Legyen szó beköltözésről, nagytakarításról, felújításról, átrendezéséről, a függöny mindig az utolsó simításról szól.

Akkor jöhet, miután minden a helyére került, záró akkordként a szobába, (és itt most egyben a sorozat végére).

A Kégli szoba nagy ablakán egy bézs színű, vastag, vászon függöny lógott, amely anyaga textilfestés szempontból – a természetes összetevőkkel – pont ideális. A krétafesték ugyan nem textilfesték – ahogy ez a videóban is elhangzik – hanem bútorfesték, de magas pigment tartalmának köszönhetően képes tartósan megmaradni a textilszálakban.

Textilfestésről ebben a bejegyzésben már írtunk, és ott is egy függöny a főszereplő. Tele van a cikk tippekkel, hasznos tanáccsal, és ez az új videó is könnyen követhető és tartalmas. A csipkével gazdagított, romantikus hangulatot, Enikő egyetlen színnel és stencillel oldja meg, mégis elképesztően mozgalmas és merész textúra születik.

A 24 órás szoba-átalakító etap során a bútorok rohamtempóban készültek, a lambéria festésébe minden stockist beszállt.  A szoros időkorlát miatt ez egy nagyon hasonló éles helyzet, mint a hétköznapokban, amikor jellemzően csak egy szűk hétvége, pár nap szabi adódik a bútorfestésre, a lakás új textilbe öltöztetésére. Könnyen kivitelezhető, gyors és látványos ötletek kellenek, erős vegyszerszagra, órákig tartó száradásra nincs szükség.

Nem is kell! A szobát a sok frissen festett bútor ellenére is csak a függöny finom az illata lengi be, ahogy nyirkosan felkerül. Olvasd el (és feltétlenül nézd meg a pár perces videót is), hogyan készült!

Stencilválasztás, festés, mosás

Három lépés, egy nagy asztal és a hozzávalók – ennyi kell csak a kivitelezéshez. A nyitott festékdoboz, a szivacsos henger ijesztő lehet egy szépen berendezett szoba közepén. Ne aggódj, csak told félre a bútorokat, csavard fel a szőnyeget.., és elővigyázatosságból egy nejlon, vagy viaszos vászon kerüljön az anyag alá, hogy az esetlegesen átütő festék ne okozzon kárt.

A szivacsos henger előnye, hogy egyenletesen lehet vele dolgozni. Ez textilfestésnél, ahol az anyag pillanatok alatt beszívja a festéket különösen fontos. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ne vegyünk fel túl sokat a szivaccsal, mert a függönyre helyezve az a stencil alá folyhat, tönkre téve a minta éles vonalait. Világos anyagról lévén szó, ezt utána szinte lehetetlen javítani.

A helyes felvitel fő szabálya tehát, hogy jól kinyomkodott szivacshengerrel, inkább többször, különböző irányból menjünk rá a felületre. Néhány gördítés után meglesz az erős szín, amely így kizárólag a sablon réseibe kerül.

A mérj kétszer, vágj egyszer szabó mondás érvényes: csak itt illessz kétszer, fess egyszer variációban!

A videóban Viki és Enikő egy aprólékosan vágott stencilt választottak. Egy ilyen fajta áthelyezésekor az illesztésekre nagyon kell figyelni. Ellenkező esetben rések rajzolódhatnak ki az egységek között, amely elcsúfítja a látványt. A pici hibákat kézi festéssel, apró ecsettel még egyszerűen lehet korrigálni, de a több milliméteres sávok már menthetetlenek.

Ezzel a munka oroszlán részén túl vagyunk.

A Chalk paint festéket nem kell semmilyen módon (vasalás, öblítés) rögzíteni, azok a pigmentek a szálak között maradnak. Ellenben mosás során a színerő veszít az intenzitásából. Fontos, hogy ezzel számolva kell az eredeti árnyalatot is kiválasztani, érdemes erősebb színt – esetünkben ez az Old Violet – választani, hogy minél tovább élénk maradjon a minta.

Miután a festék megszáradt, mosógépbe került a függöny. Onnan kivéve pontosan látszik, mekkora festékmennyiség ráhagyással kell dolgozni, mert a vintage jellegű, pont a Kégli szoba antikolt bútoraihoz passzoló hatás nem maradt el.

Ezzel, ahogy a bevezetőben is írtam, a Kégli szoba sztori végére értünk. Az éjjeli szekrények, a babaágy, ajtó, francia ágy és a lambéria, a szoba fő elemei szemet gyönyörködtető átalakuláson mentek át. A különálló darabok más-más színekkel, de tökéletesen illeszkednek az eredetileg megálmodott, romantikus, vidéki kúria tematikához, és szeretettel várják új vendégeiket.

Kattints és nézd meg a függöny átalakításról szóló saját VIDEÓNKAT!