Hol voltál eddig Athenian Black? Hihetetlen, hogy igazi feketeként csak most csatlakozol a Chalk Paint palettához! Úgy tűnik, ez az év a sötétebb árnyalatok éveként szerepel majd Annie Sloan képzeletbeli évkönyvében.

Honnan jönnek a színek, és miért így épül fel a színskála?

Annie Sloan nem festékgyáros, hanem képzőművész. Ezt gyakran elmondjuk, mert a paletta koncepciójának megértéséhez a színek nevei és történetei feltétlenül fontos részletek. A cél soha nem a valamivel világosabb, vagy sötétebb árnyalat megkomponálása, amellyel a kínálatot bővíteni lehet. Ez inkább egy puzzle, amely egy-egy újabb lapocskája hozzátesz a meglévő színkavalkádhoz, miközben tökéletesen kapcsolódik elődeihez.

Az Athenian Black egy igazi, mélyfekete árnyalat, amelyet az ókori görög kerámiákra festett karakteres alakok színe ihletett. Az ősi edények falain a sárga és a fehér különböző árnyalataival kombinált kiugró minták és figurák jelennek meg. Gyakran ábrázolták fordítottan is, fekete korsókra került a világos dekoráció, de a közös bennük szemet szúró kontraszt.

Ezt használta fel Annie Sloan a hálószoba színeinek megkomponálása során is. Lássuk a részleteket!

Az ágy teljes felületét Athenian Black fedi, amelyet Clear Wax-szal zártak. A barokk stílusú ágy sziluettjét szinte kirajzolja a fekete festék, az árnyékok játéka a bútoron visszarepít bennünket az időben. Az íveket és a csigavonalakat anélkül kelti életre mélysége, hogy bármilyen más technikát, vagy színt használtunk volna.

Hol a kontraszt? Azt az ágy melletti, éjjeli szekrényként szolgáló szék képviseli. Formája teljesen eltér az ágy stílusától, egyenes vonalú, letisztult. Az ellentét azonban a legkevésbé sem meghökkentő. Az elegáns hangulatot sugalló Country Grey színnel festett szék és a kacskaringós ívekkel szabdalt hatalmas ágy egymás mellett tökéletes páros.

A két bútor összeállítását öleli körül a padló és a fal harmóniája, amelyek szintén Chalk Paint festékekkel vannak dekorálva.

A padlódeszkákon az enyhén sárgás, piszkoszöld Versailles foglal helyet, funkcióra való tekintettel matt lakkal zárva. A kemény bevonat magas kopásállósága megvédi a színt, matt felülete az waxolt felületekkel karöltve egységes látványt nyújt.

Bár az ágyról szól a projekt, a fal mentén is izgalmas dolgok történtek.

Az Velencei vakolat ihlette falról egy korábbi bejegyzésben olvashattál, és Annie egy másik projektje is kapcsolódik ehhez a technikához. A színeket tekintve nem szűkölködik az összeálltás: Olive, Olive and Old White mix, Versailles, Paris Grey és még az exotikus Aubusson Blue vannak a fehér Old White alapon.

Végül a padló és a fal között egy körben futó, keskeny szegély teremt kapcsolatot, Chateau Grey szürkészöldjével lefestve.

A színek helyettesíthetők, mert nem a pontos árnyalatok összehangolása a feladat, hanem a megálmodott hangulat életre keltése. A Chalk Paint színek egymással való összevonhatósága leegyszerűsíti és megkönnyíti az alkotást, amelyben most az új fekete a legsötétebb közreműködő. Isten hozott Ahtenian Black!

A 2019. őszétől elérhető új árnyalatot keresd forgalmazóinknál!