Ököanyu a múltkor 10 általatok feltett kérdésre válaszolt, amelyben az Annie Sloan Chalk Paint festékekről osztotta meg tapasztalatait, ma pedig azt árulja el, hogyan vált lelkes bútorfestővé. Ha kíváncsiak vagytok, Ökoanyu szerint miért érdemes ecsetet ragadnotok, akkor görgessetek lejjebb!

A gimi eleje-közepe körül lett először saját szobám. Hatalmas boldogság volt, az összes kreativitásomat beletettem. Emlékszem, akkortájt voltam párszor Görögországban és beragadt nálam a tipikus “görög kék”. Olyan is lett a szobám dizájnja és amióta ezen a cikken gondolkodom, ötletem sincs, hogy honnan és milyen festéket szerezhettem 25 évvel ezelőtt. Visszagondolva meglepően jól lehetett dolgozni vele és nagyon szépen fedett. A kék polcaim sokáig elkísértek. Utána, valahogy mindig evidens lett, hogy először azt gondoltam át egy-egy lakásváltásnál – és volt belőle nem kevés – hogy mit-hogyan tudok felfrissíteni, átalakítani.

De, hogy szerintem, miért érdemes bútort festeni?

1. Költséghatékony

Mindig volt épp valami, amiért ez fontos szempont volt. Pályakezdőként, aztán friss házasként, kisgyerekesként. Mindig jobban jöttem ki, ha a bútorfestést választottam.

2. Értékmentés

Itt pedig bejön persze az ökológiai szempont. Sokkal ökologikusabb megoldás megmenteni, felújítani valamit, mint kitenni a lakásból és újat venni helyette. Persze, a lakások méretei, adottságai különbözőek, de általában a bútorokkal is elég kreatívan bánok. A gyerek pelenkázója nálunk némi ráncfelvarrás, átfestés után simán kiköt az előszobában komódként.

3. Szabadság

Igen, ez is nagyon fontos nekem. Mint a divatban, úgy a lakberendezésben is mindig más az uralkodó trend. Hogy csak egy példát mondjak, ami nekem szomorú is egyben: tavaly, amikor rettenetesen beáztunk, a felújításnál a lányok szobájába kellett volna egy négyzetméter parketta, de égen-földön nem találtam meleg tónusút, mert most a hideg a divat. Ezért viszont a teljes szobában le kellett cserélni a
parkettát és az amúgy még teljesen jó állapotú parkettát fel kell szednünk. Ez a helyzet nálam a bútorfestéssel is. Egyáltalán nem biztos, hogy ami épp kapható a boltokban, az megegyezik a család ízlésével.

4. Szépség

Talán az előző cikkben is írtam már, hogy azért a kedvencem az Annie Sloan termékcsalád, mert a színek nem csak találomra vannak a palettán, hanem úgy állították össze őket, hogy mindenhogyan passzolnak egymáshoz, szerintem szinte elronthatatlan. Minden színpárosnak, kombinációnak más a hangulata, de mindig szépek együtt és ez magabiztosságot ad azzal kapcsolatban, hogy nem igazán ronthatom el. Egy korábbi festésemnél volt olyan kombó, ami végül nem tetszett – ezért is festem most át újra a polcot – de ez nem a festék hibája volt, mert két szín szép volt együtt, csak valahogy mégsem arra a világra vágytam. És ez is csodálatos benne. Mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Megálmodtam valamit, aztán úgy egészben nem tetszett. De nem kellett lecserélnem a nappali összes bútorát – sok ilyen esetet olvastam különböző Facebook-csoportokban, a Marketplace is tele van “stílusváltás miatt eladó, fél éves” bútorokkal- , nemes egyszerűséggel most csak átfestem őket. Ökologikus, szép, kreatív és szabad megoldás!

Köszönjük Ökoanyunak ezeket az őszinte sorokat! Mindig szuper érzés olvasni, amikor valaki beleszeret a bútorfestésbe! Titeket is arra biztatunk, hogy ragadjatok ecsetet és varázsoljatok a régi, esetleg megunt bútorokból valami újat! Ökoanyu is megmondta: amellett, hogy pénztárcabarát megoldás, a környezet felé is egy pozitív gesztus, a móka része pedig már csak hab a tortán! Ha alkottok, ne felejtsétek megmutatni az #anniesloanhungary hashtaget használva, vagy jelöljetek meg fotótokon Facebook vagy Instagram profilunkat!