Tavaszi nagytakarítás? Szekrénytetők, könyvespolcok, függönymosás?

A cikk írója talán még e percben is azon gondolkodik, bevallja-e vagy sem, de ő bizony nem híve (vagy csak lusta) ennek a nagy felhajtásnak. Helyette a hétvégi takarítások során tesz egy-egy nagyobb kitérőt, hogy ezek is teljesüljenek.

Sebaj, bukott angyalként folytatva az írást, a tavasz illata a levegőben, a lakást beragyogó napsugár minden lakástulajdonosból előcsalogatja a megújulás iránti vágyat. És ha a takarítás kihívásával nem is sikerül megbirkózni, ez valamilyen furcsa oknál fogva nem vált ki ellenállást.

Főleg, ha csak egy – kihagyva a lakás átrendezését, a nagy felfordulást – pici felújításról van szó!

Mi erre a leggyorsabb megoldás? Textilek!

Ha nincs kedved bútorokat tologatni, nagyobb összegeket rááldozni, akkor a textilek, kárpitok lecserélése, vagy átalakítása szupergyors ötlet. Ráadásul a függönyök felfrissítése a tavaszi nagytakarítás fontos lépése is egyben. Nincs több kifogás, így összekötheted a kreatív kikapcsolódást a hasznos háztartási munkával!

A borsos árú függöny- és kárpit anyagok helyett Annie Sloan Chalk Paint festékkel felújíthatod a meglévő lakástextileket, vagy ha újat szeretnél, nem kell üzletről üzletre járnod a kigondolt árnyalat miatt. Saját színeket hozhatsz be a lakásba a festékkel, stencil és maszkolószalag segítségével pedig olyan egyedi mintát és színkavalkádot varázsolhatsz rá, amelyet megálmodtál.

Itt van három hasonló festős projekt, amelyeket pár perc alatt tanulmányozva képes leszel elsajátítani a textilfestés alapjait, és akár már a hétvégén új hangulat fogadhat az otthonodban.

Annie Chateau Grey függönye

Saját műhelyébe készített darab, amelyet három lépésben varázsolt egyszerű lenvászonból hangulatos, és teljesen egyedi dekorációvá.

Először az egész anyagot vízben felhígított Chateau Grey árnyalatú Chalk Paint festékbe merítette. Nagyjából 3dl festéket kevert el körülbelül 40 liter vízben. A kezével dolgozott, hogy meggyőződön róla, jól elkeveredett, és az anyagon nem keletkeznek sötétebb foltok, egyenletesen fedi majd be a festék a textilt.

Ez a mennyiség egy általános recept. Minden anyag másképp veszi fel a festéket. A természetes alapanyagúakat, mint a len, pamut, selyem általában jobban befogják. Ellenben a kevert szálas textileken visszafogottabb árnyalatok születnek. Hasonló a helyzet az anyag eredeti színével kapcsolatban is, a sötét alap színek nagyban befolyásolják a végeredményt.

Érdemes először egy próbafestést végezni egy pici anyagdarabon, azt megszárítva ellenőrizni, megfelel-e a szín az elképzelésednek!

Felkészültél?

Az anyagot a festékes vízzel teli kádba engedve érdemes szisztematikusan haladni, belenyomkodni, átitatni. 3-4 perc elegendő idő, ha közben alaposan átáztattad és áthajtogattad a festékfürdőben.

Miután megszáradt, rákerülnek a Chateau Grey színű, függőleges sávok.

Ehhez Annie egy asztalra fektette az anyagot, maszkolószalaggal rögzítette és kijelölte a festett területeket. Egy lapos ecsettel vitte fel a festéket, hígítás nélkül. Érdemes a sávok közepén kezdeni, majd innen haladni szakaszonként a szalagok felé jobbra-balra. Ezzel elkerülhető, hogy az ecsetben lévő nagyobb festékmennyiség a textilen keresztül beszivárogjon a ragasztószalagok alá, elmosva a határokat. Pontosan ezért kell várni a következő lépéssel, a szalagok eltávolításával is a teljes száradásig.

Már így is látványos darabunk van, de most jön a harmadik dekorációs technika, két stencil segítségével.

A hullámos mintát Old Violet szürkéslila árnyalattal a függőleges sávok mentén vitte fel, az Old White-tal készített fehér virágok pedig a sötétebb sávok közepére kerültek.

A festőhengerrel könnyű dolgozni, a sablon áthelyezésénél azonban nagyon kell arra ügyelni, hogy két minta között a távolság ugyanakkora legyen. Van egy tipp, hogy a mérőszalag használatát elkerüld: a stencil felső szélét az előző minta aljához illesztve minden új egységnél ugyanazt a távolságot tarthatod!

Gratulálok! Túl vagy az alapokon! Nagyon izgalmas, és könnyen kivitelezhető folyamat, de nem csoda, ha kérdések sorakoznak a fejedben. Szívesen megnéznéd, Annie hogyan csinálja?

Ez a videó segít majd megtalálni a válaszokat!

Az alig egy óra alatt (szárítógépet használva) elkészített textil egy ágyra tervezett dekoráció lett. Az alap árnyalathoz az Aubusson Blue Chalk paint színt választották, a stencil minták pedig Antoinette romantikus árnyalatával készültek.

A Facebook albumokat bújva egy tavalyi, hazai példa sikere további ötletet adhat!

Forgalmazónk, Az asztalom a Művészetek völgyére készülve rengeteg munkát fektetett a helyszín dekorációjába.

A műhelyük hangulatát szerették volna megidézni a kopott pajta falain belül és kívül.

A felkészülés jegyében egy festett függönyt is elhelyeztek. Esti fények mellett korábban ilyen csodás hangulatot teremtett, ragyogó napsütésben pedig a falat színezte izgalmassá.

Nagyon egyszerű: egy vödör forró víz, bele pár kanál festék, jól elkeverve. Ez itt a Burgundy, és max. 20 perc múlva ki is vettük. A napon néhány óra alatt megszáradt, és dekorációként hónapokig díszítette a műhelyünket. A függöny anyaga 100% poliészter, mégis szuperül működik. Nagyon gazdaságos megoldás, és bármikor újra fel tudjuk frissíteni, vagy épp új színnel festeni. Az asztalom, Gödöllő

Kisebb lépésekben is átalakíthatod az otthonod hangulatát textilekkel, ha a függönycsere elsőre ijesztőnek tűnne!

Remek ötleteket találni Francia kék, győri forgalmazónk oldalain, egy-egy textilfestő workshop nyomán. Az olyan “barátságos méretű” lakberendezési textilek, mint egy párnahuzat, terítő, vagy pici csipkedekor feldobható színekkel úgy, hogy még vödörre sincs szükséged. A képek adnak egy kis ízelítőt arról, HOGYAN!

Ezzel a lépték váltással létra nélkül, pár óra alatt tavaszi hangulatba hozhatod a nappalidat, feldobhatod a kanapéd.

Ezen a workshopon többek között.. egy vitrázsfüggönyt festünk meg, bebizonyítva, hogy az ódivatú, nagymamától ránk testált nylon függönyökkel is lehet kezdeni valamit.

Sőt! Nálam az üzletben, az ablakokon a Graphite-tal és Aubusson Blue-val festett függönyök lógnak és a csodájára jár mindenki. Ámulnak, mert nem hiszik el, hogy műanyag. Ezen kívül egy kis horgolt terítőt is festünk. Minden házban lapul a szekrény mélyén legalább egy hasonló darab, ami ugyan formára szép, de senki nem teszi már ki divatja múlt hangulata miatt. – Francia Kék, Győr

Belevágsz? A textilfestés előnye, hogy nagyon kevés festékre van szükség, mert vízben oldva, és a stencilek mintáihoz akár kisebb kiszerelés is elegendő. Ez még azt is lehetővé teszi, hogy egyszerre több színnel kísérletezz, vagy a lakás több pontján vesd be a függönyök, ágytakarók, terítők frontján ezt a technikát.