Kiléphetünk egy pillanatra a konyhából? Tudom, hogy minden háziasszony kedvenc helye ez a csodás birodalom, de a finom ételek tálalása, a család és a vendégek elkápráztatása a terített asztalnál kezdődik. Ma már az étkészleteknek, poharaknak és más praktikus kiegészítőknek nem kell megbújniuk a fedett szekrények mélyén, látványos dekorációként is szolgálhatnak a lakásban.

Pont, mint ezen a megújult tálalószekrényen!

A Selyemfény Műhely festőművésze, Gyöngy Tímea kapta a megbízást, hogy egy több évtizede a család birtokában (és használatában) álló örökséget új szín(ek)be öltöztessen, és ismét tökéletes lett a végeredmény.

Hálásak vagyunk neki, hogy a munka lépéseit is ugyanilyen precízen dokumentálta és az alábbi bejegyzésben meg is osztja velünk.

Egy nagyon kedves hölgy keresett meg azzal, hogy külföldről hazaköltözése után szeretne új lakásába berendezkedni . Lenne egy-két festési feladat, amivel engem bízna meg. Egyike volt ennek a gyönyörű Villeroy tálaló felújítása.

Még az édesapja kapta fiatalember korában fizetés helyett – mesélte a tulajdonos mosolyogva.

Szerkezetileg hibátlan állapotban volt a bútor, de az idők során az illesztéseknél berepedezett a festék és a lakk is nagyon megsárgult rajta. Elérkezett az idő a megújulásra!

Az ajtókat levettem és a zsanérokat is leszereltem, és a felső, elöregedett rétegeket lecsiszoltam. A belső tér nem igényelt külön foglalkozást a festés előkészítéséhez. A tálaló alsó részének vastag fedlapjáról hőlégfúvó segítségével eltávolítottam a festéket, amely kemény és hosszadalmas munka volt. Nem csak a mérete, hanem a minőségi kivitelezés miatt is nagyon nehezen haladtam. Ez a rész kapta a legalaposabb csiszolást, és nagyon szép felület lett a végén. Még a friss fenyő illata is érződött, annyira megtisztult.

Szerintem egy ilyen nagy méretű szekrénynek mindig jót tesz, ha több színt használunk a felújítás során, legyen ez akár árnyalatnyi különbség is. Így – a külső és belső tér különbségében – körvonalazódik a bútor “teste”.

A belső teret Louis Blue színnel festettem két rétegben.

A tálaló az étkezőben foglal helyet, ami közös, nagy légtérben van a nappalival. Itt található még egy másik uralkodó jellegű bútor is, a nagyméretű családi kanapé, amely sötétkék. A két bútornak párban kellett összhangot teremtenie a helyiségben.

Mindezek miatt a külső felületre Napoleonic Blue kéket terveztünk, de élőben kicsit világosabb lett az elképzeléseinkhez képest. Ezért Annie Sloan Graphite színével kompenzáltam és egy kis feketével tovább mélyítettem a kéken, amely végül így lett tökéletes.

Mivel ez egy családi emlék is egyben, a múltat idézve Old Ochre színnel megfestettem az ajtók, fiókok világos peremét.

A tálaló munkalapját a gondos előkészítés után sötét viasszal dörzsöltem át, ami még jobban kiemelte a fa szép erezetét.

A krétafestéket ezen a bútoron lakkal zártam. Érdemes tudni, hogy a lakkozás minimum két rétegben szükséges a megfelelő hatás elérése érdekében.

Remélem a tálaló miatt most sokan kaptak kedvet a bútorfelújításhoz, és az új évben még több lelkes bútorfestő vág majd neki bátran az ilyen átalakításoknak!

==============

Festettél már hasonló módon bútort, és szívesen megmutatnád nekünk? Küldd el a képekkel tarkított leírást, és egy pár mondatos bemutatkozást az info@anniesloan.hu e-mail címre, és mi büszkén megmutatjuk itt a blogon a többi rajongónak is!