A konyhaátalakítások ma már klasszikusokként futnak a TV csatornákon, pedig évekkel ezelőtt még el sem tudtuk képzelni, hogy hozzányúljunk az asztalosok által épített műremekekhez.

Ha szétnézel a világban, akkor többféle konyha-stílussal találkozhatsz.

Ott vannak az amerikaiak hatalmas pultjai, gigászi méretű sütővel, középen az elmaradhatatlan konyhaszigettel. Ezzel szemben mennyire más a franciák rusztikus, a felső szerkényeket apró polcokkal helyettesítő stílusa.

A mi habitusunkhoz közel áll a skandináv letisztultság, a fekete-fehér színvilág és kiegészítőként natúr fa.

Konyhabútoraink több évre hivatottak, és lehet, hogy amiért 3-5 évvel ezelőtt még rajongtál, ma már nem tetszik. Bármelyik is volt a kiválasztottad, jó tudni, hogy az Annie Sloan Chalk Paint® festékekkel bármikor újjá lehet varázsolni őket, anélkül, hogy ez kiugró értékű beruházást jelentene.

Nem nehéz ilyen kalandorokra akadni a világban, akik egy szál ecsettel és néhány doboz festékkel hosszú napok vagy akár hetek munkájával, de megvalósították a saját elképzelésüket, és új konyhájuk lett.

Ebben a videóban – katt a mondatra – maga Annie Sloan is ecsetet ragadott, hogy bemutassa, milyen egyszerűen kivitelezhető egy konyhai szekrényajtó átfestése.

Több rétegben használja a festéket, és többször felhívja a figyelmet a megfelelő ecsethasználatra, elkerülve, hogy csíkos, vagy megfolyt minta maradjon a száradás után.

A legtöbb publikáció a hagyományos, barna korpuszokkal indul. Ahogy az alábbi, amerikai példán is látszik, ez nem akadály, 2-4 rétegben felvéve a színt a legsötétebb eredeti pácot is befedi a festék.

A kép forrását itt és itt találod!

A konyhai átalakítások színválasztásának győztese a fehér!

A különböző fehér színek nem csak az apró, kis helyiségekbe hoznak változást azzal, hogy tágítják a teret. Nagyobb, vagy kevésbé bútorozott konyhában is friss, szabad érzést keltenek, ahogy a fényt visszatükrözve megvilágítják a helyiséget.

A tartósságot minden esetben a festékszáradást követően felvitt Chalk Paint® Wax biztosítja. Az alábbi kép bejegyzésében olvasható néhány gondolat ezzel kapcsolatban. Az idővel megkeményedő fedőanyagot könnyű felvinni, és hosszú távú védelmet biztosít a felújított bútoroknak.

A képek forrását itt találod!

Egy teljes konyha átalakítása több napot, hetet vesz igénybe, de mivel a festék hamar szárad, a rétegeket gyorsan lehet újra és újra felvinni, több lépcsőben ugyan, de nagy felfordulás nélkül kivitelezhető a teljes művelet.

A fehér szín önmagában is az új konyha érzésével kecsegtet, de sok helyen a kékesen fénylő Pure vagy az Original és az Old white mellett megjelenik a szürke is. Pont, mint az alábbi képen, ahol a kontrasztot a Coco és az Old ochre sötét és világos ellentéte adja. Így alakult át a korábban bézs színű konyhabútor a konyhai eszközökhöz sokkal inkább illeszkedő színvilágúvá.

A kép forrását itt és itt találod!

Lehetünk bátrabbak is a színekkel, ha figyelünk az arányokra, amelyeket a bútorok és a konyha méretének viszonya szab meg.

A kép forrását itt találod!

Ez a kék, a vidéki konyhák hangulatát juttatja eszünkbe, annak ellenére, hogy a stílus nem is lehetne letisztultabb és modernebb az elrendezését tekintve. A felsőszekrények hiánya, és alul a sötétkék, de mégis élénk Napoleonic blue szokatlan, kissé játékos és légiesen könnyed látványt nyújt.

A Provence szín becsempészésével a konyhába egyszerre lesz vagányabb és stílusosabb. Bár a fogantyúk megmaradtak, amely az eredeti, hagyományos barna a fiókok és szekrények hangulatáról árulkodik, a réz színű lámpa cseréje megmutatja, hogy a tulajdonosok átgondolt lépéseket tettek a friss, összehangolt hatás érdekében.

 

A kép forrását itt találod!

Egy videóval kezdtük, és egy videóval is zárjuk a nemzetközi kitekintést!

A kanadai Annie Sloan forgalmazó, Interiors to inspire konyhai felújításokra is szervez workshopokat, Cabinet Rehab névvel. A kövtkező videóban, ha rákattintasz erre a mondatra – nem meglepő módon – egy barna konyhaszekrény ajtót festenek fehérre, és jól látszik, hogy már a második réteg után nyoma vész a korábbi fa mintázatnak.

Vajon sikerült meghozni a kedvedet egy izgalmas konyhai átalakításhoz?

A fentiek alapján nem titok többé, hogy bár ez a kihívás munkaigényes, de mindenképpen pénztárcakímélőbb egy új beruházásnál. Ráadásul minden tekintetben egyedi stílusra hangolható végeredményt ad.

Ha Te is már átfestetted a konyhabútordat és szívesen megmutatnád nekünk, akkor küld el képekkel tarkított szövegedet pár mondatos bemutatkozó sztorival együtt az info@anniesloan.hu e-mail címre és mi büszkén megmutatjuk itt a blogon másoknak is!