Polítúr, pác, lakk – a fa bútorok felújításához a hagyományos módszerek ma is megfelelőek. Ezek azonban alapos felkészültséget, óvatos és komplex munkát kívánnak. Egyrészt, mivel alapanyagai között zavaró szagú vegyszerek is vannak, másrészt az előkészületek, vagy az egymást követő munkafázisok több időt vesznek igénybe a száradás miatt.

Hogyan érhetünk el hasonló hatást, sokkal gyorsabban és könnyebben?

Az Annie Sloan Wax-ok segítségével, amelyekről bővebb infót forgalmazóink oldalain, IDE KATTINTVA olvashatsz!

Várj, előbb ismerd meg az “anyagot”!

Ebben most Selyemfény Műhely alkotója, Csók-Gyöngy Tímea lesz a segítségedre, aki ezúttal a sötét viasz felhasználási módjait járja körül.

Bútorfelújítás Chalk Paint festék nélkül

Sok-sok bútort festettem már Annie Sloan Krétafestékekkel, alkalmaztam a felületen különböző technikákat is és mindig igyekeztem pontos leírást adni az felújítás menetéről.

Már régóta érik bennem a gondolat, hogy érdemes lenne pár bútorfelújítást megmutatni nektek, ahol nem történt festés! Tudom, furcsa ez pont tőlem..
Szép és értékes eredmény születhet csak a viasz használatával, még ha nem is olyan látványos. Következzen egy rövid beszámoló egyik kedvenc termékemről, jöjjön a Dark wax!

Drága antik daraboknál és egyszerű, hétköznapi fa bútoroknál remekül használható a sötét viasz. Ápolja, táplálja a fa anyagát és egyben védelmet is nyújt a felületen.


Természetes sötét pigmentjeivel elmélyíti a fa barnaságát, kiemeli mintázatát, erezetét. Bármilyen típusú natúr fának jól tud állni.

Ez az Art Deco éjjeliszekrény-pár is megőrizte eredeti jellegét viaszolás után. Barátságosabb, modernebb megjelenése lett politúr nélkül.


Az általam bemutatott példák mindegyikénél ugyanazt a munkafolyamatot alkalmaztam.

Alapos csiszolással eltávolítottam a régi, megöregedett lakk réteget, majd portalanítás után bedörzsöltem a sötét viaszt.

Én egy anyag segítségével viszem fel a fára a waxot, de lehet találni az Annie Sloan termékek között kifejezetten viaszoláshoz kifejlesztett ecsetet (IDE KATTINTVA meg tudod nézni!).
Fontos, hogy alaposan töröljük vissza a maradék viaszt, mert így kapunk egyenletes, tiszta felületet. Minél tovább simogatjuk, dörzsöljük a viaszolt bútort, annál fényesebb lesz.

Erre kitűnő példa ez a lomtalanításból mentett thonet szék.

Gondolom a fa, mint anyag szeretete sokunkat összeköt. Nem szükséges a hibátlan felületre törekedni az előkészítés során. Sok olyan karc, sérülés keletkezik egy bútoron a használat során, amit még ha szeretnénk se lehet kicsiszolni, illetve a tapaszolás sem megoldás.

Egy kedves, fiatal pár gyönyörűen felújított lakásában jól mutat ez az Art Deco asztal, amit a pincéjükben találtak. Foltos, karcos, néhol hiányos is, ennek ellenére a sötét viasz harmonikusan összedolgozza a felületet és képes új arcát mutatni az asztal. Természetesen a székek is megkapták a maguk wax adagjukat.

Idővel, ha szükségét érezzük újra lehet törölni a viasszal a bútorunkat. Ez alkalommal még könnyebb dolgunk lesz, egyetlen portörlés után lehet is dolgozni.

A sok CSAK viasszal átalakított bútor biztosan remek inspiráció a számodra, és bizonyítékul is szolgálnak, hogy a csodás színpaletta szereplői mellett érdemes számon tartani a Dark waxot! Csak sikerünk lehet vele!

Keresd a hozzád legközelebb eső forgalmazónkat, és oldalain, IDE KATTINTVA további részleteket és lépésről lépésre leírást olvashatsz a témában!