A krétafesték olyan szabadságot nyújt az alkotáshoz, mint amelyben a gyerekek is lubickolnak, amikor vízfestéket és egy darab papírt kapnak. Azt festenek, amit csak akarnak. Míg a kölyköknél tényleg nincs határ, Chalk Paint fronton egyetlen aranyszabály van: utolsó simításként a festett felületet zárni kell.

Általában lágy viaszt, Wax-ot használunk, mert tartós és pofonegyszerű a felvitele: ecsettel, puha ronggyal kenhető, olyan mozdulatokkal, mintha csak port törölnénk. Ez pár óra alatt megszilárdul, majd néhány nap alatt kikeményedik, megvédi a bútor színét.

Kevesen találkoztak még vele, de létezik az Chalk Paint kínálatban egy „keményebb” védelemre tervezett praktika is. Egyátalán nem jelent több előkészületet, hosszabb munkaidőt, a végeredmény mégis három előnnyel kecsegtet.

Fontos a kopásállóság, UV védelem, kültéri bútorfestés is szóba jöhet? Tegyél rá LAKK-ot!

Természetesen nem ismeretlen a javaslat bútorfestős körökben, de ha kifejezetten a krétafestékekhez keresel szilárd megoldást, akkor HURRÁ!, mert a Lacquer két, megújult változata már a polcokon vár!

Az új lakkokról a cikk második felében hasznos részleteket olvashatsz, tekerj lejjebb, ha inkább azzal folytatnád!

Itt most egy kinti történettel halad tovább a lakk-sztori!

Fa, fém, műanyag: ma már a kerti vagy a teraszra készült bútoroknál számtalan alapanyaggal találkozhatsz. Míg bent, a szoba biztonságában csak néha villan át a gondolat, hogyan őrizhető meg egy festett bútor állapota, egy kültérre szánt darabnál ez komolyan megfontolandó, és kéz a kézben jár a dizájn megtervezésével.

Szabad levegő, kert, növények, naná, hogy fa!

Szívesen szavazunk rá, mert természetes, de azonnal meg is jelenik a kisördög, és megpróbál lebeszélni, mert ez az anyag gondoskodást igényel, különösen a nedvesség és a kíméletlenül erős nyári UV sugárzás ellen.

Jó hír, hogy az új lakkal meghosszabbíthatod az életüket, pont, ahogy Nemiskacat tette vidám színekre komponált bútoránál.

A kis asztal és a két szék Biatorbágyon, Enikőék Nemiskacat Látványműhelyének teraszán található. A festékeket egyenesen az eredeti felületre vitték fel, csiszolás és alapozó használata nélkül, mosószeres tisztítás után. A lécek alatt futó áthidalókat maszkoló szalaggal 20 perc alatt leragasztották, és utána könnyű volt dolgozni a különböző színű Chalk Paint festékekkel.

Hová, milyen lakk került? Enikő bejegyzésében megtalálod a választ!

“Előtte” fotót elfelejtettünk lőni, mert annyira igyekeztünk, hogy teszteljük rajta a kültéri lakkot. Ikeás, pácolt, a 3 év alatt már eléggé megviselődött, mert egész nyáron kint van a teraszon. Annie Sloan krétafesték és lakk van rajta, az asztalon matt, a széken a fényes.

A színek? Florence, Provence, Henrietta, Rodmell, Burgundy és kezdődik elölről.

Te is szeretnéd megvédeni az aprólékos munkával készített bútoraidat? Itt a 3 legfontosabb tudnivaló a Chalk Paint Lacquer, vagyis az Annie Sloan lakkokkal kapcsolatban!

  • Kopásállóság és kültéri használat

Emiatt olyan felületeken is megjelenhetnek a saját festésű ötleteid, amelyeket kültérre tervezel, vagy komolyabb igénybevételnek, napi használatnak vannak kitéve. Ilyenek például a lépcső, padló, vagy a konyhapult.

  • UV védelem

A napfény pajtásunk a kertben, de ellensége a kinti bútorok színeinek: kifakíthatja vagy elsárgíthatja őket. A Lacquer UV szűrőt tartalmaz, hogy az élénk Annie Sloan Chalk Paint árnyalatok sokáig megmaradjanak.

  • Matt és fényes

Egyből kettő! Bár a termék korábban is létezett, a májusi megújulás 2 változatot hozott, matt és fényes változatban is elérhető a lakk.

A matt és a fényes lakkok nem csak választási lehetőséget kínálnak, de a kettőt együtt használva, különleges textúrákat is lehetővé tesznek. Sőt, két rétegben használva a fényes lakkot, amelyet matt hatásúval zárunk, a bevonat extra védelmet nyújt.

Grátisz tulajdonságok?

A barkácsboltokban kapható, erős szagú lakkok többségével ellentétben ez a Lacquer „barátságos”, mert:

  • vízzel hígítható, így egyenletesebb felületet ad,
  • az ecset vagy a henger vízzel mosható, nem kell hozzá oldószer,
  • közel 19nm-re elég egy doboz,
  • toy-safe tanúsítvánnyal bír, ezért még gyerekjátékokra is alkalmazható
  • blokkolóként is szuper, vagyis a festék alá is kenhető, hogy a fából kioldódó anyagok ne okozzanak elszíneződő meglepetést a bútoron.

A Chalk Paint lakk bármely krétafestékkel festett felületen alkalmazható. Alig várjuk, hogy a már megvásárolt dobozok felhasználása nyomán új életre kelt kinti bútorokat, vagány színű lépcsőket, padlóvariációkat, vagy konyhapultokat pillantsunk meg a neten, a Hobbi bútorfestők csoportban!