ezzel keltve életre a felületet. Persze túl is léphetünk ezen a fajta párosításon és meglepő, merész, élénk színpárok is születhetnek, bár ez utóbbi color-blocking inkább a divat világát jellemzi.

Tervezés

Nálam a forma szivárványszerű volt (vagy úgy is mondhatnám, hogy „csíkos” boltív), és a Terre Verte mellé Piranesi Pink-et választottam.

A nulladik lépés a felület előkészítése volt, a kis lyukakat gletteltem, majd csiszoltam, és eltávolítottam a port.

Első lépésben lemértem a felületet, és papíron megterveztem a mintát, pontosan kiszámolva az egyes ívek vastagságát. Annyi egyszerűsítést végeztem, hogy az egyes szivárványíveket elválasztó sáv szélessége megegyezett a maszkolószalag szélességével.

Minta felrajzolása

A tervezést követően felrajzoltam a mintákat. Ez ugye, az egyeneseknél nem okozott gondot, de a körívekhez speciális technikát kellett alkalmazni.

Ez viszont nagyon egyszerű: a félkörök középpontjába vertem egy szeget, melyre egy madzagot kötöttem, aminek a másik végére pedig egy ceruzát csomóztam. Ezzel a „körzővel” rajzoltam meg a félköríveket. Fontos, hogy a madzag ne legyen nyújtható, mert akkor nem lesznek pontosak az ívek.

Ha a szabadkézi festésben nem vagy biztos, mindenképpen maszkolószalagot kell használni. De mi lesz az ívekkel? Ilyenkor is lehet maszkolószalagot használni, mert van már speciális maszkolószalag is, kifejezetten körívekhez (pl. Tesa maszkolószalag ívekhez). Ez egy krepp anyag, amit meg lehet nyújtani, így tudja követni az ívet.

Festés

Amikor több szín találkozik egymással, nagyon, de nagyon alaposan rá kell ragasztani a falra a maszkolószalagot, hogy ne folyjon alá a szín, mert akkor nem lesz szép a minta.

Az Annie Sloan falfesték nagyon jó ehhez a technikához, mivel nagyon jó az állaga, nem csepeg és folyik, így könnyen lehet szép, éles kontúrokat elérni a maszkolásnál.

Bár első ránézésre szinte zselésnek tűnik, ne ijedjünk meg, és főleg ne hígítsuk meg. Az ilyen festékek tixotróp tulajdonságúak, ami azt jelenti, hogy nyugalomban sűrűek, de a nyírás, vagyis itt a keverés, hengerezés hatására hígulnak. A tejföl viselkedik hasonló módon például a hétköznapi anyagok közül.

Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy cseppmentesen, megfolyás nélkül tudjuk ezeket felhordani a felületre, ugyanakkor vastag rétegben is felhordhatók, kellő nedvesréteg-vastagsággal rendelkeznek, ami segíti a jó fedőképességet is.

A falfestékkel nagyon könnyen tudtam dolgozni, és szép lett a felület. Két rétegben festettem a falat, mivel nagyon gyorsan száradt, ezért kb. 2 óra alatt fogásszáraz lett, így újra tudtam festeni a második réteget.

A maszkolószalagot még nedvesen távolítottam el, ügyelve arra, hogy ne kenjem össze a már festett felületet.

TIPP: Ha már a festett felületet kell újra maszkolnunk, akkor várjuk meg a teljes száradást (nem elegendő a fogásszáraz állapot), és úgy maszkoljunk.

A festéssel nagyon hamar készen lettem, és nagyon látványos, szép lett a felület, gyönyörű matt, olyan jó ránézni, nagyon feldobja a szobát. Ez a sarok így melegebb, kuckósabb lett, ezek a színek megnyugtatóak, olyan bársonyosak, ugyanakkor ebben a kombinációban és mintában izgalmasak is.

Elalvás előtt mindig odapillantok, és megállapítom, hogy milyen jó, hogy a korábban fehér falat lefestettem.

Anikó, valóban nagyon jól tetted, hogy lefestetted, gyönyörű lett, gratulálunk!

Ha Ti is szeretnétek feldobni a falatokat, akkor keressétek az Annie Sloan falfestékeket forgalmazóinknál! Kisebb munkákhoz 120ml-es kiszerelést is találtok, pont ilyen color-blocking technikákhoz.