A napfény illata blog írónőjének már számos inspiráló DIY projektjét láthattad az oldalunkon. Megmutatta, hogyan tudod egyszerűen feldobni az otthoni székek megjelenését, vagy éppen milyen ötletesen készíthetsz egy maradék fadeszkából, skandináv stílusú faházikót. Legújabb alkotásával garantáltan meghódítja a szívedet, ha Te is a könyvimádók táborát erősíted. Fogadd szeretettel Rácz Anikó legújabb kézzel készült csodáját , ami egyszerre bájos, hangulatos és sokkal több értéket képvisel, mint azt elsőre gondolnánk. 

 

Azt hiszem, a januári szürkeségben nincs is jobb annál, mint behúzódni a kanapéra, bebugyolálni magunkat egy jó puha takaróba és egy finom teát vagy kávét kortyolgatva élvezni egy jó könyv társaságát.

Nagyon szeretek olvasni, a könyvek családtagok voltak nálunk mindig is. Már gyerekként rengeteget olvastam, emlékszem, kiültem az udvarra, a kutyám a lábamhoz telepedett, én meg belemerültem a könyveimbe. Faltam a könyvtárban a Delfin sorozat könyveit, de talán a kengurus vidám könyvek voltak a kedvenceim. Közülük is leginkább Brunella Gasperini: Én és ők –je, amit többször is elolvastam azóta.

Nem tudom, a lányomat hogyan fertőztem meg az olvasás szeretetével, talán a mesék olvasása mellett a könyvek szagolgatása tetszett meg neki. Én ugyanis mindig megszagolgatom az új könyveket, a frissen, nyomdából kikerült példányoknak olyan különleges illata van! Nyár végén, amikor megkaptuk a tankönyveket, mindig megállapítottam, melyik tantárgy lesz a kedvencem: amelyik könyvnek nem volt jó szaga, az bizony kiesett a rostán.

Szóval szerencsés vagyok, mert a gyerekek is szeretik a betűket böngészni, ahogyan a barátnőm kislányai is, akiknek kellett valami könyvtároló az ágyuk mellé.

Így készítettük el ezt a kis házikós könyvespolcot, melynek tetejére rá lehet tenni az éppen olvasott könyvet is, kinyitva.

 

Amire szükséged lesz:

  • fenyődeszkák
  • Annie Sloan Chalkpaint Old white
  • Annie Sloan Chalkpaint Burgundy
  • Chalk Paint™ Lacquer Clear Matte
  • faragasztó, szög, ecset, fűrész, csiszolópapír

 

A deszkákat a 2 cm vastag fenyőlapból méretre vágtuk. Szükség lesz: 2 db 20*15 cm-es, 2 db 20*22 cm-es, 1 db 20*16 cm-es lapokra.

A 20*15 cm-es lapok kerülnek a házikók tetejére, ezeknek mindkét hosszanti szélét 45 fokban kell levágni.

A méretre vágást a csiszolás, majd a festés követte.

 

 

A kis megrendelők a rózsaszínhez ragaszkodtak, így kevertem nekik egy, a szobájukhoz illő árnyalatot a Burgundy és az Old white festékekből, és a házikó teteje ilyen színű lett.

Száradás után a ház összeállítás következett: a nagyon profik fatiplik segítségével csapolhatják össze az egyes elemeket, így a kötés láthatatlan lesz, mi összeragasztottuk a megfelelő oldalakat, majd szegőléc szegekkel is rögzítettük ezeket.

A házikó hátoldalára süllyeszthető tartólemez került, ennek segítségével lesz majd a falra rögzítve. Legvégül a házikó lakkozása következett.

Igazi kis kuckózós bútordarab, ugye?

Azt mondják, nemcsak mi alakítjuk a fizikai környezetünket, az is formál minket. Ha az olvasást megjelenítjük a térben egy mesesarok vagy könyvespolc formájában, az a gyerek életének része lesz, és mint értéket viszi magával.

Oda vagyunk a végeredményért! Reméljük, hamarosan Te is elkészíted és megmutatod nekünk Facebookon vagy Instagramon! További inspiráló bejegyzésekért böngéssz tovább blogunkon, vagy közösségi oldalainkon!