Június végén érkezünk a Rák havába, ilyenkor hivatalosan is beköszönt a csillagászati nyár. A nyári napfordulót követően, amely az év leghosszabb nappala címet is viseli, új időszak kezdődik.

Ezt a szezont a szikrázóan napos idő, a forróság jellemzi, de az asztrológiában a Rák a Hold uralma alatt áll.

A kozmikus energiákat irányító Hold sejtelmes, égi fénye különleges látvány a sötétkék, végtelen égbolton. Naptól nyert fényessége nyugalmat és biztonságot sugall, miközben az ismeretlen végtelenbe mutat.

Ez az érzés kerít hatalmába ebben a szobában is. A meghökkentő, hogy a padló, a fal és a bútor is ugyanolyan színnel, Napoleonic Blue-val van festve.

Mintha csak felpillantanál a végtelenségbe az éjszaka közepén.

Szokatlan a monokróm választás, pedig megvalósítva egyértelmű a döntés. Más színeket is bevonva nem lehetne megteremteni ezt az égi légkört. Nincs egy centi színes felület, amely hagyná, hogy eltévelyedj ettől az érzéstől.

Az egyetlen szín egyhangúságot hozhatna, de ennek veszélyét több elem is megakadályozza: festékcseppek a padlón, sávok a bútor oldalán, és a legfontosabb, a fénylő lakkbevonat a padlón.

Ennek a csillogáson kívül fontos, gyakorlati szerepe is van. A Chalk Paint lakk tartósságot ad a padlóra került festésnek. Járva rajta fokozatosan elkoptatnánk azt, de ez a bevonat megakadályozza: lezárja és megóvja a padlószín és a festékpettyek épségét.

Festékpettyek a padlón?

Nem véletlen! Az egész helyiség fő dekorációs eleme. Bár fókuszpontról nem beszélhetünk, de fókusz pettyekként rabul ejtik a tekintetet. Külön csavar a történetben, hogy a csillagokat szimbolizáló pettyek nem „hagyományosan” a fejünk felett, hanem épp ellenkezőleg, a talpunk alatt ragyognak.

Annie a padlót egy rétegben kékre festette, majd pár óra elteltével, ahogy megszáradt, ecsettel és az ujjaival a pasztelles, szürkés Louise Blue-val festéket csepegtetett szét a teljes területen. Így fátyolosabb lett, mintha fehérrel dolgozott volna. A körülölelő égbolt „hatást” úgy fokozta, hogy a csillagokat idéző padló nem ér véget a sarkoknál és a széleken, hanem a falon, közel 30 cm-es magasságig folytatódik.

Ennél a műveletnél maszkoló szalagot kell használni, amelyre a végső lakkozásnál is szükség van. Ennek segítségével alakul ki a fényes és a falon futó kéket elválasztó határozott vonal, amely egyértelmű és modern kontrasztot ad.

Bútorfestés Napoleonic Blue krétafestékkel

A bútoroknál megszoktuk, hogy a Chalk Paint festést követően Wax-szal zárjuk a felületet, de lakkos projekt révén Annie ebben is eltér ettől. A kék fal előtt álló szekrény – bár első pillantásra talán nem is tűnik fel – szintén lakkozva van.

Nem csillog, mert Matt lakk bevonatot kapott, amely a tartósságon kívül a színét is elmélyíti.

A lakkal elért különböző textúrák dinamikát hoznak a térbe. Az egyféle kék szín a különleges, de nagyon egyszerű megoldásoknak köszönhetően szinte tapintható galaktikus élményt varázsol a szemünk elé.