Az első saját lakásra, legyen bármekkora, legyen bárhol, szinte mindenki szeretettel emlékszik vissza.

László Dalma nemrég vásárolta meg, és rendezte be saját kis birodalmát.

Ősszel vettem egy erősen felújítandó lakást,..

..de a bútor teljes cseréjére nem volt keretem. Sokat olvastam a bútor- és csempefestésről, már-már meg is álmodtam a végeredményt. Végül belevágtam!

A kiválasztottam a Paris Grey lett, és az eredmény magáért beszél, azt hiszem egy darabig nem is lesz szükség a bútor cseréjére.

Imádott lakásom rövid története

Első ingatlanom tulajdonosaként már azzal hatalmas álom vált valóra, hogy egyáltalán kulcsot kaptam egy saját birodalomhoz. Már a legelső, személyes megtekintésnél láttam a sok “borzalomban” a lehetőséget. Azt is tudtam, az első perctől kezdve, hogy nincs arra anyagi keretem, hogy egy mai, modern, fullextrás konyhát csináltassak, így igyekeztem minél több DIY megoldás alapján inspirálódni és a meglévő alapokból a legtöbbet kihozni.

Többek között így bukkantam rá az Annie Sloan festékekre is.

Rengeteget olvastam róla, és sok Youtube videót is megnéztem. Olyanokat, amelyekben hozzám hasonló, hétköznapi nők varázsolják át saját bútoraikat. Nagy falatnak tűnt, de gondoltam, ha másoknak is megy, én miért ne próbálnám meg?

Amint a képeken is látszik, a festésen kívül azért kapott még némi ráncfelvarrást a konyhabútor, de az anyagiak szűkössége miatt nagyon odafigyeltem a kiadásokra.

Első lépésben lekerült a felső rész, így az egész konyha sokkal tágasabb lett

Az előző tulajdonosnak a hűtőszekrénye a szemben lévő sarokban volt, ezzel elvéve egy kis reggeliző asztal helyének lehetőségét. Ezt nem akartam így hagyni, ezért a szekrény utolsó elemétől is megszabadultunk, tökéletes helyet biztosítva a hűtőnek.

Ezzel persze akadt némi problémánk is, mert a boltokban kapható hűtők sajnos mind 1-2 cm-rel magasabbak vagy szélesebbek voltak a megengedett méreteknél. Végül a egy online piactéren, használtan bukkantam rá a tökéletesre.

Az eredeti fotókon jól látszik, hogy a felső szekrénynek volt egy dupla ajtós, üveges része illetve a sarki elemnek nem volt ajtaja. Én szeretem zárt ajtók mögött tudni a konyhai holmikat, így hármat utólag csináltattam, hogy azok a részek is zártak legyenek.

Ezek után jöhetett a festés

Ezeken a bútorokon gyárilag egy fólia réteg adja a színt. Egy mai, új bútorlapról biztosan irtó nehéz lenne leszedni, de szerencsémre ez az évek alatt úgy fellazult, hogy egyetlen mozdulattal le lehetett szedni. Csak a natúr MDF bútorlap maradt, ami tökéletes alapja volt a festésnek, csiszolást sem igényelt.

Első rétegben alapozó festéket kentem rá (Harzo T-16), aztán két réteg Annie Sloan festéket. Mivel az egész lakásban a szürke-fehér-rózsaszín árnyaltai szerepelnek, nem volt kérdés, hogy melyik színt fogom választani. Végül kapott egy réteget Clear Waxot is, ez hozta ki igazán a festék gyönyörű színét.

Vettem egy új munkalapot, és a mosogató is cserélve lett, és a festett hátfal koronázta meg az egészet. Csempe festéséről is rengeteget olvastam, korábban sosem próbáltam még. Eszméletlen jó megoldásnak tartom, főleg azok számára, akik költséghatékonyan szeretnék felfrissíteni a konyhájukat. A recept: 1 réteg alapozó, 4 réteg zománcfesték és 2 réteg lakk. A lakk szuperül megvédi a festéket, így nyugodtan lehet takarítani is.

Ha így utólag bárki megkérdezné, hogy újra belevágnék-e, azt mondanám, bármikor!

Imádom a konyhámat, minden alkalommal úgy megyek be, hogy a lelkem gyönyörködik, és az egészben az a legfelemelőbb, hogy ez az én munkám. Azóta akárkivel beszélgetek erről a témáról, mindenkinek azt mondom, hogy nyugodtan vágjon bele, nem fogja megbánni!

A történetből még annyi kimaradt, hogy a régi szekrénygomboktól is megváltam, a helyüket Harzo Fix-szel betapasztottam, lecsiszoltam és ezután festettem.

Sok szeretettel gratulálunk az átalakításhoz!

=============

Festettél már hasonló módon bútort, és szívesen megmutatnád nekünk? Küldd el a képekkel tarkított leírást, és egy pár mondatos bemutatkozást az info@anniesloan.hu e-mail címre, és mi büszkén megmutatjuk itt a blogon a többi rajongónak is!