A múlt évben rengeteg tehetséges alkotó munkáját ismerhettük meg az “Így festek én!” pályázatunk keretén belül. Csodás forgalmazóinkkal karöltve, nehezen, de kiválasztottuk a különböző kategóriák nyerteseit, amelyről részletesen ide kattintva olvashattok. Már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk, ha közelebbről megismernétek ezeket a szenvedélyes bútorfestőket, akik nemcsak számunkra okoztak örömteli meglepetést, de a profi és hobbi bútorfestők körében is óriási sikert arattak. Ez az áhítat hívta életre a “Ki van az ecset mögött?” blog sorozatunkat, amelynek következő szereplője Csontosné Judit.

Az “Így festek én!” pályázaton Annie Sloan-t is felkértük, hogy válassza ki kedvenc alkotását, amely nem más lett, mint a Monet kertjében fantázia névre hallgató alkotás. Judit részletesen kidolgozott komódja nemcsak Annie szívét nyerte el, de Francia Kék különdíját is, aki a legösszetettebb dekorálást kereste a pályamunkákban.

Fogadjátok szeretettel a vele készített interjút!

 

Az „Így festek én!” pályázat előtt már festettél bútort, vagy ez volt az első alkalom? Mesélj a tapasztalataidról!

Bútorfestő “pályafutásom” 3 évvel ezelőtt kezdődött. Eredetileg egy IKEÁs farostlemez íróasztalt akartam más színűre, ezért csatlakoztam a Hobbi bútorfestők fb-csoportjához. Ott csak ámultam, hogy milyen szépségeket készítenek a tagok, hogy a zománcfestéken túl is van élet… Addig krétafestékről nem is hallottam, de mivel úgy szólt a hirdetése, hogy egyszerű háziasszonyok otthon is remekül tudják használni, ki kellett próbálnom. Az IKEÁs asztal azóta sem lett átfestve, viszont rengeteg más- főleg ingyenes vagy kidobásra ítélt darab igen. Nagyon hálás vagyok azért a csoportnak, mert már én is meglátom a lehetőséget egy kopott, esetleg hiányos vagy törött bútorban, amitől más már szabadulna. És nem kell aggódnom, hogy nem illik majd a környezetébe, mert olyanra festem, amilyenre szeretném.

A festés során mi inspirált?

Nem szoktam eltervezni, hogy milyenre alakítom át a bútorokat. Napokig-hetekig, sőt ezt a tálalót hónapokig kerülgettem, mire eldöntöttem, milyenre festem. Eredetileg egy Monet képet szerettem volna a nappalink falára, de ez a “szélesvásznú” tálaló kínálta magát, hogy ne a falra, hanem rá kerüljenek a kékek-zöldek-sárgák-lilák, ahogy a Tavirózsákon láthatjuk.

Milyen technikát alkalmaztál és miért azt választottad a versenyre való jelentkezésednél?

Sok mindent kipróbáltam már a bútorfestés kapcsán, dekupázst, 3d-technikát, stencilezést, koptatást, stb… De a kedvencem egy egyszerű módszer, a színek összemosása lett. A festéket egyszerűen foltokban felviszem a fára, majd vizes spricni és ecset segítségével összemosom rajta. Még minta nélkül is nagyon kellemes hangulatot lehet ezzel a technikával elérni, néha a kevesebb több.

 

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy a Te pályamunkád is díjat kapott?

Én magam ezt a tálalót olyan szépnek látom, hogy úgy éreztem, másnak is bizonyára tetszeni fog. Remélem, ez nem hangzik túl nagyképűnek. Ezért nagyon bíztam abban, hogy valakitől visszajelzést is fogok kapni ezzel kapcsolatban. Hogy majd maga Annie teszi ezt meg, na arra azért nem számítottam 🙂

Annie egy videó üzenetben gratulált Juditnak! Elképesztő büszkeséggel töltötte meg a szívünket!

Melyik a kedvenc terméked Annie-től? Miért szereted?

Egyértelműen a vibráló színű krétafestékek a kedvenceim tőle. És a dark wax.

 Mit jelent számodra a bútorfestés?

Számomra a bútorfestés kikapcsolódás, egy flow érzés, amikor elfelejti az ember, hogy éhes, hány óra van és minden más dolog távolinak tűnik. Ezért sem tudnék megrendelésre festeni, mert az már nem lenne ugyanaz. Most egy kicsit háttérbe szorultak a bútorok, mert más is felkeltette az érdeklődésemet, amiben szeretnék elmerülni, de ez nem jelenti azt, hogy nem nézem át rendszeresen a bútor hirdetéseket a neten 🙂 Majd ha szembejön egy olyan bútordarab, amitől megint festhetnékem támad, újból ugyanazzal a lelkesedéssel fogok nekilátni, mint az elsőnek.

 

Mit üzennél azoknak, akik szeretnének belevágni a bútorfestésbe, de eddig nem mertek?

Nincs értelme várni, vágjatok bele. Ha elrontod, lecsiszolod és újrakezded.

A bútorfestés különleges távlatokat képes nyitni: kreativitásra ösztönöz és új gondolatokat ébreszt bennünk. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy egyre többen váltok a bútorfestés szerelmeseivé és ezt meg is mutatjátok nekünk Facebookon és Instagramon is. Izgatottan várjuk, hogy 2021, milyen szépséges átalakulásokat tartogat számunkra.