Összeszedtünk 11 tippet és tanácsot, hogy hogyan használd az Annie Sloan Chalk Paint™-et kültéren!

Azt nagyon sokszor elmondjuk, hogy a Chalk Paint ™ egy beltéri festék. De mit csináljunk, ha már mindent lefestettünk a lakásban és kültéren is élvezni szeretnénk a színek erejét vagy a nyár indulásával kihelyezzük a székhelyünket a kertbe, a teraszra, oda is vinnénk magunkkal a dekorált miliőt.

 

Olvasd el a tanácsainkat, hogy a kültéri festett bútoraid színeit és vidámságát hosszabb ideig megőrizd. A tanácsokat az angol “Do/Dont’s” mintájára, Tedd és Ne tedd feliratokkal láttuk el, reméljük hasznos lesz nektek!

1. TEDD! FESS KÜLTÉREN – Igenis bátran használd a Chalk Paintet ™ kültéren is! Ezt nagyon sokan kérdezitek tőlünk. Mi is számtalan kinti projektet valósítottunk meg. Ugyanakkor, a Chalk Paintre ™ is igaz, mint bármelyik kültéren használt anyagra, eszközre, hogy az időjárás és az idő foga kifog rajta, nem egy örök életű módszer. Szerencsére mi is változunk pár évente, miért ne újulhatnának meg a kültéri bútoraink…

2. NE TEDD! NE CSISZOLJ! – Újra és újra elismételjük, hogy ép bútor nem igényel különösebb előkészítést: nem szükséges csiszolni vagy alapozni. Ez igaz a kültéri bútorok esetén is.

3. TEDD! TÁVOLÍTSD EL A MÁLLÓ RÉTEGEKET! – A málló, pergő rétegeket, a rozsdát le kell csiszolni. Rá lehet festeni ezekre, de minek: a festékkel együtt fognak leválni, mert a Chalk Paint ™ sok mindenre jó, de ragasztásra nem…És el is tudja rontani a kemény munkával megalkotott bútorodat.

4. TEDD! TÍSZTÍSD MEG! – Alaposan takarítsd meg a bútort festés előtt (pl. szappanos vagy mosogatószeres vízzel), a kinti bútorok általában koszosabbak és porosabbak a benti társaiknál. Ha kész vagy csak pattintsd le a festékes doboz fedelét, alaposan keverd fel a festéket és rátérhetsz az élvezetes részre.

5. TEDD! LAKKOZZ KÜLTÉRRE! – a Chalk Paint ™ lakk bármelyik változata (matt vagy fényes) a festett bútorod legjobb barátja kültérre: megvédi az UV sugárzásoktól, megtartja a színt és megóvja az esővíztől.

6. TEDD! LAKOZZ, HA…! – A kerti bútoraid, de lényegében minden, amit sokat használtok, ültök rajta, vízszintes felületei miatt megáll rajta a víz vagy sokat süti a nap igényli a Chalk Paint ™ Lakkot, hogy a festésed tartós maradjon, ne peregjen le a kültéri hatások miatt.

7. NE TEDD! NE LAKKOZZ, HA..! – A függőleges felületek, mint a fészer fala, a kerítés vagy a téglafelületek általában porózus anyagokból készültek, ami pont ideális alapanyag a Chalk Painthez ™ és kevésbé kitettek a kültér kettős ellenségének: az UV sugárzásnak és az összegyűlő víznek.

8. TEDD! LEGALÁBB KÉT RÉTEG LAKK! – Vékonyan(!!) lakkozz legalább két rétegben, hogy mindenhol jól lezárd a felületet a kültéri hatások ellen. Fordíts különös figyelmet, nehogy kimaradjanak a sarkok, hajlatok vagy a szélek.

FORGALMAZÓI TIPPEK:

  • A festés, illetve a lakkrétegek között javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges teljen el minél több idő, akár 24-24 óra, hogy minden réteg jó alaposan száradjon meg, nehogy véletlenül az új réteg felszedje az előzőt. Magyarul a lefestett bútor is és a lakkrétegek is jó, ha olyan kopogósra tudnak száradni.
  • Fénynél, oldalról nézve tudod ellenőrizni, hogy nem maradt-e lakkozatlan felület.
  • Ecsettel és hengerrel is felviheted. Az ecsettel a nehezen hozzáférhető helyekhez is elérsz, a hengerrel egyszerűbb egyenletesen eloszlatni a lakkot. De ez preferencia kérdése. A lényeg, hogy kevés lakkal dolgozzál egyszerre.

Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy a teljes kikeményedési idő két hét. Olvasd el a Chalk Paint ™ Lakk Tudnivalókat, hogy még több tanáccsal tudj nekikezdeni az alkotásnak.

9. TEDD! ELLENŐRIZD AZ IDŐJÁRÁSJELENTÉST! Az ember fia általában kültéri bútort kültéren fest! A festési folyamat akár több napon keresztül is eltarthat, mindenképpen érdemes olyan időpontban nekiállni, amikor nem várható eső, vihar vagy bármi ami kárt tehet a folyamatban levő munkádban: a száradó festékben vagy lakkban.

10. NE TEDD! NE HASZNÁLD A CHALK PAINT VIASZT ™ KÜLTÉREN! Legalábbis fixáláshoz semmiképp ne, arra a lakk a megfelelő eszköz.

11. TEDD! JÁTSSZ AZ ÉLÉNK SZÍNEKKEL! Kültéri darabok esetén jobban el lehet engedni a fantáziát és a kreativitást!

Ha még többet szeretnél tudni a lakkozásról, hogy bátorságot meríts az elkezdéshez, akkor itt egy VIDEÓ, ahol Annie beszél a lakkozásról, de nézz körül Annie Youtube csatornáján, ontja a videókat. A legközelebbi forgalmazó is nagy segítségedre lehet, főleg, ha ellátogatsz a boltjába.

A végére pár kép székesfehérvári forgalmazónk saját kertjéből, Ildi a Kaptafa műhelyből Duck Egg Blue-ra festette saját teraszbútorát.

 

Bármit festettél kültérre, elküldheted ide is nekünk kommentben, hogy megoszthassuk másokkal is a tapasztalatodat! Görgess lejjebb, a “Hagyj üzenetet” részhez!