A fészekrakók és az alacsony költségvetésből bútoraikat felújítók csapata mellett az első, igazi otthonuk beköltözői azok, akik Annie Sloan Chalk Paint festékeket választják.

Miért?

Használt lakás megvásárlásakor előfordul, hogy a konyhát “készen kapjuk”. Viszont a súlyos milliók kiadása után az a tipikus helyzet, hogy egy jó ideig nincs pénz százezres átalakításokra, felújításokra, fokozatosan kell mindent megoldani. Érzelmileg is küzdelmes lépést tartani az idővel és a pénztárcánk tartalmával, ezért ha gyorsan megvalósítható lehetőségre bukkanunk, egy csatakiáltás erejével kiáltunk fel, hogy IGEN, ez kell nekem!

Természetesen minden helyzet egyedi, ahogy Lorena konyhájában is picit másképp került képbe az átfestés lehetősége. A megoldásban számunkra, bútor(át)festők számára az a különösen szimpatikus, hogy milyen tisztelettel voltak a meglévő konyhabútor iránt, és milyen sok energiát fektettek abba, hogy felhasználják elemeit ahelyett, hogy 100%-ban újat építsenek.

Reméljük – és a cikk végén ez ki is fog derülni -, a munkába fektetett energia egyben óriási öröm is volt, amelyet a bútorra nézve nap, mint nap érezni fognak.

Az alapokról

A konyhafelújításunk úgy indult, hogy vásároltunk egy házat, amely konyhája nem volt túl nagy, és a szín világa sem igazán passzolt hozzánk. Viszont a bútor tölgyfából készült, és nagyon sajnáltuk volna kidobni, ezért asztalossal megnézettük a szerkezetét. Kiderült, hogy tökéletes állapotban van, így csak azt kellett kitalálnunk, hogy lehetne bővíteni és világosabbá tenni.

A Hobbi Bútorfestők csoportnak a Facebook-on már rég tagja vagyok, és figyeltem az átalakításokat, hogy milyen csodák kelnek életre krétafesték segítségével. Sokat gondolkodtam, mi hol tudnánk ezt kipróbálni.

A konyhánk tökéletes célpontnak bizonyult!

Kezdetben abszolút fehér pártiak voltunk. A férjem azonban, aki végig társam volt a felújításban, az interneten nézegette a különböző konyha képeket, és rátalált egy nagyon szép, olívazöld árnyalatú, antikolt konyhára. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, tudtuk, hogy a fehér helyett inkább ehhez hasonlót szeretnénk. Megbeszéltük, ha sikerül megtalálni a megfelelő színt, akkor mi magunk szeretnénk megcsinálni, és elvethetjük azt a lehetőséget, hogy szakemberhez forduljunk. Ezután gyorsan rátaláltam az Annie Sloan krétafestékre, a Duck Egg Blue lett a mi színünk.

Az asztalos időközben meg tudta oldani a bővítést, így a konyhabútorunk ma 3 anyagból áll: a váza az eredetiéhez hasonló bútorlap, valamint felhasználtuk a régi tölgyfa ajtókat, az új ajtók pedig fenyőfából készültek. Annie Sloan krétafestékkel lefestve, nem lehet megállapítani melyik melyik, az egész egységes képet mutat.

Hogyan kezdtünk hozzá?

Először rendeltem egy kisebb doboz festéket, amelyet egy kis ajtón kipróbáltam. Az előzetes tisztítást leszámítva, csiszolás nélkül kentem fel, és már az első réteg festése meggyőzött arról, hogy ez lesz a tökéletes anyag számunkra.

Végül két rétegben festettük át a konyhabútort, amelyet matt lakkal zártnuk. Az antikolás egyenlőre elmaradt, de nem kizárt, hogy a későbbiekben meg fogjuk csinálni.

A végeredmény?

Azt, hogy mennyi időt szántunk rá, nem is tudjuk pontosan. Nagyon siettünk, hogy időben elkészüljön, és két kisgyerekünkkel még karácsony  előtt be tudjunk költözni. Ezért szinte az asztalos nyomában jártunk, ahogy készítette a konyhát, a férjemmel és anyukámmal felváltva, folyamatosan dolgoztunk.

A fát nagyon jó volt festeni, és a bútorlapot is szépen befogta a krétafesték, két rétegben.

Sajnos egy apró hibát észrevettünk azóta, 2 ajtón látszik, hogy maradt némi zsírfolt a lapon, ami az új színen átüt. Valószínűleg ezeket cserélni fogjuk, de ezt leszámítva nagyon tetszik a új konyhánk

Sok szeretettel gratulálunk az átalakításhoz, és köszönjük, hogy megismerhettük a teljes történetet!

=============

Festettél már hasonló módon bútort, és szívesen megmutatnád nekünk? Küldd el a képekkel tarkított leírást, és egy pár mondatos bemutatkozást az info@anniesloan.hu e-mail címre, és mi büszkén megmutatjuk itt a blogon a többi rajongónak is!