Ha rápillantasz Csók-Gyöngy Tímea facebook oldalára a Selyemfény Műhely fotóira, azonnal világossá válik, hogy nem riasztják el a kihívások, a bútorai kedvéért a végsőkig elmegy, hogy megvalósítsa az eredeti elképzelését.

Ez most ilyen szempontból egy kakukktojás projekt, mert a festékek mennyisége és a stencil technika is sorozatos meglepetésekkel szolgált. Végül Tímea ismét elérte a célját, a bútor elkészült, és ez az improvizáció bennünket is hasonló próbálkozásokra fog bátorítani.

Mit csinál egy háziasszony, amikor egy kis időre egyedül marad otthon? Igen, lehet mosogatni, ruhát pakolni, takarítani…vagy lehet bútort festeni !!! Igazán nem szükséges hozzá nagy felkészülés. Ez alkalommal én is csak kikapcsolódásra vágytam. Tudtam, alig van itthon festékem. De szerencsémre találtam egy bontatlan kis doboz Graphite színű Annie Sloan krétafestéket. Egy kisebb asztalka felújítására ez pont elég!

01

Nagyon megörültem és már hoztam is befelé az erkélyről a kiszemelt darabot. Egyszerű mosogatószeres vízzel áttöröltem és száradás után neki is kezdtem a festésnek.

Meglepő módon már az első réteg is majdnem tökéletesen fedett, de azért helyenként ráfért még egy kis plusz anyag. A dobozban maradt festékhez kevéske vizet adtam és felkentem egy laza második réteget.

Gyorsan megvoltam, még bőven maradt időm egy kis díszítésre is.

Volt még itthon egy megkezdett doboz Antoinette, a puha, halvány rózsa színével. Én szeretem a nagyon kontrasztos színek kombinációit. Azonnal meg is született a fejemben az elképzelés. Valamelyik előző festésből megmaradt a doboz alján egy leheletnyi karakteres Emperor’s silk, amiért most nagyon hálás voltam magamnak, hogy eltettem.

Eszembe jutott, hogy nemrégiben kaptam egy új stencilt és még ki se próbáltam, hát itt volt az idő!

Mire mindent előpakoltam, meg is száradt a festék az asztalkán. Folytattam a munkát.

Ám a stencilezés csúnyán sikerült. Először nagyon hiányos lett. Túl vastag volt a fólia, én nem ilyenekhez vagyok szokva. Megpróbáltam javítani és több festékkel dolgozni, de így sajnos a fólia alá folyt szinte mindenhol.

Ezt az esetet már csak egyféleképpen lehetett orvosolni. Lefestettem az egész tetejét rózsaszínre. A nem túl átgondolt alkotás ekkor a tetőfokára jutott. Nem lett volna elegendő festék ebből a színből ahhoz, hogy tökéletesen telített felületet kapjak. Bosszúsan csiszolópapír után nyúltam, hogy eltávolítsam a tetejéről, amit lehet, mielőtt mégiscsak a házimunkához fogok. Ám a félig megszáradt festék smirglizése felvillanyozott. Egész határozott vonalak lettek. Függőlegesen és vízszintesen is áthúzgáltam a csiszolópapírral.
selyemfény műhely festett bútor

Végül is miért ne?! Nekem megtetszett a véletlen talált textúra. Gondoltam, ez így lesz az asztalon a terítő 🙂

A stencilt sem hagytam annyiban, ha már nem működik a festékhez, 3D lehet belőle. Középre helyezve dekor glettel töltöttem ki.
selyemfény műhely festett bútor

 

Szép lett, de kívánt még maga köré valamit. Egyszerű pöttyöket tettem Annie Sloan Old White színével szintén sablon segítségével.
selyemfény műhely festett bútor

Alkalmanként lehet a stencilekből csak egy részletet használni. Ilyenkor érdemes a körülötte közel eső részeket leragasztani. Én is így tettem és az asztallap oldalát félkör ívekkel díszítettem.
selyemfény műhely festett bútor

Az alsó lapra már másfajta mintát tettem pirosból. Ennek az oldalán visszaköszön a pöttyözés. A közepére pedig kiszorítottam egy apró mandala mintát Antoinette rózsaszínjéből. Kapott piros papucsokat az asztalka és ezzel szó szerint tisztára töröltem az összes dobozt. Minden csepp festék felhasználásra került 🙂
selyemfény műhely festett bútor

Az arany lett az összekötő színe a díszítésnek. Az asztal mindkét lapjának mintája kapott belőle.
selyemfény műhely festett bútor

Sajnos megsérült az egyik lábának a teteje, amikor még a díszítés elején lemondóan a visszacsiszolásba kezdtem. Nekem pedig végérvényesen minden festékem elfogyott. A pici sérülést eltakartam egy ráragasztott üvegkaviccsal, amit persze mind a maradék három láb is megkapott 🙂 Ha már ilyen véletlenszerű alkotás kerekedett, próbaképpen beleszórtam egy kis irizáló port Annie Sloan natúr viaszába és azzal zártam a felületet. A fotókon nehéz visszaadni a hatást,de élőben lett egy játékos varázsa. Egyáltalán nem bántam meg.
selyemfény műhely festett bútor

Érdemes határozott elképzeléssel belefogni egy felújításba, efelől semmi kétségem 🙂 De ha pusztán a kaland és szenvedélyvágy hajt minket és festeni kívánunk, akkor csak engedjük magunkat lazán alkotni és lássuk mi lesz az eredmény!
selyemfény műhely festett bútor
selyemfény műhely festett bútor

Keresd a Selyemfény Műhely korábbi munkáit a blogon!