Kifakult, régi székek új köntösben – avagy, egy kis festés csodákra képes

A mai cikkünkben Rácz Anikó, A napfény illata blog írója, civilben okleveles vegyész, és egy folyton ötletelő kétgyermekes családanya mutatja meg, hogyan adhatsz új megjelenést egyszerű székeidnek!
Anikó több mint egy évtizeden keresztül vizes bázisú festékek fejlesztésével és kolorisztikával foglalkozott, amikor végérvényesen is a DIY mozgalom és a festékek megszállottjává vált. 2013-ban indított blogja a család, az otthon, a fenntartható életmód és DIY témája köré csoportosul. Úgy jellemezhetnénk, mint egy virtuális, családbarát „kávéházat” ötletekre szomjazóknak: kipróbált utazási, kirándulási tippekkel, fejlesztőjátékokkal, játékötletekkel, tanulást segítő módszerekkel, egyszerű, gyors receptekkel, lakberendezési inspirációkkal, újrahasznosítási, kézművesötletekkel, az egészséges, és zöld életmóddal kapcsolatos írásokkal.
Most pedig nálunk vendégeskedik, hogy elmesélje, hogyan varázsolta újjá kifakult székeit Annie Chalk Paint festékeivel! Fogadd szeretettel az írását! 

Egy pici változtatás is hatalmas átalakulást tud hozni az otthonunkba.

Bár amikor februárban felújítottam az összecsukható székeinket, leginkább azért tettem, hogy vendégség idején legyen mindenkinek hely, és persze, nem is akármilyen, hanem olyan, amire nemcsak ráülni, hanem ránézni is jó. Azért, mert nagyon szeretem a vendégséget. Különösen azt, amikor nagyon sokan jövünk össze.

Sok felnőtt, sok gyerek, jókedv.

Ebből általában nincs is hiány nálunk, a családi ünnepségeknek és a baráti látogatásoknak köszönhetően van, hogy közel 30-an jövünk össze a nappali-konyhánkban.

Aztán az élet közbeszólt és a vírus miatt nagyon sokáig nem tudtunk találkozni a családdal.

A felújított székek viszont jól teljesítettek a tetőteraszon, hiszen a felújításkor az is szempont volt, hogy kültéren is használhassuk őket.  Most is nagyon jó rajtuk üldögélni egy takaróval, forró csokival vagy egy gőzölgő kávéval, hogy kiélvezzük az ősz minden pillanatát, és begyűjtsük az őszi napfényt, ami jól jön majd a borongós napokon.

Ha szeretnéd elkészíteni, mutatom mire lesz szükséged: 

  • Annie Sloan krétafesték
  • kültéri matt lakk ( Annie Sloan Chalk Paint Laquer)
  • ecset (kifejezetten krétafestékhez való)
  • maszkolószalag

A székeink szerkezetileg jók voltak, az idő azonban eléggé megviselte őket- túl vannak már a nagykorúságon -, így rájuk fért már egy kis felújítás. Mivel nem volt sérült, pergő felület a székeken, ezért nem kellett megcsiszolni őket, ellenkező esetben ez nem hagyható ki, ahogyan bizonyos esetekben az alapozás sem.

Az alapozás sokszor amiatt is fontos a fánál, hogy ne legyen átvérzés.

Nálunk az egyik legnehezebb feladat most a színek kiválasztása volt, mert mindegyik annyira tetszett: végül a Louis Blue, illetve az Original fehér mellett döntöttem és egy mustársárga árnyalatot kevertem ki a Burgundy-ból és a Tilton-ból.

Aztán megterveztem a mintát, és kimaszkoltam a széket. Amikor a festékréteg teljesen megszáradt, akkor lehetett átragasztani a maszkolószalagot.

A koptatott stílus nem jellemző rám, de ezzel a festékkel nemcsak vintage, rusztikus stílusban lehet festeni.

Ezért sűrű, lapos (kissé vizes) ecsettel festettem, és a festéket alaposan eldolgoztam a felületen.

Mivel a festést Chalk Paint Laquer lakkal fejeztem be, a kopásállóságnak és az UV védelemnek köszönhetően a székeket kültérben is használhatjuk.

A festés folyamata kiváló „lélekápoló”, engem ilyenkor elkap a flow és teljesen ki tudok kapcsolni. Jó kis énidő is egyben.
A teraszon pedig egy kicsit ki tudom vonni magam a forgalomból, csodálom az ősz aranyló fényeit, vörös, sárga, bronz árnyalatait, és beleringok a természetbe, és az olvasmányaimba.

Imádtuk az átalakulás minden fázisát, reméljük Téged is inspirált! Ha szívesen benéznél Anikó blogjára, valamint social felületeire, akkor ezeken a helyeken megtalálod Őt!