A koptatott hatás a krétafestékkel felújított bútorok egyik különleges ismertetőjegye. Első hallásra misztikusnak tűnik, de a vintage hangulat szerelmeseinek ellenállhatatlan hívószó. Ez a patina a kopott, öreg bútor egyik legvonzóbb tulajdonsága, amelyet természetesen vont rá hosszú évek használata.

Hogyan lehet a barna, lakkozott, halványan fénylő felületeket „új kopott” köntösbe bújtatni? Az évtizedek okozta fazon pár óra alatt megvalósítható!

Nincs szükség másra, csak egy vagány, trendi árnyalatra, pár kiegészítőre és 4-5 technikai lépésre. Ezek segítségével a projekt saját stílusban, saját színekkel, és a két saját kezeddel elkészíthető.

Ez a fiókos szekrény a 2019. év trendi színében..

 

 

..az Amsterdam Green árnyalatában tündököl. A fotók őrülten látványosak, a rejtély a stylingban van. Ez az árnyalat úgy nyerheti el megfelelő helyét az otthonodban, ha a környezete is rá van hangolva, Ezt két módon is el lehet érni, kontraszt hatással – például a buja Antoinette árnyalatot használva -, vagy hasonló árnyalatok használatával.

Az átalakítás itt most az utóbbi megoldáson alapul. A fal, amely mellett helyet foglal régi, botanikus könyvekből vett lapokkal van kitapétázva. Ez a környezet szinte átöleli a komódot, és bár egy szobába lépünk, a látvány azonnal visszaránt bennünket a természetbe. Ezt a hatást erősítik a fa természetes árnyalatai is a dekorációban, a fiók gombjain és a padlón.

Mezítláb vagy, és egy falatnyi zöld réten érzed magad?

Fel a túracipőkkel, mert bár könnyed a látvány, a natúr érzésért keményen meg kell dolgozni. Nincs ok aggodalomra, inkább lesz ez egy izgalmas kalandtúra, mint lehetetlen kihívás. A mintaleírások dramaturgiájához híven egy Hozzávalók listával indulunk, amely meglepően kevés összetevőt tartalmaz:

Az antik növényhatározó könyvekből származó lapok decoupage ragasztó segítségével kerültek fel a falra. Első lépésben Annie a padlón megtervezte az elrendezést, majd a falat és a lapokat is lekenve, egyesével felragasztotta őket. Egy száraz kefével dolgozott, közepétől a szélei felé haladva simított és rögzített, elkerülve azt, hogy levegő buborékok maradjanak alatta. A végén az így elkészült tapétát átkente egy réteg ragasztóval.

A bútor már több fázisban készült, de a festék és a wax gyors száradásának köszönhetően jó tempóban lehet vele haladni.

A kopott hatás elérésének két titkos fegyvere van: a két festékréteg és a csiszolás, ez adja a technika lényegét.

  1. Az első réteghez Annie az eredeti sűrűségű zöld festéket Old White árnyalattal világosította, és ezzel festette le a komódot.
  2. A száradás után, továbbra is hígítatlan formában, eredeti árnyalatában jött az Amsterdam Green második rétegként.

A Construma videó óta tudjuk, hogy szeretjük a csíkokat, és valójában itt is ez a lényeg: a sűrű festék ezzel az ecsettel felfestve olyan textúrát ad, – különösen, ha ügyelünk arra, hogy az ecsetet minden irányba mozgatva „rajzoljunk” is vele, – amely a később megjelenő patinás hatás alapja lesz.

  1. Most jön a KOPTATÁS! Egy pici csavar van a folyamatban: ennél a bútornál először Clear Wax kerül a festék rétegekre, és csak utána csiszolunk. Meg kell várni, míg a viasz tapintásra keménnyé válik, de így könnyebb dolgozni, és kevesebb por is keletkezik.
  2. A csiszolás hatására azon a részeken, ahol a mindennapi használat során hozzáérhetünk a bútorhoz – fogantyúk környéke, sarkokon – előbújik a világosabb réteg. A természetes hatás elérése érdekében több ponton – éleken például – egészen a natúr fa alapig vissza lehet csiszolni.
  3. Befejezésképpen ecsettel egy újabb viaszréteget kell felvinni a szekrény felületére. Ez védelmet nyújt a festett felületnek, és egyben hajszálnyit sötétebb árnyalatokat is hoz, amely kiváltja a természetes, érett látványt.

A fiókos szekrény projekt tökéletes munka, hogy bemutassa a koptatás egyáltalán nem bonyolult lépéseit. Ugyanakkor kiváló példája a „színes föld árnyalatok” bemutatkozásának is! Színek, amelyek nem a barna valamelyik árnyalatai, hanem meleg, sárgás és vöröses mélységet hordoznak magukban: egy pici csellel tökéletesen alkalmasak Annie kedvenc earthy hangulatának előcsalogatására.