Hatalmas, színes bokréták, hajdan volt, kopott romantika, ékes formák. Tovább is van, mondjam még! Az IOD dekorációk gazdag mintái két vállra fektetik az érzékeinket. Aki fogékony erre a bájos stílusra, elveszett. A látvány hatására gondolatban máris transzferál, pecsétel vagy formás díszeket készít agyagból legújabb bútorfestős munkája kiegészítéseként.

Milyen technikákról van szó?

A transzferálás ismerős lehet, a korábbi dekorációs cikkben már bemutatkozott egy sötétzöld, zseniálisan megkomponált szekrénykén. Ennek során a krétafestékkel színezett bútorra egy kész minta került fel, amelyet úgy dolgoztak el, hogy szinte beleolvadjon a felületbe.

Az IOD transzfer fóliák fekete-fehér és színes változatban is csábítanak. Első pillantásra a virágos Botanist’s Journal lett mindenki kedvence. Gazdagon rajzolt virág és levél motívumai, a kontrasztos részletek önmagukban is elbűvölőek, de az ódon, vintage hangulatú, friss színekbe öltöztetett, bútoron villámcsapásként működnek.

A pecsétekkel könnyedén a részletekbe veszhetünk, kisebb-nagyobb mintát lehet felvinni (szinte bármilyen) felületre.

A freestyle stamping kifejezés is pontosan erre utal. Az aprólékosan kidolgozott, egymásra hangolt, egy csomagban helyet foglaló darabokat mindenki a saját ötletei alapján tudja felhasználni. Követhető a geometrikus motívum, de biztos kézzel egy botanikus könyv lapjait megidéző terv is kivitelezhető.

A kép forrása itt!

A nyomdázás szabad művészetét számos kiegészítő eszköz segíti, például a pecsét műanyag fóliára rögzíthető. Rugalmas anyaga abban is partner, ha nem egyenletes felületre dolgozunk – egy szekrény lekerekített éle, kör keresztmetszetű bútorelemek. Az IOD lányok oldalán Sally egy csizma orrát hozza fel példaként, bizonyítva, hogy még a legkacifántosabb részletekre is „ráformázhatjuk” a mintát.

A harmadik, a Decor Mould néven futó termékcsalád berakások készítésére alkalmas. A puha agyagból faragott minták, ajtók sarkait díszítő keretek, ívek formázhatók. Ezek száraz levegőn megszilárdulva kikeményednek, és ragasztással kerülhetnek fel a felületre.

Ezt a térbeli sablon készítőt úgy kell elképzelni, mint a konyhában használatos szilikon sütőformákat. Hasonló megoldás, csak kevésbé rugalmas anyagból készült. A puha agyagot bele kell „gyurmázni” a formákba, a tetejét – amely az applikáció hátoldala lesz – egyenesre kell húzni. Nincs még vége, óvatosan kifordítva a formából tovább alakítható! Például ebben az előformázott állapotában egy íves részletre simítva pontosan úgy köt meg, ahogy később illeszteni kell. Sima felületű bútorlapra tervezve egy vízszintes lapra kell helyezni, hogy egyenesre száradjon.

Hol kapható?

Forgalmazóink: Azasztalom, Asztalosfabrik, Kisvacak és Nemiskacat műhelyeiben, webshopjaiban minden egyes kategória darabjai megtalálhatók. Az első, ikonikus bútor IOD köntösben hazai pályán Az asztalom műhelyében készült. Erika egy hatalmas szekrény átalakítása során alkalmazta a már említett Botanist’s Journal és a Redout néven futó transzfer fóliákat.

A kép forrása itt!

Ez a kétajtós szerkény már évek óta műhelyünk lakója, amolyan kerti mindenes volt. Az eredeti barna színétől még a kezdetek kezdetén megszabadítottuk, évekig a halványzöld Lem-Lem és a lilás rózsaszín Henrietta színeiben pompázott. A bohém színkombinációt keresve korábbi képeink között biztosan megtaláljátok.

Az új kékes színt viszont ne keressétek a Chalk Paint palettán (se), ezt a zöldes Provence, a mediterrán Greek Blue, és világosításképpen a fehér Pure keverékéből készítettük. A sötét színű, virágos transzfer mögé tovább halványítottuk a festett felületeket White wax-szal, a kopottas hatást a kereteken pedig a Dark wax adta.

Két mintás IOD fóliát tettünk fel, a minták aszimmetrikus elhelyezésével az itt nagyon laza, vintage stílushoz is igazodva. Óriási előnye a fóliának, hogy hihetetlenül egyszerű applikálni. A transzfer vivőanyag nélkül működik, csak egy megfelelő eszközzel kell részletről részletre rásimítani. A végén mi egy kis kézi festéssel egészítettük ki a dekorációt, hogy a két sablon részleteit összedolgozzuk.

Most, az új műteremben Hozz egy könyvet, vigyél egyet! olvasásra buzdít. A sárga nagyfotel mellett kapott helyett, és Nyitott könyvespolcként folytatja fordulatokkal teli életét.

A kép forrása itt!

A botanikus kert időtálló képei, a greenery tagolt levélrajzolatai, az íves formák a bútorfestés jolly jokerei. A pontot az i-re mégis az teszi fel ezeknél a termékeknél, hogy szabadon varázsolhatunk velük. Szín, méret, elhelyezés, a minták sűrűsége, a felhasznált alapanyagok, ezek mind mind variálhatók.

Telitalálat a krétafestékkel való alkotás párjaként, főleg azon bútorfestők kezébe való, akik szeretnek elmélyedni egy-egy alkotásban, a részletek kidolgozásának szerelmesei.