Talán minden a díszítő ecsetekkel kezdődött, aztán a The Colourist megjelenésével robbant, és azóta úgy tűnik, komoly bútorfestő trenddé válik.

Aprólékos, finoman kidolgozott, vagy épp látszólagos hanyag lazasággal megrajzolt minták, vad színek vagy finom összhang – új irány a bútordekorálásban.

Egyelőre külön elnevezés nélkül futó irányzat ez, de körvonalai mindenképpen a bútordekorálás berkein belül foglalnak helyet. Rengeteg ismertetőjegye van, amelyek segítségével könnyen azonosítható és bárki által elsajátítható.

A kép forrása itt!

Melyek ezek?

Ragyogó és erős színek, bátor kontraszt, fiókokon és szekrényajtókon átívelő grafikák, szabálytalan, trendi formák. Olyan, mintha nem is lenne szabály, mintha pont ez adná a látvány esszenciáját. Mindeközben a méret nem akadály, térdig érő asztalkán és egy fél szobát elfoglaló fiókos szekrényen egyaránt alkalmazható, mert a részletgazdag minták egységei a felület méretével arányban változtathatók.

Az új inspirációs modelleknél olvashatunk arról, hogy a felkerülő rajzok ugyan igényelnek némi előzetes vázlatot, de a színek kombinálásával és a részletek további, spontán megszerkesztésével minden a helyére kerülhet.

Ahogy a dizájn, úgy a technikák sora is szinte végtelen, az egyetlen fontos lépés a színek gondos kiválasztása. Lehet, hogy a dekoráció minden más összetevőjénél szabad a tánc, de az árnyalatokat a megfelelő alapelvek szerint (pl. komplementer, kontraszt) továbbra is előre meg kell tervezni, hogy a végeredmény ne okozzon csalódást.

Kedvet kaptál a bútordekoráláshoz? Lássunk néhány konkrét ötletet, milyen szakmai fogások állnak a háttérben, amelyek feldobják a bútorokat!

A kép forrása itt!

Kezdőként jó választás a stencil technika, mert sablon segítségével magabiztosan lehet felvinni a mintát. A bútor alap árnyalatához kell igazítani a festék színét, és pillanatok alatt elkészíthető.

Még a legapróbb, legvisszafogottabb sablonnal készült minta is erőteljes változást jelenthet. A stencil jellegétől függően egy vagy több színnek dolgozhatunk, aszerint, hogy mennyire figyelemfelkeltő darabot tervezünk.

A kép forrása itt!

“Az öreg íves tálalót az Annie Sloan paletta Giverny színével festettük. Ez a szín nagyon megosztó, némi bátorságot kíván a használójától. Viszont ez a harsány fókuszpont fontos lakberendezési megoldás volt ebben a csopaki konyhában. Ellensúlyozásaként erősen visszakoptattuk a felület, majd Cream színnel csipkeszerű mintákat festettünk rá stencillel, megtörve a hatalmas bútor egyhangúságát. A felületet Clear és Dark Wax keverékével zártuk, amely végül elmélyítette a kék szín élénkségét.” – Viki, Asztalosfabrik

A stencillel színátmenetes nyomatot is készíthetünk, de ilyenkor sokkal jobban kell ügyelni a színek kombinációjára, és az összedolgozás technikája is alapos munkát kíván.

A kép forrása itt!

“Miután kiválasztottam a stencilmintát és ráhelyeztem a vászontáskára, rögzítettem. A három színt – Scandinavian Pink, Provence, Emile – stencilhengerrel vittem föl a felületre, ügyelve arra, hogy az átmenetek nagyon finomak legyenek. A fixálás titka, hogy száradás után forró vasalóval kell átvasalni, így később bármikor kézzel mosható.” – Vivien, Francia Kék

A stencillel nem kell minden esetben arra törekedni, hogy az erős fókuszt képezzen. Ilyenkor jó megoldás, hogy a bútorról választott színnel készítsük a mintát. Ezzel a teljes képbe belesimuló színnel finom dekorációt készíthetünk, amely a munkadarab hangulatát ugyan feldobja, de a legkevésbé sem lesz főszereplője a látványnak.

A kép forrása itt!

“A tükör az alaptechnikák workshop keretében készült, két szín egymásra festésével. Ebben az estben a Burgundy került rá első rétegben, majd következett a Scandinavian pink. Száradás után erősen, de egyenletesen visszacsiszoltuk a felületet. Ezt követte az alapszínnel, azaz a Burgundyval való stencilezés, végül Clear Wax zárta a felületet.” Viki – Asztalosfabrik

Ezt a típusú dekorációt nem csak festékkel, hanem más anyaggal is elkészíthetjük. Ebben az esetben egy különleges, domború minta jelenik meg a bútor felszínén, amely további színezés nélkül is észrevehető dekorációs elem.

A kép forrása itt!

“Ezt a natúr fenyő szekrényt az Annie Sloan Chalk Paint festék Lem Lem színével festettem àt, egy rétegben. Az ajtóra és az oldalaira stencilpasztával 3D-s, kidomborodó stencilmintát tettem. Száradás után az egészet átfestettem még egy réteg Lem Lem festékkel, közben a French Linen színt belemostam a még friss zöld festékbe. Végül Clear Wax-szal zártam az egész felületet, és Dark Wax-szal öregbítettem a szekrény széleit, valamint a stencilmintát is kiemelten vele.” – Edit, Bútorfaló

Túl vagy már a stencillel való kísérletezésen, és olyan mintát szeretnél a bútorra varázsolni, amelyet ezzel már nem lehetséges? Akkor ismerd meg a transzfer technikát!

A kép forrása itt!

A kis zöld bútor a haladók számára szervezett workshop-on nyerte el új formáját. A részvevőkkel korábban már mindent megtanultuk a festésről, erre az alkalomra már konkrét ötletekkel és pontos tervekkel érkeztünk. A kisszekrény Amsterdam Green árnyalatot kapott, és a transzfer technika segítségével került fel rá ez a színes kép. További dekorációs lépésekkel elértük azt, hogy a fotó „beleolvadjon” a bútor dizájnjába, és egy valóban új stílusú szekrény szülessen. – Erika, Az asztalom

Ez a művelet már komolyabb tervezést igényel, először is a kép színét a bútor színéhez és stílusához kell kiválasztani. Sőt, azt is meg kell oldani, hogy további festéssel, stencillel, vagy a kép megfelelő helyen való elhelyezésével természetes módon foglaljon helyet a dekoráció a bútoron, beleolvadjon a látványba.

A kép forrása itt!

“Ennél a kisbútornál teljesen szabad kezet kaptam mind színben, mind mintában. A megrendelő kérése csak az volt, hogy vagány és merész legyen. Ezért is választottam Annie Sloan English Yellow-ját, mellé pedig egy kis Provance-ot. A festés közben jött az ötlet,hogy megfűszerezzem kicsit egyik kedvenc stílusommal, a Pop-Art-tal. Így kapta az ajtaja ezt a transzfer képet. A festék megcsorgatása a végén már csak hab volt a tortán…” – Tünde, Kisvacak Kreatív Műhely

Mi történik, ha egyátalán nem használunk kiegészítőket? Helyette egy szál ecsettel dolgozunk? Vagy épp ellenkezőleg, kiválasztunk egy megoldást, és azt megsokszorozva alkotunk? Vagy a kész stencil minták egy-egy részletét tovább színezzük?

Ezek a kérdések vezetnek el bennünket a bevezetőben bemutatott új irányhoz, amelyek részleteit az alábbi példákon felismerheted.

A kép forrásai itt, itt és itt!

Reméljük, a fenti ötletek téged is arra ösztönöznek majd, hogy bátran vágj bele a bútor- vagy egyéb tárgyak dekorálásába.

Közeledik a karácsony, amely még azok számára is ad feladatot az otthonuk dekorálásával, akik a hétköznapokon nem tartoznak a bútorfestés rajongói táborába. Ezért a cikket két ünnepi hangulatú képpel zárjuk.

A kép forrásai itt!

Lefestettem az asztalkát két rétegben, és megvártam, amíg megszárad. Ezután a stencilt maszkolószalaggal rögzítettem a felület közepére és Gold Size ragasztót tettem a mintára. Amikor az átlátszóra száradt, rásimogattam a füstfóliát, majd a fölösleget ecsettel távolítottam el. Végül Clear Wax-szal zártam a felületet. – Vivien, Francia Kék

A kép forrásai itt!

A csillogó anyag alkalmi megjelenést ad az asztalkának és a doboznak, amelyek lakásdekorációkként, de ugyanakkor ajándékként is tökéletesek lehetnek a karácsonyfa alá.