A lakberendező

Mindenhol jó, de a legjobb otthon – mindannyian ismerjük ezt a mondást. Antal Kinga lakberendező , a www.mindeholjo.hu háziasszonya nem véletlenül választotta ezt a szlogent magának. Az általa megálmodott színeket, stílusokat és kreációkat nézve nem is lehet más végeredménye a lakberendezési munkának. Csak egy kellemes, hangulatos, valódi OTTHON, ahol tényleg jól érezhetjük magunkat.

Ugyanez az elv vezérelte akkor is, amikor egyik kedves megbízója frissen vásárolt nyaralója, a Balatonnál fekvő Villa Rustica vendégház felújítását tervezte.

Olyas valamit szeretet volna létrehozni, amelyben majd az ott pihenők VALÓBAN otthon érezhetik magukat. A cél egészen konkrét volt: optimális költségvetésből maximális, az ódon hangulatot és a modernitást egyaránt sugárzó végeredményt produkálni. A csopaki, fantasztikus fekvésű, kétszárnyú, egykori gazdasági épülettel és lakóépülettel rendelkező ház komplett felújításon esett át, benne rengeteg régi bútorral. Gyönyörű formákkal, évtizedes történettel, míves kidolgozással – ámde katasztrofális, elhanyagolt állapotban. A felújítási munkába természetesen rengeteg szakember is bekapcsolódott, elsősorban Böjtös Kinga újságíró fantasztikus szervezőkészségének eredményeképpen, aki bevonta a csapatba bútorfestő forgalmazóinkat is!

 

A bútorfestő

Ők nem mások, mint kisgörbői házaspár, Gábor és Viki akik az Asztalosfabrik Műhely megálmodói és házigazdái. A bútorokkal való tennivalók között az első lépés az volt, hogy a tulajdonosokkal együtt a Csapat eldöntötte, mely bútorok mennek, és melyek maradnak. Mit érdemes megmenteni és mit nem lehet.

AZ “Öreg Hölgy”

Lássuk most az Asztalosfabrikék által kivitlezett felújítási munkák egyik izgalmas mozzanatát: a KÉK TÁLALÓ újra-álmodását! Nos, a Kék Tálaló feladta rendesen a leckét. A hatalmas, mindenhol íves, penészes, szagos, felszakadt furnéros, de még éppen megmenthető szekrény az utolsó utáni pillanatban kapott mentőövet.

Így ír Gábor a felújításról:

Hatalmas, mindenhol íves, penészes, szagos, felszakadt furnéros, de még éppen menthető állapotában talált meg minket. Helyileg Csopakról, egy felújítás alatt álló gazdag vincellér ház régi bútor gyűjteményéből.

Első lépésként alapos tisztításra volt szükség, és kiszárításra, mert nedves helyen volt tárolva. Ezt követően 60-80-as csiszolópapírral a felületi évtizedes koszt távolítottuk el, így jobb tapadási felületet kaptunk az első réteg festéshez.

Az alsó rész tetejét szerettük volna megmenteni eredeti gyökér furnéros mivolta miatt, hogy megmutassa valamikori eredeti pompáját. Igaz mi csak vizes bázisú, magas keménységű, lakkal zártuk, de valamikor ez pácollt, politúrozott felületű volt. A lakk melletti döntésnek volt praktikus oka is, hiszen minden háziasszony ezt a felületet használja „ konyhapultnak” is, ha már elfogyott a hely a konyhában. Igen, ez egy konyha-étkezőbe került tálaló gyanánt.

Színválasztás tekintetében merészek voltunk, Givernyt választottunk, de kevert 1:8 –as arányú dark-clear wax-szal zártuk a felületet. Egy ilyen „ha mesélni tudna” régi bútornál, minden esetben javasolt az erős koptatás festés után, nem csak a sarkoknál, éleknél, hanem a nagy felületeken is. Persze ez több lecsiszolt festék porral is jár, de ha öreg, tekintélyt parancsoló bútornál, modern felületet szeretnénk, az idegenül fog hatni. Hisszük hogy a bútor kora, és formája igazodási pont is tud lenni, a szín, stencil választásnál. Minden esetben a harmónia a cél.

A bútor persze asztalos szempontból, is kihívást jelentett, mert csupa íves forma, és felület tagolta, és sokszor cserélt javított alkatrészekből ált. A stencilezésben is a diszkrét, nonfiguratív elemeket helyeztük előtérbe, azt is függőlegesen, hogy megosszuk a nagy homogén felületeket. A szimmetria is fontos szempont volt.

Érdekessége még a felső rész, belső felülete, hiszen valamikor mintás tapétával fedték be, ami az évtizedek alatt, ráégett és nem lehetett leszedni, lekaparni. Természetesen, kicsit félve, de azt is Chalk Paint-el festettük le, 2 rétegben. Majd azt is lakkoztuk. Ebben az esetben nem cseréltük a fogantyúkat, tisztítás után, az eredeti sárgaréz veretek kerültek vissza rá.

Ezzel is megtiszteltük, ezt a klasszikusan jól öltözött „öreg hölgyet”.

A végeredmény magáért beszél!

Képek még

 

A ház többi része

S hogy mi történt a ház és a bútorok többi részével? Ott is volt munka, bőven! 🙂

Az egyik legnagyobb kihívást a födém okozta, amely egy sötétbarna zománcfestékkel volt kenve.  A födém kellemes-rusztikus hangulatát Az Annie Sloan Original White alapozta meg, melyet Vikiék csiszolás nélkül festettek, majd finoman antikoltak. A helyiség ezáltal gyönyörűen kivilágosodott.

Aztán itt volt még a nappali is.  A régi, komor stílusú helyiség ma egy sokkal modernebb és szerethetőbb, vidámabb árnyalatban pompázik, többek között a beépített szekrényeknek köszönhetően is, melyek most már Chateau Grey színűek.

A nagyi apartmanjában az ő kérésére – akinek egyébként a színes bútorok ötlete különösen megtetszett – korának megfelelő színvilágban kaptak új külsőt a bútorok. Így esett a választás az Annie Sloan Duck Egg Blue és az Old Violet színeire. Szintén a nagyi lakrészbe került a szecessziós tálalószekrény is, és az Annie kétajtós ruhásszekrény is, amelynek a belső ívére virágos stencilminta került.

Ezen kívül Vikiék a beltéri ajtókat is lefestették Paris Grey színre, majd finom stencil mintával díszítették.

Képek vegyesen:

 

Látható tehát, hogy egy full extrás felújításhoz nem feltétlenül szükséges rögtön milliókban gondolkodni. Ebben a házban is voltak olyan bútorok, amin profi restaurátor dolgozott, ám sok bútornak elegendő volt egy felfrissítés, átalakítást, újragondolás, mert a restaurálások aránytalanul sokba került volna. Ezzel ezek a bútorok megmentődtek a végső kidobástól és reméljük sokáig fogják szolgálni tulajdonosaikat!

Ne féljünk saját magunk is belevágni hasonló átalakításokban, a csodálatos eredmény mellett garantált kikapcsolódásban lehet részünk, és az alkotás örömét is megtapasztalhatjuk.

A végeredmény fotó készítője: Böjtös Kinga

 

A Villa Rusticán most egy komplett csapat dolgozott, a végeredmény az Ő munkájukat dicséri, gratulálunk mindannyiuknak a meseszép végeredményhez!

Bútorok újragondolása:  Asztalosfabrik (www.asztalosfabrik.hu)

Lakberendező: Antal Kinga (www.mindenholjo.hu)

Utolsó kép a kész nappaliról: Böjtös Kinga (http://vizitkartya.blogspot.com/) – köszönjük és nagyon várjuk, hogy a többi csodálatos kép is megjelenjen a teljes házról!