A napfény illata blog írónőjének gondolataival már találkozhattál korábban az oldalon. Rácz Anikó akkor azt mutatta meg, hogyan dobhatod fel a legegyszerűbb székek megjelenését néhány egyszerű lépésben. Imádtuk a végeredményt, ahogy a ma elhozott projektnél is! Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz bájos DIY faházikókat, amelyek egy szempillantás alatt megidézik a melegséget otthonodban, akkor maradj velünk!

 

A fából készült dekorációk természetességükből és időtállóságukból fakadóan nagyon népszerűek, de remekül illenek sokféle stílushoz is. Engem a kis faházikók nyűgöznek le, egyszerű, skandináv hangulatúak, jókedvű leszek, ha rájuk nézek.

Az idei nagy projektünk a spájz felújítása volt: teljesen újra polcoztuk a helyiséget. A polcok levágott részei már jó ideje vártak arra, hogy valamit készítsek belőlük. Szóval az alapanyag adott volt, így egy esős-szürke délután neki is ugrottam a megvalósításnak a kis faházikóknak, mert nem volt kérdés, hogy ilyet készítek a maradék faanyagból.

 

Felhasznált anyagok:

  • Faanyag
  • AS Chalkpaint Oxford Navy
  • AS Chalkpaint Old White
  • akrilfesték, arany
  • transzferoldat
  • matt lakk
  • műszaki rajzlap

A házikókhoz maradék faanyagot használtam – a spájzunk polcainak maradék anyagát: érdemes körülnézni otthon: régi vágódeszkákból, bútorok fiókjából, raklapból is készülhet, ami fontos, hogy a deszkaanyag vastagsága elég legyen ahhoz, hogy a házikó megálljon az alján.

A házikó alakot dekopírfűrésszel vágtuk ki, majd megcsiszoltuk, hogy szép sima legyen a felület.

Ezután következett a festés. Az idei karácsonyi hangulatomhoz nálam nagyon passzol az AS Oxford Navy mélykékje, az arany és természetesen az AS Old White árnyalata. Az egyik házikó színéhez az old White és az Oxford Navy árnyalatot kevertem össze, kb. 1:1 arányban.

Persze más színkombinációt is el tudok képzelni, olyan szép színei vannak az Annie Sloan-nak. A festés és a teljes száradás után a házikókat kétféleképpen dekoráltam.

Csillaggal, fenyővel:

Ezeket saját készítésű stencillel festettem: a mintát műszaki rajzlapra nyomtattam, majd sniccerrel kivágtam, ezután a felületre rögzítve szivacshengerrel töltöttem ki festékkel a mintát.

Karácsonyi idézettel:

Bár szeretem az angol feliratokat is, de a magyar idézetek, versek még közelebb állnak hozzám. Ezt a versidézetet először a fára transzferáltam, majd fehér akrilfilccel húztam át a szöveget.

A transzferáláshoz választottam egy kalligrafikus betűtípust, majd megszerkesztettem a szöveget, és vízszintesen tükröztem.

Lézernyomtatóval nyomtattam ki, a szöveget körbevágtam, és – a tintás részével a fafelület felé maszkolószalaggal a házikóra rögzítettem. Leheletnyi Pentart oldattal bekentem a papírréteget, azokon a területeken, ahol a minta volt. Majd kiskanál aljával átdörzsöltem a területet. Ebben az esetben nem számít, ha nem túl élénk a minta, hiszen ez csak egy segédlet: a szöveget akrilfilccel rajzoltam át. A faházak felületére végül matt lakk került, de waxot is hasznáhatunk.

Persze a végére annyira belejöttem a kis faházak „gyártásába”, hogy egy egész falunyi készült belőle.

Így szívet melengető karácsonyi idézettel ajándékba is adok majd a kis faházakból. Kedves, fenntartható és egyedi dekoráció és ajándék. Én imádom, remélem, szeretni fogja a család is.

Csodásak lettek ezek az apró házikók. Több dolog miatt is közel állnak a szívünkhöz: egyrészről boldogok vagyunk, hogy ilyen gyönyörű alkotásokon láthatjuk viszont Chalk Paint festékeinket, másrészről, hogy Anikó beépítette az ökotudatosságot a munkafolyamatba. Köszönjük az újabb inspiráló ötletet, reméljük Te is szeretted! Ha elkészíted, mindenképpen mutasd meg nekünk Facebookon vagy Instagramon! Izgatottan várjuk!

Ui.: Anikó oldaláról ingyenesen letölthető 10 kalligrafikus betűtípus, amelyeket bátran használhatsz saját írásaid elkészítésekor!