A BÚTORFESTÉS EGY ÉLETÉRZÉS! – #BÚTORFESTÉSHÁZILAG – 2. RÉSZ

Kifejezetten kezdőknek szóló blogcikk sorozatunk második részéhez érkeztünk. Az első “Bútorfestés házilag” bejegyzésünkben elmeséltük, hogyan is kezdődött az Annie Sloan sztori és hogyan nőtte ki világméretűvé magát a márka. Ma pedig megmutatjuk lépésről-lépésre, hogyan használd a Chalk Paint festékeket és waxokat, illetve adunk néhány szuper tippet, ami hasznos lesz a bútorfestés során. Készen állsz? Vágjunk bele!

A Chalk Paint egy fantasztikus festék, amellyel pillanatok alatt teljesen új külsőt kölcsönözhetsz bútoraidnak. A lenyűgöző eredmények eléréséhez nem kell professzionális festőnek lenned: csak válaszd ki kedvenc Chalk Paint árnyalatodat és egy Wax-ot a festés finisheléséhez. Nem kell aggódnod a csiszolás vagy az alapozás miatt sem, hiszen a Chalk Paint hihetetlen tapadási képességgel rendelkezik és szinte minden felületen alkalmazható, még a lakkozott bútorokon és a laminált verziókon is. 

Attól függően, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, felviheted vastagabban, ha rusztikus , texturált külsőre vágysz, vagy vékonyan, ha modern, letisztult eredményt szeretnél elérni. A festést minden esetben le kell zárni a Wax segítségével, hiszen így tartósabbá tudod tenni a festést. Lakkozhatod is, akkor nem kell a Wax. (erről majd írunk később.)

Előkészítés

Mielőtt belevágsz a bútor újra színezésébe, távolítsd el a fogantyúkat és a kiálló elemeket, hogy egyszerűbb legyen a festési folyamat. Ezt követően mosd át alaposan a választott darabot, hogy biztosan lekerüljön róla minden szennyeződés, de kerüld a nagyon erős vegyszereket!

Festés

Amikor felnyitod a Chalk Paint™ festéket, egy keverőpálca segítségével keverd meg a választott Chalk Paint™ színt. 

ANNIE TIPPJE: “Ha nagyon meleg az időjárás esetleg hígítsuk vízzel a festéket. Viszont, ha nagyon nagyon hideg van, érdemes hagyni, hogy felmelegedjen szoba hőmérsékletűre.”

A keverés után, jöhet a festés. Mártsd bele az ecsetet a festékbe, majd vidd fel egyenesen a bútorra. Ami az ecsethasználatot illeti, hallgass Annie-re! ”

ANNIE TIPPJE: “Az ecsetet ne a végénél fogd, és ne rángasd fel-alá a felületen. Ha itt fogod az ecsetet, hozzáérve a fém részhez akár, akkor jó fogásod lesz és magabiztossá válik az ecsetkezelésed. Minden irányba fess, gyors mozdulatokkal, ne ici-pici ecsetvonásokkal. Dolgozz lendületesen az ecsettel, hogy mindenhol szép fedést érj el.”

Az első réteg felvitele után, várd meg míg megszárad a festék. Az éghajlattól függően ez 1-3 órát vehet igénybe. Miután megszáradt, vidd fel a második réteget ugyanúgy, ahogy az elsőt és itt is várd meg, amíg a festék teljesen megszárad.

ANNIE TIPPJE: “Egy jó tanács – ha a lefestett bútor valamiért nem tetszik -talán a színnel van a baj, mert nem mutat jól az adott helyiségben. Lehet, hogy kéknek, pirosnak, zöldnek, vagy pinknek kell lennie…ki kell próbálni egy másik színt. Egyáltalán nem vesz igénybe sok időt.”

Waxolás

Talán most jön a festési fázis legfontosabb része: a waxolás, viaszolás. Válaszd ki az Annie Sloan Waxok közül a neked leginkább tetsző változatot, majd vidd fel ugyanúgy, mint a festéket. Használj hozzá ecsetet, vagy valamilyen szöszmentes rongydarabot. Mártsd bele a waxba és dolgozd el minden irányba. Szakaszokban dolgozz és közben mindig távolítsd el a felesleget a bútorról, majd a végén győződj meg róla, hogy a festésed minden része viaszos legyen. 

“A festék és a wax (viasz) – két remekül összhangban lévő alapanyag. A viasz bármivel felvihető a felületre. Lehet egy régi ecsetet használni hozzá. Lehet olyan rongydarabbal, ami nem szöszöl. Nem kötelező a viaszecsetet használni, de egyszerűbbé teszi a munkát. Ha nem viaszolom, minden meglátszik rajta, szóval waxszal zárom, fixálom a felületet. A viasz a külalak és a védelem miatt szükséges.”

Fontos tudnivaló! A bútort a viaszolás megszáradását követően használhatod, de vedd figyelembe, hogy az úgynevezett “kikeményedési periódusig” akár két hétnek is el kell telnie. Ezalatt fokozottan figyelj az adott bútorra. 

Ilyen egyszerű; festünk, viaszolunk,és kész.

Nézd meg az erről szóló videót itt:

 

 

Reméljük kedvet kaptál egy kis átalakításhoz! Ha igen, feltétlenül mutasd meg nekünk!

 

HAMAROSAN JÖVÜNK A KÖVETKEZŐ RÉSSZEL, ADDIG IS INSPIRÁLÓDJ FACEBOOK, VAGY INSTAGRAM OLDALUNKRÓL, VALAMINT A HOBBI BÚTORFESTŐK FACEBOOK CSOPORTTAGOK MUNKÁIBÓL.