Bálint Nóri, a Norinart oldal tulajdonosa és egyik kedves barátnője, óriási projektbe fogtak: ÁTFESTETTÉK AZ EGÉSZ KONYHÁT! Hatalmas munka áll mögöttük az egészen biztos, de az eredmény, minden befektetett energiáért kárpótol.

 

Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod felújítani a konyhádat úgy, hogy

✔️ közben nem költesz milliókat,

✔️ nem terheled a környezetet a már nem használt bútorral

✔️ és még az alkotási vágyadnak is teret adsz, akkor tarts velünk és Nóriékkal a következő percekben!

 

Mielőtt belevágsz…

  1. Válaszd ki a színt! – Nóriék egy könyves polchoz igazították a konyhabútor új színét, amely türkizes-kékes árnyalatú. Mindent figyelembe véve a Svenska Blue Annie Sloan Chalk Paint mellett döntöttek, amely egy különleges szürkés.kékes szín.

 

  1. Szereld le az ajtókat! – Érdemes a frontokat leszedni, hiszen így a festésnél könnyebben odaférsz a szélekhez. Azonban, ha a konyhád kialakítása miatt nincs arra lehetőség, hogy leszereld az ajtókat, akkor sincs baj, hiszen ebben az állapotában is meg lehet festeni a felületet. Annie Sloan Chalk Paint festékei sűrűek, nem fog megfolyni. +TIPP: A fogantyúkat is érdemes leszedni, mert így szintén kényelmesebbé válik a festés.

 

  1. Használj maszkolószalagot! – Nóriéknál voltak fix bútorok, amelyeket nem tudtak leszerelni, így azokat körbe ragasztották, hogy biztosan ne kerüljön festék azokra a helyekre, ahova nem tervezték. Az üveges ajtók festésénél is jól jön ez a segítség. Amire itt érdemes figyelni, hogy a szalag ne hajoljon fel a bútorra, hiszen akkor lesznek olyan helyek, amelyek kimaradnak a festésnél. Csak az üveg széleire kerüljön a maszkolószalag, így nagyon szép precíz eredményt tudsz elérni.

 

  1. Tisztítsd meg alaposan a bútort! – A bútorfestés tartósságát nagyban befolyásolja, hogy mennyire van megtisztítva az adott felület. A por és a szennyeződések még nem okoznak olyan nagy gondot, de a zsírosság már nagyon is hátráltatni tudja a szép munkavégzést. DE! Nem kell, hogy erős zsíroldót használj, mert az roncsolhatja a felületet. Elég, ha mosogatószeres vízzel átdörzsölöd a bútort. Ennél a lépésnél gyakran fény derül a hibákra, ezért mielőtt ténylegesen belevágsz a bútorfestésbe, ezeket érdemes javítani.

 

  1. Töröld át denaturált szesszel a bútort! – A denaturált szesz szinte bármilyen gazdaboltban elérhető és azért jó, mert azonnal elillan. Közvetlenül a festés előtt vidd fel egy rongy segítségével a bútorra, hiszen a tisztítás után maradt esetleges szennyeződéseket nagyon gyorsan eltávolítja. (Minden típusú felületen használni tudod!)

 

  1. Fess asztalon! – Nóri egy korábbi festés alkalmával a bútorlapokat a földre tette, de észrevette, hogy így nagyobb eséllyel szállnak rá a bútorra a porok és szöszök, amelyek beleragadnak a friss festésbe, amelyeket nem igazán lehet már esztétikusan eltávolítani. Sokkal praktikusabb, ha egy asztalon festesz. Azon kívül, hogy a hátadnak is kényelmesebb, elkerülheted az imént említett felmerülő problémákat. Az asztalt mindenképpen terítsd le előtte és az asztal alatti és melletti területet is, hogy a festék biztosan ne kenjen össze semmit.

 

  1. Kell alapozni vagy sem? – Gyakran merül fel kérdésként, hogy laminált bútor esetén kell-e alapozni a bútort. Nemiskacat Enikő tapasztalatai szerint, nincs jelentősége az alapozásnak. Laminált bútor esetében inkább több vékony réteg kerüljön fel a felületre. Ha azonban spórolni szeretnél az Annie Sloan festékkel, akkor érdemes lehet alapozni a bútort, de ha elegendő mennyiség áll a rendelkezésedre, akkor nincs ok a félelemre.

 

  1. Légy türelmes! – A konyhabútor festése nagy projekt, úgyhogy egy picit lelkileg is készülj rá. Ne akard rohanósan megoldani, mert az az eredményen is meg fog látszani. Hidd el, megéri rászánni az időt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Nóriék meseszép munkája. Vágjunk bele!

 

Amire szükséged lesz: 

 • festőhenger
 • kisebb és nagyobb fejű ecsetek
 • Annie Sloan Chalk Paint™ festék
 • keverőpálca
 • matt Chalk Paint® lakk
 • rongy
 • maszkolószalag
 • stencil (ha szeretnél mintát)


Amikor kibontod a festéket egy keverőpálca segítségével keverd össze. 
Nóriék először a bútorba mart mintákat festették át egy kisebb ecset segítségével. Itt is arra érdemes törekedni, hogy egyenletes legyen a festékeloszlás a felületen. A másik fontos dolog, hogy nem kell áthúzni az ecsetet rajta nagyon sokszor. Vigyetek fel egy réteget, várjátok meg míg megszárad és utána jöhet rá a következő.

A nagyobb felületek festésénél Nóriék hengert használtak. Itt is az a “szabály”, amit már korábban leírtunk: az első réteg vékonyan kerüljön fel rá, nem baj, ha nem egyenletes, vagy nem fedi el egyből a bútor eredeti színét. Az első rétegnél jól jön, hogy Annie Sloan Chalk Paint festékei sűrűek, de ezután, ha úgy érzed, nyugodtan hígíthatod. Nóriék is így tettek. Egy pici festéket kivettek és azt elkezdték vízzel hígítani, majd hengerrel felvinni a bútorra. A teljes fedésig rétegezd a festéket a szép eredményérét. Nóriék három rétegben vitték fel a festéket, amíg elérték a teljes fedést.

Ha szeretnéd feldobni a sima festést, akkor használj stencil mintákat. A mintát jól rögzítsd a bútoron, hogy ne mozduljon el. Ezt követően tapogató mozdulatokkal egy kis szivacs segítségével vidd fel a festéket. Nóriék a díszítéshez a fehér Old White színt használják. Miután felvitted a festéket, hagyd megszáradni és csak utána távolítsd el a mintát.

Ha mindennel megvagy, egy száraz papírtörlővel töröld át a már lefestett bútort, így megszabadíthatod a felületet a portól, hajszálaktól stb.

Ezután jöhet a lakkozás! Nóriék először a mélyedésekbe viszik fel a lakkot, csakúgy, mint a festésnél, majd ezt követően henger segítségével a teljes felületre. Annie Sloan átlátszó, matt lakkját használták, amit három rétegben vittek fel az egységes és tartós eredmény érdekében.

+TIPP: A lakkozást gyors mozdulatokkal végezd, mert gyorsan szárad, illetve csak egy picit hígítsd, ha szeretnéd, mert a túl hígítással veszít a minőségéből.

…és ha mindennel megvagy, lehúzhatod a maszkolószalagokat, visszateheted az ajtókat és a fogantyúkat a helyükre, és nincs más dolgod, mint gyönyörködni az alkotásodban! 

De van itt még egy kérdés, amely lehet, hogy benned is felmerült:

Hogyan lehet takarítani a festett felületet?

Nemiskacat Enikő: “Érdemes minden szennyeződést azonnal feltakarítani róla. Nyilván nem lesz olyan jól takarítható a felület, mint a sima laminált, műanyag felület, hiszen az sokkal erősebben dörzsölhető. De, ez is dörzsölhető. Nyugodtan takarítsd úgy ahogy szoktad, csak ne erős tisztítószerekkel.”

 

Készen állsz a végeredményre? Ezt nézd!

Nagyon büszkék vagyunk Nóriékra, elképesztő lett a munkájuk gyümölcse! Ide kattintva videón is nyomon követheted az átalakulást. Ha pedig további konyha átalakításos inspirációra vágysz, összegyűjtöttünk néhány korábbi cikket, amelyekben szintén elképesztő változások mentek végbe!

 

További bejegyzések:

Új konyha kb. 100 ezer forintból!

Első lakás, első konyhafestés

Konyhaprojekt az első helyen