Kastélyok, titkos emlékeket őrző régi épületek, templomok, fényűző úri szalonok. Ezeket a gondolatokat idézi meg a látvány, amelyet a velencei vakolat inspirált.

Annie különleges fala magával ragadó, az arany fényjátéka és a csendes háttér tökéletesen egybeolvad. Szinte kétséget sem hagy afelől, hogy egy letűnt kor szobájában járunk, miközben friss, modern hangulatot áraszt.

Bútorfestőként egy perc után már a technikát kutatjuk: vajon, hogy csinálta?

Sűrű festékrétegek, visszacsiszolás, speciális eszköz? Egyik sem! Ez valójában a festékkel való játék, rendkívüli hozzávalója pedig néhány darabka kartonpapír.

A velencei vakolat alap jegyei a luxus, az elegancia, olyan anyagok, mint az arany és a márvány. Impozáns belső terekben teljes falfelületeken alkalmazzák, ma már készülnek hozzá speciális, őrleménnyel kialakított állagú vakolatok is.

Ilyesmire most nincs szükség, de milyen Chalk Paint színeket használj?

Itt az elegancia jegyében, az egymáshoz közel álló kékes-szürkés-rózsás-fehér árnyalatok kerültek bele az összeállításba. A vagány Duck Egg Blue a fő komponens, a barnás French Linen és Chateau Grey adják az átmenetet, a világos foltokért pedig az Old White és az Original felelősek.

A koronát az arany színű füstfólia teszi fel a műre, amelyet ebben a cikkben dekorációra használtuk, ünnepi hangulatban. Szabálytalan formájában a textúra játék vonzó eleme, a visszafogott színű háttér is segít ebben.

Különböző színkombinációkkal, különböző hatást lehet elérni. Sötét színekkel például fém bútorok mellé komor, gótikus hangulat idézhető, de a narancs és bordó, bambusz kiegészítőkkel a mediterrán variáció elemei lehetnek.

Kivitelezését nem lehet elkapkodni, de kitartó hozzáállással a színek felhelyezésére hozott saját szabályok szórakoztatóvá varázsolhatják a folyamatot.

A festéket ezúttal az alkotó nem is festékként használja, hanem egyfajta glettanyagként. Ehhez valamivel sűrűbb állagot úgy lehet elérni, hogy a festéket hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük felhasználás előtt.

Ecsetre ezúttal nem lesz szükség (csak majd a végső simításokhoz), kézbe fogható méretű karton papírcsíkokkal kell felkenni a festéket. Szakaszonként haladva jól átlátható a színek játéka, egy-egy területen a kartoncsíkkal több foltot is felteszünk egy színből, majd erre jön a következő szín. Így haladva bizonyos árnyalatok jelenléte erősíthető, visszafogható, amely tovább fokozza az egész mozgalmasságát.

Ennél a falnál a kékes Duck Egg Blue jelenléte aktívabb, oda kerültek az arany füstfóliák is.

A lényeg tehát a jó színek összeállítása, és a festék felvitelével egy mozgalmas textúra kialakítása. Nincs pontról pontra recept, a végeredmény garantáltan egyedi megismételhetetlen lesz, amelyet a tartósság érdekében fényes Lacquer-rel kell zárni.

A fal dekorációjának tettetett hanyagsága, a lazaság látszata mögött tehát aprólékos kitartó munka van, amely a színek sajátságos megkomponálásával mai, modern enteriőrbe kalauzol bennünket.

A módszer maradék festék felhasználásakor is szóba jöhet, és nem csak falra, hanem fali táblára, kép- vagy tükörkeretre, dekorációs részletként is használható, ma már tortákon is látni a színek ilyen játékát.