Mai vendég bloggerünk a Ligeti Csomagolásmentes Bolt megálmodója, Sipos Melinda, aki abban fog ma Neked segíteni, hogyan építsd be az életedbe a zero waste szemlélelet.

Melindával Nemiskacat Enikő forgalmazónk már régóta ismerik egymást, és a Ligeti Csomagolásmentes Bolt költözése kapcsán felmerült, hogy annak érdekében, hogy itt is az újrahasznosítás kerüljön fókuszba a márkaképviselet szívesen adományozott Annie Sloan Chalk Paint festékeket Melindáéknak, hogy a régi, használt a bútoraikba új életet lehelhessenek.

Mondanunk sem kell, hogy az új bolt, ami a 1111 Bp, Budafoki út 9-11. szám alatt található, csodás lett. Külön örömmel tölt el bennünket, hogy ennek az átalakulásnak egy kicsit mi is részesei lehettünk. Most pedig nincs más hátra mint, hogy beleássuk magunkat a zero waste életmód kezdő lépéseibe.

Fogadd szeretettel a Ligeti Bolt útmutatóját a zero waste életmód felé!

 

Zero waste életmód, hulladékmentes háztartás, 5R… amennyire inspirálóan hatnak ezek az jelszavak, annyira elrettentőek is lehetnek egyben.

Hiszen a hulladékok teljes kiiktatása az életünkből mondhatni lehetetlen, vagy csak hatalmas erőfeszítések árán volna megvalósítható, így a maximalista attitűddel rendelkezők hamar hátat fordíthatnak ennek a törekvésnek.

De van egy jó hírünk, ez nem egy „mindent vagy semmit” filozófia, a zero waste pedig sokkal inkább egy út, mint egy cél! Ahogy azt Anne-Marie Bonneau, a zero waste séf is kiválóan megfogalmazta: “Nekünk nem egy maroknyi emberre van szükségünk, akik tökéletesen űzik a hulladékmentességet, hanem milliókra, akik tökéletlenül.”

Ha pedig készen állsz, hogy elindulj ezen az úton, és magad is „tökéletlen” zerowasterré válj, akkor mi máris összegyűjtöttünk számodra 5+1 olyan tippet, amit könnyen beépíthetsz a mindennapjaidba!

 

Kulacs és vászonzsák

Ezek a tárgyak hű társaiddá válnak, és mindenhova elkísérnek majd, hogy pet palackok és nylon zacskók tömkelegétől szabadítsanak meg téged!

Mivel a hulladékmentes mozgalom sokat fejlődött, sőt egyenesen trenddé vált az utóbbi években, már számtalan méretű, alakú, mintájú variáció közül válogathatsz mindkét termék esetében, ráadásul már nem csak nálunk, de a sarki pékségben sem fog senki ferde szemmel nézni rád, ha a saját szütyődbe kéred a sajtoskiflit.

A csapvíz pedig az egész ország területén kiváló minőségű, és a legtöbb vendéglátó egység szívesen újratölti a flaskád, ha útközben fogyna ki.

 

Biztos, hogy szükségem van erre?

És biztos, hogy ekkora mennyiségben?

A vászonzsákokon túl nem árt, ha ezeket a kérdéseket is magaddal viszed a bevásárlótúrára! Segítségükkel ugyanis megelőzheted az impulzusvásárlást, a túlfogyasztást, és a belőlük fakadó élelmiszerpazarlást is.

Gyakorold te is a tudatos vásárlást, mérd fel a szükségleteidet, írj listát indulást előtt, mantrázd a frissen tanult kérdéseket, ha a szupermarketek vásárlásösztönző eszközeivel találkozol, ha pedig nálunk jársz, és bizonytalan vagy egy termékben, akkor először vegyél belőle kisebb mennyiséget!

Szódabikarbóna és citromsav

Ezzel a kettő, szinte fillérekbe kerülő környezetbarát alapanyaggal bizony az egész háztartást makulátlanná tudod varázsolni!

Míg a szódabikarbóna kiváló zsíroldó és súrolószer, addig a citromsav főként a vízkőoldásban lesz segítségedre. Ha pedig pontos arányokra, felhasználási területekre vagy kíváncsi, esetleg izgalmasabb kombinációkat is kipróbálnál, csak üsd fel a Google-t, ma már számtalan tisztítószer recept kering a neten, de akár nálunk is találsz bőven „szakirodalmat”.

 

Fürdőszoba műanyagok nélkül

Ha rövid idő alatt szeretnél látványos eredményeket elérni a otthonod zöldítésében, akkor kezdd a fürdőszobával, az itt található termékek zöme ugyanis könnyűszerrel helyettesíthető zero waste alternatívákkal!

Tudtad, hogy már nem csak a fogkeféből, de a fültisztító pálcikából vagy a fogközkeféből is létezik nagy részben lebomló változat? Vagy hogy szilárd samponnal is lehet hajat mosni?

Váltsd le a műanyag flakonos piperéket természetes anyagokat tartalmazó, hazai kézműves termékekre, és nem csak a bolygó, de a bőröd is hálás lesz érte!

 

Szeresd a tárgyakat!

Nem, nem úgy értjük, hogy folyamatosan vásárolj újakat, inkább pont ellenkezőleg!

Becsüld meg azokat, amelyekkel most rendelkezel, javíttasd meg az elromlott turmixgépet, vetess be a bő szoknyából, és újítsd meg a nagyi komódját!

Az újrahasznosítás az egyik legfontosabb alapköve a zero waste filozófiának, hiszen amíg valamit nem dobsz ki, addig nem is keletkezik belőle hulladék. Ráadásul manapság már nem kell ezermesternek lenned ahhoz, hogy belekezdj egy diy projektbe, ugyanis rengeteg eszköz, technika, workshop és oktatóvideó áll a rendelkezésedre.

Mi például a budai üzletünkben Annie Sloan krétafestékkel varázsoltuk sikeresen újjá a bútorainkat profi festő segítsége nélkül. Legközelebb, mikor felmerül benned, hogy újra cserélnéd egy kissé kopott, de jól használható bútorodat, inkább ragadj te is ecsetet, engedd szabadon a kreatív energiáidat, és színesítsd egyedi alkotásaiddal a tömegcikkek világát!

 

+ 1 Maradj motivált!

Csak semmi sietség, ahogy azt már említettük, a zero waste nem egy cél, hanem egy út!

Bárhol is tartasz benne, mindig van hova fejlődnöd. Ne akarj egyből beleugrani a közepébe, és 1 hét leforgása alatt elkezdeni komposztálni, felújítani az egész nappalit, és saját kezűleg elkészíteni az összes tisztítószeredet, mert könnyen arra a következtetésre juthatsz, hogy te megpróbáltad, de ez az életforma egyszerűen nem neked való.

Kezdd inkább azzal, ami számodra a legegyszerűbben megy, és ha az már rutinná vált, akkor jöhet a következő lépés! Bárhol is tartasz, hozzánk mindig betérhetsz a szükséges zero waste eszközökért, natúrkozmetikumokért, csomagolásmentes élelmiszerek széles választékáért, vagy akár a haladó tippekért! 😉

Te hogyan próbálod megvalósítani otthon a hulladékcsökkentést? Örülnénk, ha itt lent a “Hagyj üzenetet” szekcióban megosztanád Velünk tapasztalatodat!