Örömmel jelentjük, hogy megvannak az „Így festek én!” pályázat nyertesei!

Elképesztő alkotásokkal találkoztunk az elmúlt időszakban, amelyek nemcsak bennünk, de olvasóinkban is nyomot hagytak. Örömmel tölt el bennünket, hogy megismerhettünk Titeket a gyönyörű munkáitok révén. Minden egyes alkalommal, amikor egy újabb pályamunka érkezett, mosollyal az arcunkon ültünk a laptop előtt és ámulattal néztük az egyedi ecsetvonásokat, a különleges kivitelezést és a bravúros technikákat, amelyek a bútoraitokon feltűntek.

Kimondhatjuk, hogy az „Így festek én!” pályázatot szívvel-lélekkel teljesítettétek. Sőt! Túl is szárnyaltátok!

Szeretnénk megköszönni, hogy ilyen sokan mutattátok meg, hogyan szépül meg a kezeitek között a legegyszerűbb bútor is! Most pedig, nincs más hátra, minthogy szívből gratuláljunk a nyerteseknek, akik inspiráló alkotásaikkal helyezést értek el versenyünkön!

 

A Közönségdíjat Szilágyi Gabriella „Narnia” névre hallgató szekrénykéje kapta, akit a mesevilág inspirált. A nyereménye egy Annie Sloan Ajándékcsomag, amellyel biztosan további gyönyörű alkotásokkal fog még minket meglepni!

 

Így ír Gabriella a projektjéről:

Imádom a mesevilágot.Amikor megkaptam ezt a játék szekrényt, azonnal tudtam, szerelem munka lesz! Láttam benne a mesét. Kb 70cm magas kis lestrapált öreg szekrényke volt, aminek már eleve saját meséje lehetett. Ki tudja hány kislánynak volt a baba bútora. Rengeteg olajfesték réteg, lepattogzott róla itt ott. Le kellett vakarni és a repedéseket is betapaszolgatni, csiszolni. Nézegettem, és fura mert már az elején tudtam, hogy sötét lesz a fő színem. Annie Sloan festékeit szoktam kevergetni, és imádom a moha effekteket. Tudtam, hogy a teljes szépség elérése érdekében a belsejét is meg kell csinálnom, hogy működjön a varázslat! Kapott bőven mohát is. Díszeket készítettem levegőre száradó gyurmából, indákat, amik saját elképzelések. Szilikon forma segítségével kapott két fő díszt is. Pictorico technikával vittem fel a virágmintákat, amik körbe futnak a szekrény oldalán ,de itt sajnos nem látszik. A sötétebb részek itt-ott fekete vaxot is kaptak, de főleg a belseje. Az indák pedig bronz vaxot kaptak. Matt lakkal zártam le a mesémet a végére.

Gratulálunk Gabriellának!

 

Annie Sloan-t is felkértük, hogy válassza ki kedvencét, amely nem más lett, mint a Monet kertjében fantázia névre hallgató alkotás. Judit részletesen kidolgozott komódja nemcsak Annie szívét nyerte el, de Francia Kék különdíját is, aki a legösszetettebb dekorálást kereste a pályamunkákban.

 

Így írt Judit az alkotásáról:

Kedvenc színeimmel készült- Monet egyik tavirózsás festménye inspirálta ezt a bútoromat. A marketplace-en vettem egy jó állapotú-vagyis annak tűnő?- tálalót. Ezzel szemben megjött egy megrágott sarkú, púpos furnéros rondaság. Toldoztam-foldoztam az alját, végül leszedtem az egészet. Vettem hozzá díszlécet, lábakat. Az eredeti nehézkes tálaló az új lábaival egy sokkal kecsesebb darabot eredményezett. A furnért leküzdöttem róla, majd tapaszoltam, csiszoltam, festettem. Reggelre az egész felpattogzott… Újra csiszoltam, tapaszoltam, festettem. Felpattogzott ismét. Ezt a folyamatot legalább ötször ismételtem, majd áthúztam a tetejét dekorglettel. Megcsiszoltam, lefestettem, flódereztem a felső részt. A “festményt” igazi öröm volt készíteni. Sok ecsetvonás, vizes spricc kombinációjával mostam össze a színeket, ahogy azt azon a bizonyos Monet-képen láttam. A festést A.S. waxszal zártam. Sajnos nem fogadhattam meg a tanácsot, miszerint egy semleges háttér előtt készítsem a képet a bútorról. A szekrényt a lányom kapta meg, amit a szobája legszínesebb fala mellé állított ? Így szeretem én is, a színek kavalkádját.

Úgy tűnik egyáltalán nem volt baj, hogy nem semleges háttér előtt lett lefotózva, szívből gratulálunk Juditnak!

 

Az Asztalom Műhelyéből Erika a Művészeti Alkotás különdíját Pap Diának ítélte, aki egy barokk stílusú TV szekrényt varázsolt csodaszéppé többek között a Pure Chalk Paint festékkel. A végeredmény magáért beszél!

 

Dia pályázata így hangzott:

Nagyon szerettem volna egy barokk stílusú szekrényt a tv alá, ezért mikor rátaláltam erre a darabra nagy izgalomba jöttem, hogy a dark waxal végre pingálgatok egy gyönyörűséget. Eredetileg ez egy nagyon sárgás, kosz szinű, valami műanyagos bevonatú komód volt, arany színnel díszítve, illetve a kulcsok és a kulcslyuk díszítése is arany volt. Ezeket lefújtam feketére. Gondoltam, hőlégfújóval majd jól leszedem ezt a vastag réteget, de meggyulladt és két lyuk égett a tetejébe ? Így nem volt más választásom, mint lecsiszolni amennyire tudtam, kijavítottam a lyukakat, portalanítás, zsírtalanítás és jöhetett a várva várt festés, waxolás. 3, helyenként 4 réteg Annie Sloan Pure White került rá. A mintákat clear, dark waxszal emeltem ki. Nagyon sokszor kentem, töröltem, mire végre tetszett. Az egész szekrényt Clear waxszal zártam kivéve a tetejét, azt lakkoztam, hogy jobban bírja a használatot.

Gratulálunk Diának, megérte a sok törölgetést a waxolás közben, nagyon szépen sikerült az árnyalás!

 

Szintén Az Asztalom Műhelyéből érkezett a következő díj Anditól, aki a Letisztult, kortárs alkotás különdíját Kertész Krisztinának adta. Kriszta üvegművészként tevékenykedik, így Szitakötő névre hallgató alkotásánál is hangsúlyos szerepet kapott az üveg, amelyre egy térbeli szitakötőt álmodott meg. Fantasztikus lett!

 

Az üvegműves Kriszta így ír magáról:

Engedjétek meg, hogy röviden bemutatkozzam. Kertész Krisztina vagyok, immár hatodik éve foglalkozom üveggel. Hosszas keresgélés vezetett ehhez a mesterséghez, amelyet mára a hivatásomnak érzek. Az üveg mellett másik szenvedélyem az antikvitás. A régi bútorok gyermekkorom kedves emlékeit idézik fel bennem, ezért örömmel foglalkozom megújításukkal is. Minden darabot egyedi elképzelés alapján alakítok át, kiemelve saját egyéniségüket, amiben hangsúlyos szerep jut az üvegnek. Most egyik legkedvesebb művemet szeretném megosztani veletek. Szeretem a kontrasztot, ezért a kis szekrény kecses lábaihoz inkább egy erőteljes kék színt választottam. Az ajtajába egyedi Tiffany üvegbetétet készítettem, melyet egy térbeli üveg szitakötővel egészítettem ki. A végeredmény egy nem hétköznapi, de annál imádnivalóbb darab.

 

Asztalosfabrik a Megmentett bútor különdíját egy olyan alkotónak ítélte, aki egy ázott, törött fogantyús, sérült lábú, agyonkarcolt bútort varázsolt teljesen újjá! Imádjuk Géczi Anett bohó komódját!

 

 

Egy régi “szőlős” komód átalakulása:

Fogadjátok tőlem sok szeretettel: Amikor megláttam, a formája rabul ejtett!? Hibái: A tetején felázott a furnér egy nagy foltban, egy-két törött fogantyú, és sérült lábak, valamint kisebb-nagyon karcolások. Viszont azok a szőlős izék rajta…hát… gondoltam majd lesz velük valami! Felújítás: Először is, mivel a fogantyúk fatiplivel voltak ragasztva, ezért fűrésszel levágtam őket. Valaki mindig túlöntözte rajta a virágot, mert iszonyatosan felázott a több réteg furnér ? Ezt vésővel addig szedegettem fel, amíg szilárd talajt nem találtam…Végül a hibákat sokszor ismételt fatapaszolással javítottam vékony rétegekben. És a szőlős izét is lekaptam, mert nagyobb paca volt rajta. Csiszolás 120-as papírral (géppel és kézzel). Portalanítás. Miközben szú elleni hadjáratot indítottam egy másik szitás bútoron, valahogy sikerült beszippantani az illóolaj áradatot (amúgy imádom a Jobeck-t ❤️), talán innen jött egy őrült ötlet: legyen bohó stílusú ? Festés: Annie Sloan krétafestékkel és wax-szal dolgoztam. Egy réteg Emperor’s silk, szinte fedve az egész bútort, olyan szárazecset technikával vittem fel a festéket….Mindig keveset, jól eldolgozva…Száradás. Majd Duck Egg Blue…..Száradás. Majd végül az Aubusson Blue ❤️ Itt is “hanyagul” kihagyva részeket dolgoztam…Száradás. Csiszolás: 120-as csiszolóval mentem végig rajta, több helyen jobban odanyomva a gépet, hogy fáig visszaszedje a festéket. Porszívózás…Kávé!! Waxolás: waxecsettel felhordva és puha ronggyal áttörölve. (Ha nem csak egy-két bútort akarsz festeni, akkor érdemes beruházni egyre, mert nagyon-nagyon megkönnyíti a munkát!!) Jah, és még a fiókok belseje is kaptak pirosat ? Végül Aliról (Aliexpress) rendeltem hozzá fogantyút (két hét alatt ideért), amihez kifúrtam a lukakat! Még egy extra, de ez titok!!!!! Ezt csak a leendő gazdájának mondom el: Az egyik láb oldalát elfelejtettem lekenni, így az piros maradt ? De imádom, mert így még bohóbb ?? – Anett

Anett további munkáit Fest újra oldalán tudjátok megnézni!

 

Bútorfaló Stílus különdíját Nagy András kapta letisztult ruhásszekrényéért, amelyen 12 napig dolgozott. Megérte, hiszen az eredmény fantasztikus!

 

 

András így ír az átalakításról:

Nos, volt egy ezer éves ruhásszekrényem, ami tele volt hibákkal. Javítottam folyékony fával, faglettel, új ajtó tartók kellettek, komplett fiók alj és sínek, a tetején a díszléc is eltört ott ragasztottam, csiszoltam, reszeltem körömreszelővel. Majd festettem Annie Sloan Amsterdam Greenel, matt lakkal zártam, maszkolószalagoztam, arany waxoztam, és újra összeszereltem. 12 napot dolgoztam vele. Életem második munkája volt, és az első javítós munkám. Szerencsére kaptam tanácsokat asztalos ismerőseimtől.

Gratulálunk Andrásnak, ez igazán nagy munka volt!

 

Kaptafa a legromantikusabb darabot kereste, amelyet a „Mici” névre hallgató alkotásban lelt meg. A Romantika különdíj nem is mehetett volna máshova, mint egy „szerelem első látásra” bútorhoz!

 

 

Mici sztorija:

Micire egy bazárban találtam rá. Szerelem volt első látásra. Jó néhány üveg hiányzott, ütött-kopott volt. Napokig csak nézegettem, hogyan is álljak neki, hogyan pótoljam a “gyöngysort” az oldalán, a törést hogyan tüntessem el, milyen legyen a színe, hogy utána a kis alkotó műhelyem egyik ékessége legyen. Munkafázisaim: Csiszolás, fatapaszolás, csiszolás, üveg pótlás, alapozás, festés, csiszolás, waxolás és sok sok törődés. Mici új fogantyúkat is kapott. AS Old White színe mellett döntöttem és a felület clear és dark waxot kapott. Nagyon tetszik ahogy a sötét wax a faragásokba, mélyedésekbe beül, kiemelve a bútor szépségét.

 

Kisvacak Műhelye a Bohém alkotás különdíját Vaszkó Zsoltnak ítélte, aki az Amsterdam Green Chalk Paint festékkel adott új színt választott bútorának. Az egyedi festési technika talán ismerős lehet, hiszen Zsolt korábban az Alkotó Energia Pályázaton is nyert.

 

 

Így írta le Zsolt a készítés menetét:

A komódot Amsterdam Green-nel festettem, majd a felületek tónusát Dark Waxszal adtam meg. A komód tetejét a Dark Wax száradás után az eredeti színnel, levél mintázatú stencilekkel mintáztam. Ez után az egészet Clear Waxszal zártam. A fikókok és a szekrény belső részét Graphite-tal festettem, Clear Waxszal zártam. A fiókok aljába steppelt, fekete műbőr borítás került. A kollázs a részletek miatt volt szükséges.

Zsolt munkáit imádjuk, a másik két bútora is fantasztikus lett!

 

Nemiskacat Enikő Az ígéretes kezdő különdíját egy olyan kezdő bútorfestőnek ítélte, aki anyukájának segédkezett a Hazai Provence Panzió bútorainak felújításában. Csenge kis éjjeliszekrénye abszolút megállja a helyét a profi alkotások között!

 

 

Csenge sorai:

Kezdő bútorfestőként részt vehettem anyukámmal a Hazai Provence Panzió bútorainak felújításában. Az én feladatom ez a kis éjjeliszekrény felújítása volt. Először zsírtalanítottam a felületet, majd Annie Sloan Old White festéket vittem fel vékonyan a felületre, észrevettem, hogy helyenként foltosodni kezdett “átvérzett”, ezért második rétegként folt blokkolót használtam, majd még két réteg festék következett. A fiók belső felületére Duck Egg Blue festéket használtam. A felület száradása után finom csiszolóvászonnal visszakoptattam, a felületet clear viasszal lezártam.

 

Végül, de nem utolsó sorban, már csak az IOD Magyarország különdíja maradt hátra, amelyet Pataki Ágnes nyert el Karanténban- erdőben című alkotásával. Egy csodás példa arra, hogy az otthon töltött időt, hogyan lehet kreatívan tölteni.

 

 

Így vall Ági:

Ezt a komódot a karantén ideje alatt festettem. Akkor, amikor rettenetesen hiányzott az erdő, a természet, a barátaimmal való találkozás, túrázás… A fiókos szekrénykét használtan vásároltam, a teteje hiányzott, az egyszerű kerek bútorgombok is megsérültek, de a furnér jó állapotban volt. Egy réteg Provence színnel alapoztam, erre ment második rétegként az ÖSSZES Annie Sloan zöld és egy kis Tilton egybemosva, folyatva, spriccelve. A páfránymintát IOD dekor nyomdával készítettem, végül róka, madárka és madártoll alakú bútorfogantyúkat szereltem föl. Clear vax-szal zártam, az élekre és a bútorgombokra arany színű vaxot kentem.

Még egyszer köszönjük, hogy ennyi gyönyörű alkotással halmoztatok el minket! Bízunk benne, hogy a továbbiakban is hallunk felőletek, hiszen munkáitokkal nemcsak a bútorfestés szerelmeseinek szívébe loptátok be magatokat, de olyanokat is inspiráltatok, akik még csak most kacérkodnak az új hobbi elsajátításával.