Mára egy izgalmas cikket hoztunk Bitay Andi tollából, a Maison blog írójától, aki egy olyan gyakran feltett kérdést jár körül, amelyet már Ti is számtalan alkalommal feltettetek nekünk. “Annie festékeivel, lehet laminált bútort festeni?” A válasz: IGEN! Méghozzá nagyon egyszerűen! Ha kíváncsiak vagytok, hogy Andi, hogyan öltöztette új színbe régi, laminált IKEA komódját, akkor olvassatok tovább! 

Amikor először említettem édesanyámnak, hogy lefestem a laminált IKEA komódot, akkor rávágta, amit sokan mások is: “lamináltat nem lehet lefesteni”. A reakciója nem lepett meg, mert évekig az én fejemben is élt ez a tévhit, most azonban magabiztosan válaszoltam rá, hogy márpedig lehet. 

Pedig akkor még volt bennem félelem bőven az átalakítós projekt kapcsán.

  • Mi lesz, ha nem fogja be rendesen a festék? Foltos lesz?
  • Mennyire fog meglátszani a festés iránya?
  • Nem lesz olyan, mintha egy gyerek vízfestékkel kente volna le a bútort?

Ilyen kérdések jártak a fejemben, mielőtt belevágtam volna, ezért elsőre nem kockáztattam túl nagyot. A dolgozó asztalom melletti komódot már többször kidobásra ítéltem, mert nem túl jó minőségű, karcos, foltos és egy szerencsétlenül kiömlött pohár víznek köszönhetően felpúposodott a fiókokon a laminált rész és itt-ott levált.

Semmi szeretnivalót nem találtam benne, de mégis zavart a gondolat, hogy egy funkcionálisan jól működő bútort akarok a hulladéklerakóba küldeni, ahelyett, hogy megmenteném valahogy.

 

 

Tökéletes alapanyag egy kezdő próbálkozáshoz, hiszen, ha elrontom a festést, akkor se fogok könnyeket hullatni érte… Komódot festeni azért kihívás, mert csak nagy, egyenes felületekből áll, amiket nem takar semmi. Míg például egy könyvszekrény esetében sejthető, hogy a könyvek úgyis a bútor jelentős részét eltakarják majd, addig ez itt nincs meg.

A komódot nem csiszoltam le festés előtt, csak egy nedves szivaccsal letakarítottam róla a látható foltokat. Kiszedtem a fiókokat és már indulhatott is a móka.

Érdemes úgy hozzáállni a folyamathoz, hogy hosszadalmasabb lesz picivel, mint egy fabútor festése, itt ugyanis 2-3 réteg festék felvitelével kell számolni. Nekem kettő elég volt. 

Az első festékréteg az alapozásnak felel meg. Ekkor még nem egységes, sőt voltak olyan területek, ahol szinte meg se fogta elsőre a festék, hanem az ecset szinte le is húzta magával, amit rákent. Ettől azonban nem szabad megijedni.

Az Annie Sloan festék nagyon gyorsan szárad és mire a bútor egyik felén végeztem a festékkel, a másik oldalán már száraz volt az előzőleg felkent réteg.

 

 

A második festékréteg már tökéletesen elterült. Nem mászott szét, nem csúszkált, nem hagyott ki részeket.

Mire megszáradt, látható volt az egységes, matt színe. Természetesen olyan eredményt senki se várjon, mintha a laminált felületet cserélnénk ki.

Nem lesz műanyag hatása, közelről nézve látszik, hogy a bútor le van festve, de ettől szerintem csak sokkal szebbé vált és most senki se mondaná meg róla, hogy ez egy olcsó ikeás darab, hanem egyedi fabútornak tűnik.

A festék száradását követően világos wax-szal mentem át rajta, ami feltette az i-re a pontot. Picit sötétített a színén és még jobban egységesítette a felületet. Éjszakára hagytam megkötni rajta ezt a réteget és csak másnap pakoltam vissza bele, illetve helyeztem rá néhány dolgot.

Összességében 4-5 óra alatt elkészültem a festéssel és a waxolással.

 

 

Min változtatott a festés?

A Paris Grey árnyalatnak köszönhetően gyönyörű szürke színe lett, ami sokkal meghittebbé, kuckósabbá teszi azt a kis sarkot, amiben áll. Én úgy hívom ezt a színt, hogy a tökéletes szürke, mert nem túl sötét, nem komor, nem unalmas, egyszerűen kellemes látvány.

A komódnak most már van személyisége, egyedisége, ami miatt ismét beleszerettem.

Amennyire utáltam a festés előtt, annyira szeretem azóta. Minden egyes nap megcsodálom pár pillanatra és megállapítom magamban, hogy ez a festés volt a legjobb, ami ezzel a bútorral történhetett.

Biztos nagyon sokáig az otthonunk része lesz még.

 

Mi is bízunk benne! Reméljük, Andi cikke bátorságra sarkallt Titeket, amennyiben laminált bútor átalakításán gondolkodtok! Továbbra is várjuk csodás alkotásaitokat Facebookon és Instagramon!