Ki van az ecset mögött?

 

Az elkövetkezendő hetekben szeretnénk Nektek bemutatni az “Így festek én!” pályázat nyerteseit, hiszen egytől-egyig olyan alkotásokkal kápráztattak el minket, ami felveti kérdést: vajon kik rejtőznek a kreatív munkák mögött, mióta része az életüknek a bútorfestés és hogyan élték meg, amikor megtudták, ők is a nyertesek között vannak? Tartsatok velünk újonnan induló sorozatunkban és inspirálódjatok az egyedi munkákból! Elsőként fogadjátok szeretettel közönségdíjasunkat, aki szó szerint egy mesebeli alkotással vívta ki magának a szavazataitokat. A Reil meseműhelye megálmodója, Szilágyi Gabriella válaszol kérdéseinkre.

Az „Így festek én!” pályázat előtt már festettél bútort, vagy ez volt az első alkalom? 

Sziasztok. Először is hálás vagyok a közönség szavazásáért, hogy szurkoltak a kis Narniának! Köszönet a verseny szervezőinek is, hogy létrehozták ezt a játékot! Ez a kis meseszekrény igazából nem a versenyre készült,és már javában tartott a verseny amikor én is beneveztem. Kaptam egy felkérést,hogy hozzam rendbe ezt a kis babaszekrényt,ami nem is annyira kicsi, akkora mint egy kis éjjeliszekrény. Nagyon ramaty volt, kb. 20 réteg olajfestéktől fuldoklott a hátán,plusz az ajtó díszléce is fintorgott. A technika, ahogy festettem, igazából menet közben alakult, sokat változtattam rajta.

A festés során mi inspirált?

Az a fő szempont mindig, minden alkotásomnál, hogy lássam benne a mesét! Talán a Facebook oldalam  a Riel meseműhelye tükrözi legjobban a mesevilágomat. Ennél a szekrénykénél azonnal láttam a mesét! Ott volt rajta az erdő, és a virágok. A virágokat rádolgoztam, a színeket pedig hozzájuk igazítottam.

Milyen technikát alkalmaztál és miért azt választottad a versenyre való jelentkezésednél?

Azért választottam alap színnek az Oxford Navyt, mert ez a kedvenc színem az Annie Sloan Chalk Paint festékek közül. Kicsit nehezebb volt a virágokhoz igazítani, de ettől nekem kicsit a régi Zsolnay hatás ugrott be. Miután a belsejét is rendbe tettem, az erdő hangulatához igazítottam. Sok technikát alkalmaztam, pl. pictorico technikát és moha effekteket is. 2 héttel a verseny befejezése előtt fejeztem be a kisszekrényt, és mivel nekem szerelem lett, úgy gondoltam megmutatom bízva abban, hogy másnak is az lesz. Nem gondoltam volna,hogy utolérem a top 10-et!

Szerinted, mi volt a sikered titka, ami miatt a közönségben ekkora sikere volt a szekrénykének?

Bízom abban a válaszban, hogy megérintette a mese a szavazókat is! Azt szeretném a munkáimmal elérni, hogy a mindenkiben ott rejtőző kisgyermek, a gyerekkori mesék, újra megelevenedjenek! Csodálatos alkotásokat láttam versenyben, amelyekhez mindenkinek szeretnének gratulálni.

Mióta része az életednek a kreatív alkotás/bútorfestés? Mesélj egy kicsit a Riel Meseműhelyről!

A Riel meseműhelye egy érdekes alkotói stílus és  technika, amit most már próbálok tovább is adni. Ez lenne a meseműhelyem lényege. Általában lámpákat készítek mások feleslegessé vált háztartási dolgaiból. A lámpák nekem mindig varázslatot okoznak. Annie festékével akkor ismerkedtem meg, amikor építettem egy újfajta lámpát és próbálgattam, melyik festékkel tudok dolgozni. Annie festéke bizonyult a legjobbnak! A bútorfestést egy tanfolyamon ismertem meg, amit Tündi tartott a Kisvacak Kreatív műhelyében. Gyakoroltam.majd megkaptam ezt a felkérést, hogy hozzam rendbe ezt a kis babaszekrényt,ami nem is annyira kicsi, akkora mint egy kis éjjeliszekrény.

Van már ötleted, mi lesz a következő, amit új színbe bújtatsz? Ha igen, elárulsz néhány kulisszatitkot, hogy mire számíthatunk?

Most is az erdő, a moha irányítja az épp aktuális alkotásomat, amit a testvéremmel közösen készítünk el! Ő fából elkészíti nekem a virágtartó állványt, amibe beleépítem Hobbyt falvát. Természetesen Annie Sloan festékével magát az állványt is lefestem és kezelem kültéri lakkal.

Mit üzennél azoknak, akik szeretnének belevágni a bútorfestésbe, de eddig nem mertek?

Minél hamarabb vágjanak bele! 🙂 Igazából amíg nem fixálják le a színt, nem lehet elrontani.Ha mégis fixálták, akkor is újra lehet kezdeni! Nincs elrontott bútor!

Köszönjük Gabinak az interjút és az ő zárószavai reflektálva, Titeket is arra biztatunk, hogy ragadjatok ecsetet és engedjétek szabadjára fantáziátokat. Ha pedig elkészültetek alkotásaitokkal, mutassátok meg nekünk Facebookon vagy Instagramon az #anniesloanhungary hashtaget használva!