Kopp-kopp! Gyere! Lássuk, ki lát fantáziát egy hagyományos, klasszikus vonalakkal bíró szobaajtó átfestésben?

A kérdés költői, de tény, hogy a bútorok között e kivételt képező festenivaló a Hobbi bútorfestők csoportban gyakrabban bukkan fel, mint várnánk. Sőt, sok szempontból előnyösebb alanya az átalakításnak, mint a komplex fiókos, több darabból összeállított kisbútorok. Rögzítve van és még csavarhúzó sem kell hozzá, csak festékkel és ecsettel elé állni.

Mindent, ami festhető – ezt kellett megugrani az egy napos szobafestés kihívásban. Ebbe ez az ajtó is beletartozott, meleg barna színe elsőrangú célponttá tette.

 

Kisvacak szerette volna ezt a Kégli szoba elemet megbolondítani egy picit. Első gondolata a piros volt, amelyet saját alkotásainál szívesen választ, de ezúttal ez az ötlet a megtervezett, szelíd hangulat színterveibe nem került bele. Pedig a fehér falak mentén tuti, hogy jól mutatott volna!

A két befutó végül a Country Grey és a Svenska Blue lett. Az előbbi, bézses árnyalat a teljes felületre került fel, a kékesszürke új szín pedig a keretet hivatott kiemelni.

Az eredeti barna ajtót a két réteg festék egyöntetű világossá változtatta. STOP! Amikor a szürke sávok megjelentek az ajtó kazettás vonalai mentén, mintha porszem került volna a gépezetbe. A megjelenés nem azt a látványt hozta, amelyet ő kigondolt.

Ha ide kattintasz, a videóban hiába keresed, pillanatnyi kétségbeesésnek nyomát sem leled. Ez a szuper a krétafestékben, nincs vége a világnak, ha valami nem úgy alakul, ahogy tervezted.

Vedd fel a ritmust: elképzelés, megvalósítás, (BANG! újra tervezés)

 

A bútorfestés kaland! Amikor ezt mondjuk, akkor erre is gondolunk! Nyilván senki nem kedveli a váratlan akadályokat, de az ilyen helyzetek gyakran új ötleteket, jobb, látványosabb felületeket hoznak. Nem beszélve arról, hogy szuper sztorik, amelytől egy bútor még inkább a tiéd, a te alkotásod lesz.

Kisvacak sem csinált nagy ügyet az esetből, fogott egy kisebb ecsetet, és a szürke csíkokat, amelyekkel az első réteg Country Grey után folytatta a dekorációt, eltüntette.

A száradás követően egy jól bevált eszköz után nyúlt. Csiszolópapírt vett elő, és véletlenszerűen húzott vonásokkal a faragott élek barna színeit fedte fel. Ezzel a finom, antikolt hatással összekapcsolja a bejáratot szoba többi bútorával, amelyeken ez a technika ugyanígy megjelenik.

Zárjuk le az ajtó témát!

A bútorfestés utolsó lépése a felület zárása, de itt ezt a befejező műveletet – a többiektől eltérően – nem a wax képviselte, az ajtóhoz Tünde lakkot választott.

Az új lakk kapcsán mindenki a kültéri szócskára kapja fel a fejét, de a kopásállóság ugyanúgy fémjelzi a nevét. A matt és a selyemfényű Chalk Paint Lacquer kemény bevonatot képez a krétafestékkel színezett felületen, amely megvédi az újjávarázsolt réteget.

Ezt a magas kopásállóságú bevonatot kifejezetten Chalk Paint bútorfestékhez tervezték. Ugyanúgy kell vele dolgozni, mint más, hagyományos lakkal, de pár dologban „festőbarát” változat.

Nincs zavaró, szúrós szaga, és használat előtt ajánlatos nagyon alaposan felkeverni, az egyenletesebb felületet eléréséhez némi vízzel hígítani is. Nagyjából két óra elteltével megszárad, de a teljes védelemhez több nap szükséges, hasonló ez ahhoz, mint a viasznál a kikeményedési idő.

Miért fontos ez? TISZTA munka!

A Kégli szoba egy vendégházban van, ahol hetente, de akár néhány naponta új vendégek érkeznek, Felnőttek és gyerekek egyaránt egymásnak adják a kilincset, amelyet rendszeres takarítás követ. Az ilyen fokozott igénybevételnek kitett felületek komoly (bútor)védelmet igényelnek, ezért döntött Tünde a selyemfényű lakk mellett.

Beltéren egy, kültéren két rétegben ajánlott felvinni a megszáradt krétafestékre, nagyon ügyelve arra, hogy ne maradjon ki rész, mert az nedvességgel érintkezve elkezdhet lejönni. A lakkozott ajtót ezek után elég szappanos vízzel tisztítani, vegyszeres tisztítószerekre nincs szükség, és nem is tesz jót a szépen felújított ajtónak.

A bútorfestés egyszerűen szlogenünket ezúttal ajtófestés egyszerűen-re cseréltük, de ez is csak azt mutatja, hogy speciális krétafesték létére milyen sokoldalúan használható fel a mindennapokban. Saját munkával, szakember segítsége nélkül, néhány óra alatt kivitelezhető egy-egy darab.

Extrák? Semmi különös! Bár a maszkolószalagos előkészületet a fal védelmében elfelejtettük megemlíteni, de ha szemfüles vagy, a videóból azonnal kiszúrod majd!