Ököanyu már számos témában kifejtette a véleményét itt az Annie Sloan blogján. Többek között, válaszolt 10 általatok feltett kérdésre, amelyben az Annie Sloan Chalk Paint festékekről osztotta meg tapasztalatait, elmesélte, hogyan vált lelkes bútorfestővé és azt is elárulta, mire érdemes figyelnetek, amikor ecsetet ragadtok. Mai bejegyzésünkben is izgalmas vizekre evezünk, hiszen elmeséli mit érdemes bútorfestékkel festeni, és mit nem. Ha kíváncsiak vagytok, görgessetek lejjebb! 

Az első válaszom csípőből: mindent festhetünk. A finomítás pedig így hangzik: mérlegeljünk, mi az, amit megéri festeni és mi az, amit nem.

Hosszú bútorfestő pályafutásom alatt festettem már szinte mindent. Bútort evidensen – kedvenceim a polcok, komódok – de került már ki a kezeim közül asztali lámpa is. Amikor Magyarországon megjelentek az Annie Sloan festékek és elmentem a Nemiskacat látványműhelyébe, fantasztikus ötletnek találtam, hogy nagyon sokféle anyag található a boltban bútorfestékkel festve, ezért nem kell fejben elképzelnünk, hogy hogyan nézhet ki a mikrohullámú sütő bútorfestékkel átpingálva, mert ott élőben meg lehet nézni.

Illetve úgy lehet még finomítani, hogy praktikusan szinte mindent befed a festék, a kérdés már csak az, minek áll jól?

Amikor az új lakásunk “felpimpélésével” kapcsolatban a bútorfestés mellett döntöttem, akkor sorra vettük a festékek hazai forgalmazójával a lakásban található összes felületet.

Lakásunk, ha egyik oldalról nézem bája, ha másik oldalról nézem nehezítése, hogy az évek alatt, ahogy a korábbi tulajdonos szükségletei változtak, újabb és újabb “szerkesztések”, és legtöbbször eltérő anyagok is kerültek bele.

Így történt, hogy a lakás hátsó részén található hálónk ajtaja az orvosi rendelőkből és iskolákból ismerhető zománcfestékkel volt lefestve. Az előkészítés során ez volt a legkérdésesebb pont, de aztán nagy levegőt vettem és lefestettem.

Miután a lakásban az ajtók sárgák, jó döntésnek bizonyult az egységesítés – ajtócserére most nem volt keret – és miután ez az ajtó egyáltalán nincs központi helyen, ezért végül jól jött ki a lépés a zománcfestéken is, bár egyértelműen látszik, hogy ezen a felületen egyenetlenebbül és kevésbé lenyűgözően terül az ASH, ugyanakkor az összhatást tekintve mégis jó lett.

Hasonló kihívás volt nekem egy virágtartó állvány, amit egy régi, használt bútorokkal foglalkozó cégtől vettem. Valamiért a formája nagyon bejött a családnak, de a színe sehova nem passzolt. Lefestettük azt is, mi szeretjük. A raffia tekerések megtartásán még gondolkodunk, nem tudjuk, hogyan mutatna jobban, egyelőre így nézegetjük.

Nevezhetjük ezt “slow lakberendezésnek”, mert nem egy előre megálmodott térhez igazítjuk az életünket, hanem élünk egy térben és türelemmel magunkhoz igazítja, elfogadva azt, hogy ez egy jóval lassabb folyamat, mint a fordítottja.

Számomra a krétafestékes kalandjaimból az a tanulság, hogy minden egyes helyzet egyedi megítélést érdemel és az is lehet, hogy csak utólag derül ki, hogy jó vagy rossz döntést hoztunk-e egy adott tárggyal kapcsolatban.

De alapvetésnek az azért elmondható, hogy az a bútor, ami műanyagos volt festés előtt, nem lesz kevésbé műanyag hatású festés után sem. De ez nem zárja ki azt, hogy az összhatás mégis jobban közelít majd az elképzeléseinkhez. De azt nem várjuk, hogy a krétafestékkel hatásában más textúrákat tudunk előhívni a tárgyakból.  Viszont nem érdemes alapból elvetni a bútorfestés ötletét, érdemes blogokon, Pinteresten inspirálódni, mert ki lehet hozni belőle jó végeredményt is.

A festésnél azt figyeltem még meg, hogy nem mindegy a tárgyak mérete sem az anyagon túl. A kisebb tereptárgyak néha jobban viselik, ha lefestik őket, és ha megint az összhatást nézzük, lehet, hogy hozzá tudnak adni a térhez.

KÖSZÖNJÜK ÖKOANYUNAK, HOGY MEGOSZTOTTA VELÜNK EZEKET A HASZNOS TIPPEKET! TI MIKET FESTETTEK MÁR ANNIE CHALK PAINT FESTÉKÉVEL? MESÉLJÉTEK EL NEKÜNK FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON AZ #ANNIESLOANHUNGARY HASHTAGET HASZNÁLVA!