Kaptafa a legromantikusabb darabot kereste az Így festek én! pályázaton, amelyet a „Mici” névre hallgató alkotásban lelt meg. Következő “Ki van az ecset mögött?” bejegyzésünkben a Romantika különdíj nyertesével, Bácsi-Dózsa Gabriellával beszélgettünk. A BDesiGn megálmodója elmesélte, hogy rendszerint elnevezi az általa festett bútorokat, de azt is megtudhatjuk, hogyan vágott bele a bútorfestésbe és mit érzett abban a pillanatban, amikor a díjazottak között találta a nevét. Fogadjátok szeretettel a vele készült, vidám interjút!

Az „Így festek én!” pályázat előtt már festettél bútort, vagy ez volt az első alkalom? Mesélj a tapasztalataidról!

A bútorfestő pályázat előtt már festettem bútort, nem Mici volt az első. A kezeim közé került már a sokak által nagyon kedvelt Bonanza szekrény, fotel, régi óra, asztal, cipős ládikó, és apukámtól örökölt vitrines italos szekrény.

Eleinte félve, tudatlanul de annál nagyobb lelkesedéssel  vágtam bele  bútorok felújításába. Volt ami nem tetszett, újra nekifutottam. Akkor még kézi csiszolással sok „feladom” gondolattal. Míg más lányok cipőket, táskákat nézegetnek a neten addig én beleástam magam a festékekbe, a fatapaszokba, csiszoló gépekbe, és hogyan tudnám könnyíteni az előkészületi munkáimat.  Nagy dilemma volt az ecset kérdés is. Az itthon fellelhető ecseteim visszagondolva és mai tapasztalatai alapján nagyon nem voltak megfelelőek. Tapasztalatlanul  persze az olcsóbb, ritkásabb szőrrel rendelkező ecseteim voltak és a bútoraim csíkosas lettek.  Ami ugye természetesen nem tetszett. Szeretem a sima, csíkmentes felületet, mikor nem látszik, nem szembetűnő a festési irány.

Sok videót néztem, hogyan is érhetném el a kívánt felületet. Próbálkoztam, próbálkoztam de még mindig nem az igazi volt.  És végül rátaláltam az Annie Sloan forgalmazók oldalaira.  Őszinte leszek, kipróbáltam más krétafestéket, utánzatokat is, de egyik sem úgy fedett, nem úgy terült, összecsomósodott.  Egyik sem volt olyan, amit elvártam volna.

Az AS forgalmazói oldalakon láttam, hogy  van workshop, ahol ki lehet próbálni a festékeket, ecseteket, új technikákat lehet elsajátítani. Szám szerint 4 workshopon voltam  és igazán elégedetten tértem haza, ami új lendületet adott. (Francia Kék műhelyben jártam Viviennél, nagyon sokat köszönhetek neki, igazán széles tudást adott a technikákról, festékhasználatról, antikolásról, ecsetekről, színválasztásról). A bátorságom egyre csak nőtt.

 

A festés során mi inspirált? Milyen technikával készült Mici? 

Mici külsőjén sokat gondolkodtam. Volt, hogy leültem egy kávéval a kezemben és csak úgy néztem sérült állapotában.  Első elgondolásom az volt, hogy fekete lesz belül pedig piros színt kap, majd a lábait megbolondítom egy kis arany színnel.

A gondolatok tovább cikáztak bennem, mert a fekete színt nem tudtam volna beilleszteni a szánt környezetébe. És ismét visszanyúltam a jól megszokott, bevált Annie Old White színéhez.  Azzal nem nyúlhatok  mellé alapon.  Mikor már készen voltam a 2 réteg Old White festéssel, még mindig nem volt az igazi. Micit körbeöleli egy gyöngysor. Olyan csodálatos volt számomra, hogy azt mindenképpen ki kellett, hogy emeljem.  Így az egész bútor Dark Waxot kapott végső zárásként. Nagyon sok Dark Waxot. A végeredménnyel maximálisan elégedett voltam, egy olyan bútort sikerült megfestenem amit meg kellett, hogy mutassak a világnak. Igazi örömforrás. 🙂 A kivitelezési technika nem egy összetett,  több metódust alkalmazó bonyolult folyamat, de nekem az eddigi bútoraim közül a legcsodálatosabb.

 

Mit szóltál, hogy Mici is díjazottak között van?

Szavakban nem lehet önteni. Nem nyertem még sose, hiszen nem indultam még egy pályázaton sem. Már a pályázat lezárta után pár nappal böngésztem az Annie Sloan Hungary oldalt. Egyszer csak megjelent a díjazottak listája, gyorsan, nagyon gyorsan szemmel végigfutottam a listán a nevemet keresve. És megakadt a szemem Mici nevén! Libabőr! El sem hittem elsőre. Fantasztikus érzés volt, azonnal hívtam a családom, meg kellett osztanom velük akkor még felfoghatatlant. Igazán büszke voltam és vagyok azóta is.

Szerinted, mi volt a sikered titka, ami miatt a Kaptafa Téged választott nyertesként?

Sikerem titka. 🙂 Egy igazán elegáns bútordarabra sikerült szert tennem,  amihez meglátásom szerint igazán elegáns festést és antikolást sikerült létrehoznom.  Miciben teljesen benne van mindenem, olyan amit én szeretek. Kecsesség, letisztultság, lenyűgöző forma. Hogy a Kaptafa Műhely miért Micit választotta? A pályázatom elküldése után átolvastam a kategóriákat, nagyjából  Beához és Ildihez tudtam sorolni Micit, az ő festési és ízlési stílusukkal van összhangban.

 

Melyik a kedvenc terméked Annie-től? Miért szereted?

A kedvenc AS termékem az Old White festék. Kezdetekben ahogy rátaláltam az AS termékcsaládra mindent azzal festettem. Későbbiekben jobban megismerkedtem a többi színnel és elrugaszkodtam, bővült  a látóköröm és  a színvilágom. Ha nem is teljesen, de bővült a bútoraim színe is. De úgy gondolom az Old White marad a number one.  Van más szerelem színem is, ilyen például a Emperor’s Silk, Aubusson Blue  és az Oxford Navy, Amsterdam Green.

Egy workshop alkalmával bemutatásra került a Gilding wax. A bronz teljesen magával ragadott. Vásároltam is gyorsan.  Türelmetlenül vártam, hogy kipróbálhassam.

Eltökéltem, hogy mindegyik felsorolt színnel festek egy bútort a BDesiGn műhelybe.  Egész jól haladok. 🙂  Aztán ismét jön a „bővítjük a színvilágom” effektus.

Mesélj egy kicsit a BDesiGn-ról!

Gyesen lévő anyukaként „lett időm” a kreatív oldalam kibontakoztatására, melynek teret is adott egy fényképész barátnőm. Sok általam megfestett és újrafestett bútorom megtalálható a stúdiójában, ami nagy büszkeséggel tölt el. Ezen felbuzdulva bátorságot és önbizalmat gyűjtve létrejött a BDesiGn oldal és kis műhely ahol alkotgatok és igyekszem megmutatni másnak is munkáim,  a jelenleg 200 követőnek  hátha kedvet kap és ecsetet ragad. Igazán jó érzéssel tölt el, hogy aktív, kérdezős, megkeresős követő is akad, így a célját beteljesítette az oldal. Olyan nevet kerestem az oldalnak aminek részese vagyok. Első szempont volt, hogy a nevem visszatükröződjön. Rövid időn belül meg is született a BDesiGn a monogramom kiemelésével. (BDG)

Mit üzennél azoknak, akik szeretnének belevágni a bútorfestésbe, de eddig nem mertek?

Aki tétovázik, hogy átfessen, felújítson egy megmenthető bútort, csak bátran.  Fogjatok ecsetet és bátorság. Lehet az első nem úgy sikerül ahogy elképzeltétek, senkinek sem de maga a festési élmény megfizethetetlen és igen büszke leszel magadra a végén. Én legalábbis ezt éreztem, mikor a legelső bútoromat láttam végső állapotában.  Gyakorlás, gyakorlás és az egyik ötlet jön a másikból. Aztán a kézi csiszolást átveszi a gépi, a rossz ecsetet a jó minőségű váltja és máris nem csak a kerti padot fested át hanem pásztázod a lakást mi legyen a következő áldozat.  Ez egy természetes folyamat úgy gondolom.

Van már ötleted, milyen bútordarab lesz a következő, amit új színbe bújtatsz? Ha igen, elárulsz néhány kulisszatitkot, hogy mire számíthatunk?

A következő bútorom még várat magára. Bár már megvan. Ideje nézegetem őt is. Nem jött meg az ihlet, még neve sincs. A bútoraimat rendszerint elnevezem, így tudom magaménak érezni. Van Jánosom és Péterem is 🙂

Meghagynám az eredeti színében, varázslatosnak látom így is. Megfelelő lámpaburát nem találtam még hozzá,  de át is festeném feketére és füstfóliát kapna  a lába,  a fehér bőr belsőt megtartanám. Még  várakozik a műhelyben, addig inspirálódom.  Viszont nagy kedvet kaptam az IOD technika kipróbálására. Csodás alkotásokat láttam és nagy vágyam egy barokk stílusú (nem intarziás, antik – ugyebár bizonyos kor után nem „illik” hozzányúlni) hasas komód, el tudom képzelni rajta az említett technikát.

 

Köszönjük Gabinak, hogy megosztotta velünk a gondolatait! Már alig várjuk, hogy lássuk a következő elkészült alkotást tőle! Addig is, ne feledjétek használni az #annisloanhungary hashtaget Facebookon és Instagramon, ha Ti is valamilyen szépséget alkottok, hiszen mint tudjátok: imádjuk nézegetni a munkáitokat!