Volt már rá példa, hogy egy bútort nem egyszer, hanem kétszer, vagy akár többször is átfestettél? Vagy csak kacérkodtál a lehetőséggel, mert újabb inspirációk, újabb ötleteket hoztak?

Talán Dusa Ágnes is sokat gondolkodott, mire belefogott az újra-átalakításba, de színekre vágyott, és ez a korábban sötétre festett komód volt a kiszemeltje. Az alkalmazott árnyalatokról a bejegyzés végén fogsz is találni egy hosszú felsorolást!

Színes komód születik!

Manapság az interneten szinte mindent meg lehet tanulni, így fogtam neki pár évvel ezelőtt egy fotel kárpitozásának, és a bútorfestés rejtelmeit is jószerével innen lestem el. Inspirálódom, tanulok, és közben kipróbálom az új technikákat, ami vagy sikerül, vagy nem. Így vágtam bele egy kis komód átfestésébe is, ami olyan észrevétlen volt eddig a fekete-kék árnyalataival, hogy mindenképpen valami nagyon színeset akartam kreálni belőle.

Mivel ezt a technikát most próbáltam először, ezért kicsit más lett, mint amit a profi bútorfestők bemutatnak, de remélem a leírás és a képek néhány embert inspirálni fognak majd arra, hogy bátran belevágjon a „maszatolásba”.

A kiinduló pont egy vásárban talált kissé ütött-kopott intarziás komód volt, amit pár évvel ezelőtt átfestettem sötétkékre és feketére. Fontos, hogy milyen az alap, mert ha ráteszem a második réteget, akkor egyrészt a színek kicsit megváltoznak, másrészt gondoljunk arra is, hogy itt-ott át fog látszódni az első réteg.

Dusa Ágnes - komód új élete

Egy alapos tisztítószeres lemosás után el kezdtem felvinni a festék foltokat a bútor felső részére, ezt vízzel lespricceltem és szépen lefolyt (kell a fólia a bútor alá, mert eléggé nagy koszolással jár).

Dusa Ágnes - komód új élete

Kicsit összemosódtak a színek, de rásegítettem egy kis szivacsos maszatolással. Aztán vártam, hogy megszáradjon, megint festék foltok, spricc, maszatolás. Ezt az ember addig csinálja, míg az egész bútor kap egy alapot, kissé egybemosott színfoltokat.

Dusa Ágnes - komód új élete

Most jön az a fázis, hogy ide kellene még egy kis bordó, vagy emeljük ki egy kis világossal a domborulatokat, vagy a sarkára tegyünk egy kis narancssárgát, szóval belendül a fantázia. Lehet használni ecsetet, szivacsot, leharcolt póló darabjait, az ujjunkat, a bátrabbak a spaklit is kipróbálhatják.  Néhol megerősítünk, kiemelünk színeket, néhol összedolgozzuk a határokat.  Mivel a bútor tele volt kisebb-nagyobb mélyedéssel, ezért száraz ecsettel néhol „megsimogattam”, ez szépen kiemelte ezt a gyönyörű textúrát.

A komód széleit, a fiókok közti elválasztó részt bordóval festettem le kicsit elnagyoltan, ezért a sötétkék alap miatt lilás árnyalat lett belőle. A fogantyúkat nem szedtem le, ahol festékes lett, ott letörölgettem nedves ruhával a végén. A fiókok is a helyükön maradtak festés alatt.

Dusa Ágnes - komód új élete

Ha úgy döntünk, hogy most már hasonlít az eredmény arra, amit elterveztünk, akkor pihentessük egy éjszakára, és a következő napon mehet rá a wax.  A wax még jobban kiemeli a színeket, árnyalatokat, kicsit előbújik itt-ott a sötét alap is, és bársonyossá válik tőle az egész bútor.

Dusa Ágnes - komód új élete

Annie Sloan színeit használtam: Aubusson Blue, Graphite, Provence, Burgundy, Barcelona Orange, Amsterdam Green, Old White. Az első réteg kék-fekete teljesen befedte a bútort, ebből kicsit több festék kellett, a második (színes-maszatolós) viszonylag kevés festéket igényelt a víz-spricc miatt.