Ökoanyuval készített blog sorozatunk következő részéhez érkeztünk, amelyben a bútorfestés előtti pillanatokról lesz szó. Ha kíváncsi vagy, mire érdemes figyelned és hogyan tudsz előkészülni, mielőtt kedvenc Annie festékedbe mártanád az ecsetet, akkor olvass tovább!

 

Nem vagyok híve a túlságosan szabályozott dolgoknak, de miután sok-sok éve festek bútorokat, rájöttem, hogy a saját érdekemben jó, ha pár dolgot átgondolok, előkészítek a festés előtt. Nem biztos, hogy nektek is pont ugyanezekre lesz szükségetek, de sorvezetőnek jó lesz. Most attól a pillanattól indítanék, hogy a festeni tervezett bútor és a szükséges eszközök is megvannak már és konkrétan a festést szeretném elkészíteni.

1. Nálam nagyon fontos, hogy átgondolom, melyik az az időpillanat, ami alkalmas a festésre. Attól függően, be szeretném-e a vonni épp a gyerekeimet, vagy sem, úgy gondolkodom, hogy amit szeretnék, az a feltétel teljesüljön.

2. Ritka az olyan időjárás, amikor gond nélkül lehet kültéren festeni (nem fúj a szél,nem süt túlságosan a Nap és nem is esik) , de nem szoktam elvetni ezt a lehetőséget, ezért megnézem az időjárás-jelentést. Persze ha nem lesz jó idő, nem keseredek el, B tervként meghagyom a lakást.

3. Keresek egy olyan ruhát, vagy védőruhát (kötény) amit beáldozok a festéshez. Jó hír, hogy amúgy a festék kijön az anyagból, de tapasztalataim szerint a lakk viszont már nem. Amellett, hogy játszós ruhába öltözök, arra szoktam figyelni, hogy olyan ruha legyen rajtam, ami semmilyen irányban nem gátol a mozgásban – ha váratlanul egy nehezebben elérhető helyet kell pemzliznem, ne legyen kényelmetlen.

4. A szőnyeget feltekerem, a padlót általában újságpapírral leborítom.

5. Ráteszem a festeni kívánt bútort, amit ott helyben enyhe szappanos vagy mosogatószeres vízzel lemosok, majd hagyom alaposan megszáradni. Ezzel végigsimogatom az egész felületet és meggyőződök róla, hogy nincs málló festék réteg rajta, Annie Sloan festékkel szerencsére csiszolás nélkül lehet rögtön festeni!

6. A mostani nagy kűrben ajtókat és ablakkereteket is festettünk, ebben az esetben maszkolószalaggal körberagasztottam a festeni kívánt felületeket, hogy a fal ne legyen festékes. Nem csiszoltunk, csak alaposan lecsutakoltuk előtte őket.

7. A kutyákat elzárom. Sárga lábú kutya, kiömlött festék csak egy kicsit vicces.

8. Előkészítem a festékeket, ecseteket. Igyekszem az egész cuccot stabil alapra tenni, hogy nehogy leboruljon, feldőljön.

9. Kutyák a helyükön, festék kézre esik, tulajdonképpen kezdhetünk is!

Mindenkinek más a rutinja, de remélem, ezek között találtok olyan alapokat, amik segítenek megteremteni azokat az alapfeltételeket, amelyek mellett öröm lesz a festés.

Köszönjük Ökoanyunak, hogy megosztotta velünk, hogyan szokott rákészülni a bútorfestésre. Ha a Ti “bútorfestési rutinotok” más, meséljétek el nekünk Facebookon vagy Instagramon az #anniesloanhungary hashtaget használva!