Fodor Orsolya, óvodapedagógus és 5 gyermekes anyuka vagyok. A kreatív tevékenykedés átszövi a mindennapjaimat, hiszen ennyi gyermek között csak kreatív gondolkodással és tettekkel lehet ” talpon maradni”.

A festés , a festékszag, a rajz, a formák világa már gyerekkoromban részemmé vált, hiszen édesapám grafikus, dekoratőr, és fafaragó volt. Rengeteg élményem kötődik a műhelyben együtt eltöltött időszakainkhoz.

,,Míg más nő a butikban, parfümériában érez elragadtatott boldogságot a körűle lévő dolgoktól, addig én a festék-, bútor-,szerszámbolt hármas bármelyikében.”

Hogyan jött a bútorfestés? Egyszerűen csak soha nem találtam OLYAT…
Aztán kerestem, kutattam a megfelelő alapanyagok után. Így jött az Annie Sloan- szerelem. Számomra a létező legjobb!
Mielőtt feltennétek a következő kétdést, hogy”-De hogyaaaan ennyi gyerek és főállás mellett??!!”; már válaszolok is!:
1.Remek családom van, akik elfogadják, támogatják, és megértik hogy számomra ez létfontosságú, feltöltő erővel bíró tevékenység, mely nélkül nehéz lenne a mindennapok szürkesége.
2. Csak akarni kell! Az anyukák különben is mesteri logisztikusok!
Ha kíváncsiak vagytok munkáimra; a facebook – on BútORda néven megtaláltok. Folyamatban van egy készülő weboldal is.

Hobbira fel!

A minap a neten „szembejött” velem egy piros szekrény, mely első ránézésre egy londoni telefonfülkét juttatott eszembe. Azonnal beleszerettem.  Az egyszerűnek tűnő formák csodás részleteket rejtettek. Szép arányok, izgalmas elosztások, kazettás külső. Nagyon jó lehetőséget láttam a „londonpirosban” is.


Piros2.0

Szó mi szó, megvásároltam. Szerencsére csak egy közeli városba kellett elautóznom érte. Boldogan cipeltem fel a harmadikra( a kevésbé boldog fiammal, aki segített a cipekedésben). Letettük egy még üresen álló helyre, mely a munkaterületnek kinevezett hallban volt. Pár napig csak nézegettem, kerülgettem, „ táncoltam vele”.

,,Minden bútornál kell egy-két (vagy több) nap, amíg megérzem, hogy mi állna jól annak a darabnak. Ez a legfontosabb munkafolyamat! Körül-belül két hét telt el, amíg hozzáláttam.”

 

A gondolatmenetem fő részét az töltötte ki, hogy ezt a gyönyörű piros színt mindenképp láttatni szeretném. Így önmagában túl erőteljes és sok, de részleteiben nagyon izgalmas lehet. A meglévő festékeim közt kutatva nem találtam megfelelőt, mely passzolt volna a fejemben ehhez az erőteljes színhez, így kevertem egy tökéletesen passzolót. Annie Sloan színeit használtam: English yellow, Provence és  Chateau grey.

BLOG-festékkép

Amikor a megfelelő színt elértem, lázas munkába kezdtem. Egy réteg ebből a különleges zöldből mindenüvé. Túl homogénnek találtam, így egy kis  Provence kékkel itt-ott bemostam. Na, így már tetszett a szememnek!

AnnieSloan

 

Amikor megszáradt, akkor jött a kedvenc fázisom, a visszakoptatás: izgalmas struktúrát adni a színek találkozásával és a koptatások által nyert formákkal. Vastag, vékony csiszolópapírt egyaránt használtam Ezt a folyamatot kizárólag csak kézi csiszolással lehet végezni. Hát, mit ne mondjak, kb egy óra múlva a lábamon is izzadság folyt.

Leporszívóztam a rengeteg eltávolított festékport, majd jött az izgalom, a waxolás. A wax mindig új színt varázsol, elmélyíti, élővé varázsolja a felvitt festéket.  Mintha a wax nyomán hirtelen élővé válna a bútor! Fantasztikus látvány!

Bútorda, AnnieSloan

A waxolás után elővettem a dark (sötétbarna) waxot, és azzal is nekiláttam . Kiemeli, mélyíti a repedéseket, öregíti a bútor fizimiskáját. Ennek a szekrénynek nagyon jól állt!

Este lett, mire elkészültem. Persze a fotó nem maradt el, de természetes fényben kell bútort fényképezni, hogy színhű legyen a kép. Íme az esti fényben.:

AnnieSloan

AnnieSloan

AnnieSloan

S lám, nappal:

AnnieSloan

AnnieSloan

AnnieSloan

Majd egy előtte-utána!

AnnieSloan

Köszönjük Annie Sloan a fantasztikus minőségű festéket és a remekül kombinálható színeket!