Amit mindenki tudni szeretne: 10 kérdés és 10 válasz a krétafestékről!

 

Nagy örömünkre szeretném nektek bemutatni vendégszerzőnket, Ökoanyut, alias Nagy Rékát, aki már nagyon régóta ismeri és szereti az Annie Sloan festékeket, és nemrég a saját új házuk felújítása kapcsán ismét festékeinkhez nyúlt. Egy egész házat felújítani nem egyszerű dolog, sokat beszélgettünk, és ennek folyományként született meg az együttműködés, miszerint pár cikket az ő tollából fogtok tudni olvasni az Annie Sloan Hungary blog hasábjain, ahol saját tapasztalatai írja le az Annie Sloan festékekről.

Ha véletlenül nem ismernétek Rékát és Ökoanyu magazinját, akkor nézzétek meg : Ökoanyu Magazin

 

Első cikke azon kezdőknek szól, akik még nem ismerik a krétafestékben rejlő lehetőségeket és bizonytalanok egy-két alapkérdésben.

Akárkinek meséltem arról, hogy bútorokat fogok festeni a saját kis kezemmel otthon, volt pár jellemző kérdés, ami szinte mindig elhangzott. Ezeket gyűjtöttem most csokorba, természetesen a válaszokkal együtt.

Kell-e a bútort előtte csiszolni?

Nem! Pont ez a varázslatosan csodálatos a krétafestékben: nem kell csiszolni, küzdeni, pusztán egy alapos portalanítás, tisztítás után el lehet kezdeni a festést.

Sőt, ha jól érzékelem, a festék úgy van kialakítva, hogy az első rétegre valahogy még jobban tapad a második, úgyhogy nem kell aggódni, csak arra kell figyelnünk, hogy a lefestésre szánt bútorunk tiszta legyen.

A csiszolás abban az esetben ajánlott, ha a bútoron mállik a festék, de akkor is nyugodtan le lehet csiszolni egy bútort, ha ezt higiéniai okokból indokoltnak érezzük. Tehát a csiszolás egyáltalán nem tiltott, de a legtöbb esetben nem szükséges.

 

Ha megcsiszolom a lamináltat, akkor jobb lesz?

Sajnos a műanyagon ez nem segít, tehát sajnos: nem. Bátran lehet festeni a lamináltat is csiszolás nélkül, az első réteg legyen vékony és arra jön a többi.

 

A nagyon fényes bútort ha megcsiszolom, az baj?

Nem, egyáltalán nem baj, nem tiltott a csiszolás, csak sok esetben nincs rá szükség, de természetesen lehet.

 

Ha a festeni való felületről mállik a festék, akkor a fáig le kell csiszolni?

Nem, nem kell a fáig csiszolni, csak addig, amíg stabil és lehetőleg egyenletes felületet kapunk.

 

 

Ha nem csiszolok, akkor is sima lesz a felület?

Bár az Annie Sloan krétafesték tényleg fantasztikus, de varázsolni nem tud, és nincs területkiegyenlítő hatása. Ha valaki sima felületet szeretne, de a festeni kívánt felület nem az, akkor ebben az esetben kell csiszolni, mert a felület egyenetlenségeit nem fogja megváltoztatni a festék.

 

A lakkot sem kell lecsiszolni?

Ha a festedndő felületen van lakk, akkor nem kell, rá lehet festeni a régi lakk rétegre. Amúgy az Annie Sloan márkának is van új lakkja, én most próbáltam először, máshogy viselkedik, mint a wax, de erről majd lesz még szó a későbbiekben.

A lakkal szép egyenletes felületet lehet elérni, és szintén nem szükséges csiszolni.

 

Nem fedte be az első réteg, csúnya lesz?

Nem. A második rétegnél jelenik meg az az egyenletes szín, amit látni szeretnénk. Ha az első még nem tökéletes, nem szabad elkeseredni, sem megijedni, a másodiknál kiegyenlítődnek a színek és a végső hatást mindig a lezárt, waxolt vagy lakkozott felület adja.

 

Már festett bútort újra tudok festeni?

Igen. Ezt én is most próbáltam először, de van olyan polcunk, ami az előző lakásunkban teljesen más dizájnnal futott, szürke és lila volt, most pedig fehér lett. Nem üt át egyik szín sem. A végtelenségig gondolom ezt nem lehet folytatni, de pár réteget kibírhat egy bútor a tapasztalataim alapján.

Büdös?

Nem. Nálam a nagyobbik lányom komplex, felső légúti tüneteket produkáló allergiái miatt az egyik legfontosabb alapvetés, hogy festékből is a leggyengédebbet választom.

A Chalk Paint™ festékek nem mérgezők, nem tartalmaznak ólmot, illékony szerves anyagokat, és praktikusan szagtalanok. Egy frissen festett komód vagy polc mellett is bátran merek csukott ablaknál aludni.

 

Bonyolult?

Nem gondolnám. Azért tartom magam jó alanynak, mert bár kreatív vagyok, de sem a kézügyességem, sem a precizitásom nem kimagasló. És még nekem is folyamatos sikerélményem van. Aki bizonytalan, nyugodtan kezdhet egy kisebb bútordarabbal, kisebb rizikó és kisebb beruházás. Egy sámli tökéletes lehet.

Azt hiszitek, viccelek, pedig nem. 🙂

Ezen a kicsike bútordarabon tökéletesen ki lehet tapasztalni az alapokat, sőt, akár kísérletezésre és új, bonyolultabb technikák kipróbálására is jó. Aztán ha megjön az önbizalom, azon kapjuk magunkat, hogy úgy nézünk körül a lakásban, hogy mit lehetne még átfesteni.

 

Szóval fessetek bátran és ha bizonytalanok vagytok kérdezzetek nyugodtan a forgalmazóktól!

Szeretettel,

Ökoanyu Réka