Bizonyos bútorátalakítások láttán egyszerűen leesik az állunk. Vagy azért, mert metszően egyértelmű, letisztult a végeredmény, vagy azért, mert olyan kidolgozott, míves, hogy elveszünk az elbűvölő részletek szemlélésében.

Selyemfény Műhely alkotójának aranyos szekrénye egy mestermunka, precízen kidolgozott mintával és megkomponált színharmóniával. Hasonlóan korábbi alkotásaihoz, ennek is remek története van, amely rávilágít arra, hogy milyen hosszú az út az inspirációtól az ötlet megszületéséig, a tervek elkészítésétől a megvalósításig.

===

Messziről indítom e bútorfelújításom történetét.

Több, mint egy éve történt, hogy egyik esti internetes böngészésem alkalmával ráakadtam egy hirdetésre, amelyben két gyönyörű, ónémet parasztágyat kínáltak eladásra. Amint megláttam, azonnal belém hasított a felismerés, hogy én mindig is ilyet szerettem volna! Meg is mutattam a férjemnek a képet az új ágyunkról, amelyre ő összeráncolta a homlokát és csak halkan annyit mondott: biztos nem!

A következő napokban, hetekben bevettem minden női praktikámat, hogy megvegyük az ágyat, de az uram hajthatatlan volt. Persze egyszer csak eltűnt a hirdetés, nekem pedig ott maradt a hálószobánkban a réges-régi IKEA-ás, kovácsoltvas jellegű franciaágyunk.

Nem voltam vele elégedett. Rendeltem egy doboz Annie Sloan Arles krétafestéket és a felület megtisztítása után két rétegben lefestettem a csöveket, száradás után waxoltam. Nagyon hangulatos lett a végeredmény. Fiatalos, friss, amely a szobához is sokkal jobban illett, és már jó pár hónapja használatban is van. Előfordul, hogy a kisebbik fiam mászókázik rajta, így emiatt alkalmanként elmozdulnak egyes részei, de ennek ellenére csodálatosan tartja magát!

Mi más lehetett volna a következő ötlet, mint festeni kell hozzá egy színben passzoló szekrényt!

Lelkesen nekivágtam a tervezésnek, beszerzésnek és szerkesztésnek, egy háromajtós, nagydarab barna szekrény lett a szerencsés kiválasztott.

Emlékeimben élt egy kép a Pinterestről, egy régi keleti mintáról. Keresni kezdtem és rátaláltam a nevére: Thepiz, jelentése díszítés arannyal.

Rengeteg fotót átnéztem és összeválogattam a nekem tetszőket. A gyűjteményből aztán számítógépen, Photoshop program segítségével nagyítással, kicsinyítéssel összeállítottam a saját kreációmat a három ajtóra.

Magamtól ügyeskedem, soha nem tanultam ezt korábban. Napokig tartott, mire megtaláltam a megoldást, a szerkesztésnél volt is egy pont, amikor szinte megfeszültem.  Az volt a gond, hogy a két szélső ajtónak más a mérete, mint a középsőnek, de ugyanazt a sormintát kellett rá megalkotni, csak pár centivel hosszabban méretben. Még álmomban is ezen gondolkodtam, mire végre sikerült.

Az elemeket egy-egy vágólapra tettem, amit kinyomtattam fekete-fehérben. A végső elképzelés színes maradt, hogy később festés közben legyen előttem példa. Íme a nyomataim:

A festés előtt a szekrénynek alapos tisztításra volt szüksége, kívül-belül egyaránt. Leszerelvényeztem a fogantyúkat, a zsanérokat és először belül színeztem át. Ehhez kikevertettem a falfestékünk színével megegyező vizes bázisú zománcfestéket, amelyet két rétegben vittem fel.

A szekrény vázát és az ajtók külső peremét Arles kellemes sárga színével festettem, a belső táblához pedig Old Ochre árnyalatot választottam. Maszkolószalaggal elválasztva a területeket gyorsan haladtam a munkával.

A kinyomtatott papírokból kivágtam a mintákat, azokat összeállítottam a felületen és rákopíroztam. Utána előkészítettem az összes létező Annie Sloan festékemet, ami itthon volt és hozzáláttam az aprólékos, díszítő festéshez.

Hónapokig minden szabadidőmet erre a szekrényre áldoztam.

Már ekkor eldöntöttem, hogy ezzel a bútorral nevezni fogok Az Alkotó Energia pályázaton. Néztem, ahogy telik az idő, és ahhoz képest hogyan haladok a festéssel. Visszaszámoltam a határidőig, hogy beleférek-e majd a kész művemmel, és decemberben már főállásban is ezt festettem. Napi 12-17 órákat térdepeltem a földön az ajtók felett. Szinte minden itthoni feladatot a férjem végzett és úgy kellett könyörögnie, hogy legalább enni hagyjam abba egy kicsit. Festettem éjjel-nappal.

Mikor már minden szín felkerült a mintára, egy kettes ecsettel az összes kontúrvonalat vékonyan áthúztam Pentart glamour akril arannyal. Végül is ez a Thepiz lényege, az aranyos csillogás mindenek felett!

A fotózást és a pályázati leírást is beleértve tényleg az utolsó pillanatban lett kész. Az elküldés perceiben már tűzijáték dörgött az égen, hamarosan éjfélt ütött az óra.

A mai napig körbeér a mosoly az arcomon, amikor eszembe jut a pillanat, hogy meglátom a Paksi pályázat levelét.

Első helyezett lettem Bútorfestés kategórián belül, Mesteri átalakítás címmel.

Köszönöm szépen az elismerést a zsűrinek, nagyon sokat jelent ez nekem!

Igazán hálás természetesen a férjemnek vagyok, hogy el tudott viselni azokban az időkben és támogatott, ha alkalmanként nem is zokszó nélkül. Külön öröm számomra, hogy a nyereményemet meg tudom osztani a családommal és együtt megyünk kikapcsolódni!

Íme a részletfotók az elkészült szekrényről:

 

***Legfrissebb hír***

Nemrég megvettem az ónémet ágyakat.. Egy év keresgélés után találtam két korábbiakhoz hasonlót, szuper állapotban. Lehet őket festeni!

===

Köszönjük Csók-Gyöngy Tímea beszámolóját, és szeretettel gratulálunk, hogy elképesztő elszántsága és kitartása ilyen remekművekhez vezet!