A BÚTORFESTÉS EGY ÉLETÉRZÉS! – #BÚTORFESTÉSHÁZILAG – 3. RÉSZ

Kifejezetten kezdőknek szóló blogcikk sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk. Az első “Bútorfestés házilag” bejegyzésünkben elmeséltük, hogyan is kezdődött az Annie Sloan sztori és hogyan nőtte ki világméretűvé magát a márka, majd a következő bejegyzésben megmutattuk lépésről-lépésre, hogyan használd a Chalk Paint™ festékeket.  A mai téma pedig a festés lezárása, azaz a waxolás (viaszolás) lesz, amely nagyon fontos lépése a bútorfestés folyamatának. Tarts velünk és tanulj egyenesen Annie Sloan-tól!

 

Hogyan kell waxolni? 

Attól függően hogy milyen hatást szeretnél elérni, különböző waxok és lakkok közül válogathatsz, amelyek azt a célt szolgálják, hogy szakszerűen lezárd a bútorfestést. Most a waxokat fogjuk átvenni!

(A wax egy angol szó a viaszra, az Annie Sloan Chalk Paint™ waxok lágy bútorviaszok, a továbbiakban néha wax-ként néha viaszként emlegetjük, de ez egy és ugyanaz az anyag.)

 1. A waxokat a festést követően kell használni.
 2. A felvitelhez használhatod Annie Sloan wax ecsetét, de egy hagyományos rongy is tökéletesen látja el a feladatot.
 3. Egy nagyobb adagot vegyél fel az ecsetre és nagy mozdulatokkal dolgozd el a lefestett bútor felületén.
 4. A viasz mélyíti színt, úgyhogy könnyen kiszúrhatod, hogy, ha kimaradt egy rész.
 5. Ha ezzel megvagy, akkor fogj egy régi lepedődarabot, vagy egy rongyot és alaposan töröld át vele az egész bútort, hogy a feleseget eltávolítsd.
 6. Amennyiben matt felületet szeretnél elérni, teljesen töröld át, ha viszont fényes végeredményre vágysz, akkor hagyd egy napig ebben az állapotban és másnap törölgesd még át.

“A festék és a wax  – két remekül összhangban lévő alapanyag. A viasz bármivel felvihető a felületre. Lehet egy régi ecsetet használni hozzá. Lehet olyan rongydarabbal, ami nem szöszöl. Nem kötelező a viaszecsetet használni, de egyszerűbbé teszi a munkát. Ha nem viaszolom, minden meglátszik rajta, szóval waxszal zárom, fixálom a felületet. A viasz a külalak és a védelem miatt szükséges.”

 

 

Melyiket válaszd?

ANNIE SLOAN világos Chalk Paint™ WAX:

 • Annie Sloan lágy bútorviasza színtelen, és nagyon könnyen kenhető.
 • Mérsékelten vízlepergető hatású, tehát nyugodtan használhatod asztalra és konyhabútorra is.

ANNIE SLOAN sötét Chalk Paint™ WAX:

 • Festés után a sötét viasszal antikolhatod a felületet, ezzel adhatsz neki igazán különleges, textúrált, öregített hatást
 • Ha hagyod, hogy egy kicsit megszáradjon, igazi antik külsőt varázsolhatsz a bútorodnak.

 

ANNIE SLOAN fehér Chalk Paint™ WAX

 • A fehér viasz lágyítja és világosítja a Chalk Paint™ színeket.
 • Különleges, meszes hatást érhetsz el vele, ha közvetlenül a fára viszed fel.

ANNIE SLOAN fekete Chalk Paint™ WAX

 • A fekete viasz sötétíti a Chalk Paint™ színeket és kiemeli ecsetvonásaid, ezzel különleges textúrát adva a festett felületnek.
 • Kifejezetten jól mutat az erős színekkel

ANNIE SLOAN metálviaszok:

 • A metál viaszok különlegesen krémes állagúak, szép, fémes kinézetet adnak festett bútoraidnak.
 • Használhatod a faragásokra és a díszlécekre, kiemelheted vele a bútor különleges felületeit, továbbá aranyozott minták és alakzatok létrehozásához is használhatod.
 • Több színben is elérhető: arany, óarany, ezüst.

 

Reméljük, hasznos volt számodra a mai #BútorfestésHázilag rész is!

HAMAROSAN JÖVÜNK A KÖVETKEZŐ RÉSSZEL, ADDIG IS INSPIRÁLÓDJ FACEBOOK, VAGY INSTAGRAM OLDALUNKRÓL, VALAMINT A HOBBI BÚTORFESTŐK FACEBOOK CSOPORTTAGOK MUNKÁIBÓL.