A színválasztás sok esetben von maga után kérdéseket, amelyeket figyelembe kell vegyünk. Mai blogbejegyzésünkben Bitay Andi, a Maison blog írója és a Kacatmentes otthon podcast kitalálója ad néhány szuper tippet, amelyek segítenek abban, hogy fókuszáltabban tudj szelektálni az egyes árnyalatok között. Fogadjátok szeretettel írását a következő percekben!

A festés során az csak egy dolog, hogy tetszik egy szín, de más kérdés, hogyan fog az mutatni a bútoron? Meg kell próbálnod vizualizálni, hogy milyen lesz a szobában. Át kell látnod, hogyan illeszkedik majd a lakás összképébe. A színválasztást nem szabad félvállról venni, ugyanakkor nem érdemes megijedni sem a harsányabb árnyalatoktól és például a biztonságos fehér mellett dönteni, mert hamar megbánhatja az ember.

Első alkalommal még féltem attól, hogy kudarcot vall a bútorfestési próbálkozásom, ezért biztosra akartam menni a színválasztást illetően és fehéret választottam. Szép szín, de a mai napig, ha ránézek az akkor átfestett kis asztalkára, arra gondolok, hogy nem voltam bátor. Mennyivel jobban mutatna valami karakteres színben!

Másodszorra már merészebb voltam és a Duck Egg Blue mellett tettem le a voksomat, mert már pontosan tudtam, hogy milyen hatást szeretnék elérni vele. A könyvszekrény számára egy kuckós, visszafogott, skandináv hangulatot teremtő színt kerestem.

Legutóbb viszont épp az ellenkezője volt igaz, kifejezetten élénk, pezsdítő sárgát kerestem a dolgozó asztali székemhez, amit meg is találtam az English Yellow sárga árnyalatban.

Ahogy láthatod, én is végigjártam azt az utat a színválasztással, amit valószínűleg minden bútorfestő megtesz az elején. Fokozatosan bátorodtam, tapasztalati úton jöttem rá, hogy mekkora ereje van a kiválasztott színnek és lépésenként haladtam afelé, hogy előre el tudjam tervezi az összhatást.

Hogyan válassz színt a bútornak? Ha erre a 3 kérdésre válaszolsz magadnak, akkor nem lőhetsz mellé!

1. Meglepő vagy belesimuló?

A lakberendezés során van egy aranyszabály a számomra, ami a színekre is vonatkozik. Az otthonunk akkor nem lesz unalmas és olyan mintha egy magazinból kitépett lap lenne, ha elhelyezünk benne valami személyeset. Valami karakteres, jellegzetes és ugyanakkor meglepő dolgot, ami magára vonja a figyelmet és emlékezetessé teszi az otthonod. Ennek az alapját az egységes design és színek adják, de aztán hopp, ott van valami, amire azt mondhatod, hogy wow!

A színválasztásnál először azt kell eldönteni, hogy merész, meglepő hatást szeretnél elérni, vagy inkább a lakás nagy részére jellemző, illeszkedő élményt keresel.

2. Hideg vagy meleg?

A következő, amit átgondolok festékvásárlás előtt az, hogy meleg vagy hideg színt keresek. Sokáig nem értettem ennek a jelentőségét, de ahogy az öltözködésnél rájöttem arra, hogy sokkal jobban állnak nekem a hideg árnyalatok, mint a melegek, úgy az otthonunk felújításánál is egyértelmű lett számomra, hogy nem mindegy, hogy milyen tónusú színeket pakolok egymás mellé.

A meleg árnyalatok általánosságban vibrálóbbak és energikusabbak, a hideg árnyalatok inkább nyugalmat árasztanak, míg a földszínek pedig kiegyensúlyozott, békés környezetet teremtenek.

3. Világos vagy sötét?

Utolsó lépésként szoktam átgondolni azt, hogy világos vagy sötét színt szeretnék látni a bútoron. Ehhez a legjobb ha leülsz arra a helyre, ahova tenni szeretnéd és megnézed, hogy milyenek a fények, milyen a fal színe és milyen egyéb tárgyak, bútorok veszik majd körbe.

Lehet, hogy beleszerettél egy sötét szürke színbe, de ha megnézed azt a kis területet, ahova majd kerülne a frissen festett bútor, akkor rájössz, hogy kevés a természetes fény és a sötét árnyalatával összehúzná a szobát és nem érvényesülne. Ilyenkor inkább válassz világos színt!

Remélem, hogy ennek a három kérdésnek a megválaszolása segít a gyakorlatban abban, hogy könnyebben és határozottabban tudd kiválasztani a hozzád passzoló Annie Sloan színárnyalatot!

 

Köszönjük Andinak ezt a csodás cikket, szuperül összefoglalta, mire is érdemes figyelni a színválasztás során.

Ha esetleg ezen felül bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal Facebookon, vagy Instagramon! Ha pedig már sikerült kiválasztanod kedvenc Chalk Paint árnyalatodat, mindenképpen mutasd meg, mit alkottál vele! Imádjuk nézni az általatok készített szépségeket!