Anna szobájának átalakított bútorainál Újházi Ildi kárpitos munkája volt segítségünkre. A foteleket és egy kis puffot “húzott újra”, ez utóbbiról készített egy nagyon részletes demo leírást.

Ezt megosztva veletek szinte biztos, hogy nem csak a bútorfestéshez, hanem a házi kárpitozáshoz is megjön a kedvetek. Ildi workshopjain IDE KATTINTVA ezt is el lehet tanulni!

Induljon a bemutató!

Van unalmas munka és van amit szívesen csinálok, ez itt a második elárulom. Csak a végeredményt kell nézni, hát nem imádni való?

Abszolút kezdő hobbikárpitosnak való, némi kézügyességgel és lelkesedéssel elvégezhető.

Azt hiszem, ebben jó vagyok. Mármint van némi kézügyességem és lelkesedésem is akad.

Alapjában a puff kárpitozás tényleg nagyon egyszerű. Itt ugyan varrni is kell kicsit, de a legegyszerűbb fogásokkal. A kárpitozás mindig bontással kezdődik. Egyszerű szerszámokkal elvégezhető folyamat, a lényege, hogy nem maradjon bent korábbi szög vagy kapocs, és vigyázzunk a fa részekre. Kapcsot akár egy lapos csavarhúzóval is kiszedhetünk, a szögekhez jól jöhet egy szögkihúzó is. Ha lebontottuk a kárpitot, a szivacsozás is eltávolítható, ha úgy ítéljük, meg, hogy újra van szükség. Ezt ennél a munkánál én is leszedtem.

Hogyan készül?

A szivacs méretre vágás után felragasztható, majd érdemes lefedni vliessel is (ez egy vattaszerű anyag, igen könnyen kezelhető, és nagyon hasznos: ápol és eltakar). A vlies felrakása után a kárpit kiszabása következik: jelen esetben a tetejére és oldalára is.

A teteje az alap keret befogó méretei szerint (40×60, lemérve pontosan a fakeretet) szabva + a varrásráhagyások (1 cm oldalanként). Ezt követi oldalak kiszabása, számításának képlete:  a keret magassága+szivacsvastagság+letűzéshez szükséges mennyiség+varrásráhagyás. Jelen esetben ez 9 cm volt, mind a négy oldalhoz kiszabva.

Először ezeket az oldalakat varrjuk össze.

Egy végtelen sál lesz az eredmény. Majd ezt a sálat gombostűzzük körben a teteje anyagához. Ilyenkor a sarkoknál kell a legjobban figyelni, hogy szépen mutasson a színen.

Összevarrva már majdnem kész is, itt már csak az illesztésekre kellett körben pompomos szalagot tenni. A felületre ráhelyezeve fel is kapcsozható.

Ha valamivel (pl díszítő szalaggal, vagy ezen a puffon a rojtos kéderrel) lefedjük a kapcsokat, nem kell visszahajtva tűzni az anyagot, a felesleg le is vágható. A szalagot vagy kédert sima ragasztópisztollyal lehet rögzíteni.

 

Ildi rutinosan “öltözteti át” a régi, kopott, de szívünkhöz nőtt bútorokat, és ebben az igazán nagy kincs a szaktudása. Az elmúlt években workshopjain bebizonyosodott, hogy hasonlóan a bútorfestéshez, ez is továbbadható, megtanulható. Igaz, jó néhány óra szükséges hozzá, és természetesen nem válik belőled profi kárpitos ennyi idő alatt, de elsajátíthatod a kárpitozás szakmai fogásait úgy, hogy később önállóan, otthon, egyedül is neki merj fogni egy felújításnak.

Van egy szeretett széked, vagy foteled, amely kárpitja már kopott, ódivatú, de semmiképpen nem szeretnél megválni tőle? Nézz be, IDE KATTINTVA, mikor tart Ildi újabb foglalkozást, és az ott tanultak alapján te is felújíthatod a saját bútorodat egyszer!